Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie Filtry - system Cokin

Chciałbym rozpocząć zabawę z filtrami - padło na system cokin P z racji tego ze wydaje mi sie ze najczęściej będę uzywał tego z obiektywami Tamron 17-35 (77 mm) i 28-75 (67mm)

Potrzebuje z pewnościa
    - Holder
    - adapter 77 mm

1. czy do obiektywu 67 mm potrzebuje adapter 67mm i bedzie on pasował do holdera czy potrzebuje jakiejs redukcji z 77mm do 67 mm ?

2. Czy oprocz holdera i adaptera na 77mm i odpowiedzi z pyt 1. potrzebuje jeszcze czegoś (pomijam oczywiście same filtry)

3. Czy ktos z Was posiada zestawi Cokina ?? Czy praca z nim jest wygodna ?

4. Czy wolicie wykorzystywac filtry czy "dodawać efekty" w komputerze?
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

1. Mozesz kupic adapter 67, albo redukcje filtrowa 77>67. Ja wybralem druga opcje, dzieki czemu oprocz wykorzystania redukcji do Cokina, moge do kita dokrecac filtry z gwintem 77

2. Potrzebujesz dobrych tematow do fotografowania

3. Bardzo wygodna

4. Filtry polowkowe ND sa niezastapione (to glownie z nich korzystam - BTW polecam filtry Hitech), szczegolnie przy bardzo jasnym niebie. W komputerze nie zawsze jest z czego wyciagac, jesli niebo jest przeswietlone.
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

1. jak Ci wygodniej. redukcje sa raczej tansze niz pierscienie, wiec moze i lepiej przez redukcje

2. jakis portfel na CD do noszenia filtrow. lub cokolwiek, zeby ich nie targac w pudelkach

3. tak, wygodna.

4. glupie pytanie. albo fotografujesz, albo robisz grafike komputerowa
    zreszta, szare polowki (bo jesli dobrze zgaduje o nie chodzi) sa nie do odtworzenia w szopce

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice-Dz.

Domyślnie

Witam.
    Jeśli mogę wtrącić "swoje dwa grosze" to polecam jednak dwa adaptery - 67mm i 77mm.
    Redukcja "odsadzi" nieznacznie cały zestaw do "przodu" a to może wpłynąć na winietowanie przy skrajnej minimalnej ogniskowej. Ja kupiłem adaptery na allegro od - [email protected]
    27zł za sztukę. Naprawdę bardzo dobrej jakości. Posiada cały typoszereg adapterów do COKINA. Teraz nie widzę jego aukcji bo jest prawdoodobnie od tygodnia na urlopie. Szukaj jego aukcji na stronach Akcesoria fotograficzne- filtry- efektowe, lub zapytaj na priv e-mail podany w tekście.

Domyślnie

A powiedzcie jeszcze jakich filtrów uzywacie najczęściej - w sumie kupuję ze wzgledu na szare połówki, ale mysle też o dobrym polaryzacyjnym a takze moze kiedys jakąś gwiazdkę (przydałaby mi sie ostatnio jak robiłem plener slubny) albo inny efektowy

[ Dodano: Wto Wrz 06, 2005 10:28 pm ]
    Cytat Zamieszczone przez Bajupolska
    Witam.
    Jeśli mogę wtrącić "swoje dwa grosze" to polecam jednak dwa adaptery - 67mm i 77mm.
    Redukcja "odsadzi" nieznacznie cały zestaw do "przodu" a to może wpłynąć na winietowanie przy skrajnej minimalnej ogniskowej. Ja kupiłem adaptery na allegro od - [email protected]
    27zł za sztukę. Naprawdę bardzo dobrej jakości. Posiada cały typoszereg adapterów do COKINA. Teraz nie widzę jego aukcji bo jest prawdoodobnie od tygodnia na urlopie. Szukaj jego aukcji na stronach Akcesoria fotograficzne- filtry- efektowe, lub zapytaj na priv e-mail podany w tekście.
    Holder + adapter na allegro to koszt 54 PLN a dodatkowy adapter to 27 PLN, Redukcja kosztuje 19 PLN więc róznica praktycznie znikoma
    pozdrawiam Sebastian

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice-Dz.

Domyślnie

Też kupiłem ze względu na szare połówki
    http://www.geocities.com/cokinfilter...adual_gray.htm

Jak kasa pozwoli to rozbuduję system np. o "mgiełkę"

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie Re: Filtry - system Cokin

system P raczej nie winietuje od 24mm w analogu...jeżeli w przyszłości chcesz kupić ultraszerokie szkła, to lepiej zainwestować w system Z-PRO...
    potrzebujesz adapter/y 67/77 lub przejściówkę z 67 na 77mm, ale wtedy radzę dokupić dodatkowy dekielek na 77mm do tamrona 28-75
    możesz dokupić jeszcze:
    dekielkek na adapter
    dekielek na holder
    osłonę/y p/słoneczne (1-4szt)
    łącznik holderów w celu stworzenia kompedium...
    praca jest wygodna, ale zawsze znajdzie się ktoś, komu coś nie pasuje :P
    używam sporej ilości filtrów, zarówno nakrętek, jak i systemu cokina (tu głównie filtry połówkowe, ND oraz specjalne...niekoniecznie firmy cokin...z filtrów ND polecam raczej firmę hitech (tańsz i lepsza), z kolorowych połówek, mogą być i spectralstara, PPL, ars colandi...są sporo tańsze od oryginalnego cokina, a jakościowo niewiele im ustępują...co do filtrów połówkowych, wolę te z przejściami light oraz soft...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n
    A powiedzcie jeszcze jakich filtrów uzywacie najczęściej - w sumie kupuję ze wzgledu na szare połówki, ale mysle też o dobrym polaryzacyjnym a takze moze kiedys jakąś gwiazdkę (przydałaby mi sie ostatnio jak robiłem plener slubny) albo inny efektowy
    poza Singh-Rayem, ktory kosztuje bajonska sume, nie ma dobrych polarow do systemu Cokina. cieszyc sie, ze Cokiny P164/P160 sa szklane (w odroznieniu od 90% filtrow w tym systemie) ale powlekania to na nich nie uswiadczysz, a jakosc optyczna jest, generalnie srednia. za te same pieniadze, mozna kupic bardzo porzadny oprawkowy filtr polaryzacyjny - sprawdzonej marki i z powlekaniem.

co do filtrow:
    Hitech ND Grad 0.6 Soft
    Hitech ND Grad 0.6 Hard
    Hitech ND Grad 0.9 Soft
    Hitech ND Grad 0.9 Hard
    plus kilka kolorowych, najczesciej PPL i Ars Colandi (bo najtansze)
    w planach Hitech ND Grad 1.2 Soft i jakis polowkowy mgielny (P150).

Domyślnie

a ja się jeszcze spytam: czy możliwe jest założenie jednocześnie filtru Cokina na obiektyw i osłony przeciwsłonecznej? No i jak się ma jakoś filtrów tego systemy do tradycyjnych nakręcanych (jakość optyczna). CHciałbym kupić parę filtrów, no i tu Cokin wydaje się być tańszy, ale czy też nie jest gorszy "optycznie" ?
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trigger
    a ja się jeszcze spytam: czy możliwe jest założenie jednocześnie filtru Cokina na obiektyw i osłony przeciwsłonecznej?
    sa dedykowane oslony przeciwsloneczne wciskane na standardowy uchwyt Cokina. srednio dobre i dosc drogie. ale czasem lepszy rydz niz nic

No i jak się ma jakoś filtrów tego systemy do tradycyjnych nakręcanych (jakość optyczna).
    srednio. filtry polowkowe sa robione na podkladzie zywicznym (podobno Tiffen ma szklo, ale nie sprawdzalem i nie mam zamiaru - drogo i podobno kiepska neutralnosc), ktory optycznie odstaje od szkla.
    czy bardzo?
    jak zalozysz na raz trzy polowki to zauwazysz strate jakosci. przy dwoch na duzych powiekszeniach tez.

CHciałbym kupić parę filtrów, no i tu Cokin wydaje się być tańszy, ale czy też nie jest gorszy "optycznie" ?
    no jest. tylko pytanie, czy wolisz miec ladniejsze piksele, czy lepiej naswietlone zdjecia. ja sie nie certole i uzywam tyle polowek ile trzeba (tzn. 1-2, bo wiecej nie potrzebuje). osoby, ktorym pokazuje powiekszenia, nie sa onanistami sprzetowymi i oceniaja przekaz, nie ilosc "pikseli w pikselach". a na obrazkach pokazywanych w Internecie... bez jaj... kto zobaczy ten spadek jakosci?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów