Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Ciemna sala

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ogryzek Zobacz posta
    Foto1270, jakim dysponujesz aparatem? Jakim ogólnie zestawem dysponujesz bo nie podejrzewam, że posiadasz D4 i boisz się wysokiego ISO ale dużo osób , które nabijają się w tym wątku ma jakąś praktykę więc jak napiszesz nam czym dysponujesz to napiszą Ci czy masz się ratować kreatywną obróbką maskującą niedobory sprzętu czy też jakoś sobie poradzisz.
    Patrząc na inne jego pytania to na pewno posiada D750 i 24/1.8G... pewnie coś jeszcze. Sprzęt przez wielu uznawany za prawie idealny na wesela. Odpowiedzi dostał takie jakie zadał pytanie. Nie włożył nawet minimum wysiłku, że czegoś się samemu dowiedzieć tylko czeka na gotową recepturę "aby zdjęcia były dobrej jakości". Ręce opadają.
    Pozdrawiam | D610 | 16-35 | 35 | 50 | 85 | 70-300 | X100T | X70 + WCL | thewanderingpath.com | instagram

Domyślnie

Dobra, właśnie czytam wątek o "kwadracikach".
    Rety, jak ja się łatwo daję wkręcić...

Ostatnio edytowane przez Ogryzek ; 27-09-2016 o 11:08

Domyślnie

A moje kwadraciki czasem są czerwone, a czasem czarne, a czasem wcale.
    Ale to nie D750

Ja już za stary, nie ogarniam
    D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
    było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D

Domyślnie

Nie wiem co w tym śmiesznego - mam pytanie to je zadaje. Najlepiej jakby wszyscy wstydzili się w ogóle o cokolwiek pytać. Może od razu zróbcie z tego forum o pogodzie. Sami zawodowcy, a konkretnej odpowiedzi brak. Ja przynajmniej próbuje się czegoś dowiedzieć. Czytam inne posty i różne artykuły, ale to nie powód żebym nie mógł poprosić o poradę ludzi, którzy mogą doradzić coś przy wyborze odpowiedniego oświetlenia.

Domyślnie

To jeszcze raz: możesz doświetlić wszystkim, ale większość wybiera lampy błyskowe.
    "Odpowiednie" = "zapewniające efekt, który Ci się podoba"
    Nie wiemy co Ci się podoba, możemy się tylko domyślać, że masz starą puszkę bardzo mocno szumiącą na wysokich ISO, w dodatku z ciemnym obiektywem, jeśli potrzebujesz doświetlenia i pytasz jak to zrobić
    Gdybyś oczekiwał porad w stylu "jakie ISO ustawić, jaką przysłonę, jaki czas, jaką moc lub korektę mocy lampy, gdzie skierować głowicę lampy, co na nią założyć", to też je znajdziesz na tym forum, ale takie pytania zadawane przez posiadacza puszki uznawanej za doskonałego "woła roboczego" do zdjęć ślubnych (w dodatku z jasnym co najmniej jednym obiektywem) mogą dziwić. Nawet w tej chwili, pod ramką w której wpisuję odpowiedź masz dwa linki do tematów o fotografowaniu na ciemnej sali (dział "Foto-technika"). Jak rozumiem przeczytałeś te informacje, i nadal masz watpliwości, więc może napiszesz co dla Ciebie było niejasne w tamtych wątkach, i z czym masz nadal kłopot?

Domyślnie

Hmm... Czy to naprawdę takie trudne... po prostu sprawdzić czas, podnieść ISO i sprawdzić jak trzeba błysnąć?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foto1270 Zobacz posta
    Sami zawodowcy, a konkretnej odpowiedzi brak. Ja przynajmniej próbuje się czegoś dowiedzieć. Czytam inne posty i różne artykuły, ale to nie powód żebym nie mógł poprosić o poradę ludzi, którzy mogą doradzić coś przy wyborze odpowiedniego oświetlenia.
    Nie wiem co czytasz i czy coś z tego rozumiesz... Nie zadałeś konkretnego pytania, to nie dostałeś konkretnej odpowiedzi. Odpowiedzią na Twoje pytanie jest - lampa. Jaka? To już kolejna kwestia, która zależy od tego w jakich sytuacjach będziesz jej używać, co chcesz osiągnąć itd.
    Jeśli chcesz doświetlić salę to SB-700 nie wystarczy, do tego trzeba zestawu lamp i w wielu innych detali na temat sali. Jeśli chcesz doświetlić postacie to SB-700 powinna być ok. Napisałem "powinna" bo to znowu zależy od kilku czynników. Nie napisałeś NIC o swoim sprzęcie, o umiejętnościach, o konkretnych sytuacjach. Kupienie lampy to żadne rozwiązanie jeśli nie ma wiedzy na temat jej używania. Poza tym rozumiem, że masz D750 - tam można naprawdę mocno cisnąć ISO i zdjęci wychodzą bardzo ładne.

Dostałeś takie odpowiedzi jakie zadałeś pytanie.

A pytanie jest typu: jaki samochód kupić, aby wygodnie i szybko jeździć... Rozumiesz?
    Pozdrawiam | D610 | 16-35 | 35 | 50 | 85 | 70-300 | X100T | X70 + WCL | thewanderingpath.com | instagram

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja tak z czystej ciekawości zapytam, czy stosuje się do takich rzeczy rozstawienie np 4-5 lamp między kotletami, koszty niewielkie bo lampy z ttl to nawet po 250zł są całkiem dobre i działa z nimi cls ale czy to dałoby zadowalający efekt ?

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Nie da zadowalającego efektu praca w cls. Zadowalające efekty da praca w zestawem odbiornik nadajnik.

Domyślnie

Ok, dzięki wszystkim za pomoc już doszedłem do tego o co mi chodzi. Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni