Weź pod uwagę , że powyższe obiektywy ważą ok 1.5 kg a jak dołożysz do tego korpus to lądujesz blisko 2.5 kg. Natomiat jeżeli 2.8 nie jest konieczne to polecam afs 70-700/4 VR nikona -jest super .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Szukaj
Weź pod uwagę , że powyższe obiektywy ważą ok 1.5 kg a jak dołożysz do tego korpus to lądujesz blisko 2.5 kg. Natomiat jeżeli 2.8 nie jest konieczne to polecam afs 70-700/4 VR nikona -jest super .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1. Szybki, z limiterem bardzo szybki, brak ręcznego przeostrzenia w trybie AF, prosty, solidny, brak VR.
2. Szybki, VR ale bez opcji do panoramowania, przycieki AF-lock, cena jednak 500 zł wyższa niż dwupierścieniowa zakładając podobny stan. Nie wiem czy jest możliwa naprawa, tzn czy dostępne są jeszcze silniki, i jak z opłacalnością. Tutaj liczę, że może @TOP67 pomoże z informacją...
3. Szybki, z limiterem bardzo szybki, VR z trybem active, lekki... Niestety na hale za ciemny, nawet na bardzo pochmurny dzień będzie za ciemny do D300,.
4. Szybki, z limiterem bardzo szybki, VR z trybem active, przyciski AF-lock, najdroższy, ale i posiadający najmniej "minusów"...
Podsumowując- VR przy sportach "kopanych" Ci się nie przyda, a już na pewno VR bez aktywnego trybu. W kwestii opłacalności ewentualnej naprawy każdego z nich to chyba opcja No.1 będzie najtańsza. Ale jak zwykle wszystko zależy od tego co zdechnie. Zawsze jest ryzyko kupując sprzęt z nieznanych rąk... Brałbym opcję 4, na drugim miejscu 1. 2 i 3 bym osobiście odrzucił.
Czwórkę raczej odrzucam ze względów cenowych - w porównaniu do dwupierścieniowego 80-200 jest to cena x2. W każdym bądź razie dziękuję wszystkim za opinie - będę rozglądał się za ciekawą ofertą na 80-200 2.8.
D300 | 17-55/2.8 | 50/1.8 | SB 800 | 4GB SanDisc Extreme III | LOWEPRO Micro Trekker 200
Warto jeszcze napisać, że dwupierścieniowy 80-200 jest też mniej ostry. Co nie znaczy, że zbyt mało. Kwestia subiektywna
Ja znowu szukam obiektywu do Canona 700d, i chciałabym Tamrona 70-200 f/2.8 ale BEZ STABILIZACJI. Czy jest sens kupowania go? Zaznaczam, że ma autofokus. Nie stać mnie na wydawanie dodatkowych 2 tysięcy na stabilizator, a zdjęcia cykam w 99,99999999% bez zmieniania czasów tylko jak leci ;P
Obiektyw przeznaczony byłby do meczy siatkówki i koncertów.
A jak chcę stabilizację to zawsze mogę ze sobą zabrać statyw.. Tak mi się wydaje. Do tego posiadam 18-135mm Canon, 1.8-35mm i 1.4-50 mm..
Chyba dałoby radę bez tej stabilizacji. Co myślicie? Bo zdania są powiem szczerze podzielone![]()
Do sportu bez stabilizacji oczywiście może być bo czasy ustawiasz takie że utrzymasz raczej zestaw bez poruszenia.
Nie wiem tylko jakie efekty uzyskasz robiąc "jak leci".
Pisałem już w innym wątku- przy ograniczonym budżecie warto wziąć Tamrono 70-200/2.8. Nada się i do sportu, i koncertów...
Nawet bez stabilizacji? Sorki, że dopytuje jak glupia ale nie chce wywalić kasy w błoto![]()
Pepsimax188 tak nawet bez stabilizacji bo ja i tak sie powinno wylaczyc przy szybkich czasacha wlasnie takich uzywa sie przy pilce czy siatkowce
Sent from my iPhone using Tapatalk
też rozważam ewentualny zakup tego Tamrona. Ale cena (2800 zł) już wymagająca dłuższego zastanowienia i dodatkowo wątpliwości co do pracy AF. Taki fragment z testu na optycznych dotyczący pracy AF:
" Tamron wygląda tutaj niestety jak kopciuszek. Dostajemy typową i głośną "wiertarkę", która jak na "wiertarki" może zbyt wolna nie jest, ale szybkością wyraźnie ustępuje nie tylko USM-owi Canona i SWM-owi Nikkora, ale także HSM-owi Sigmy.
Jak jest z celnością? Niestety też nie za ciekawie. Autofokus w tego typu sprzęcie powinien być pewny, u Tamrona nie jest. W warunkach studyjnych, gdzie oświetlenia nie brak, obiektyw mylił się w 11% przypadków, a po podłączeniu konwertera w 15% przypadków"
Czy osoby posiadające ten obiektyw, mogłyby skomentować pracę AF ?
Ostatnio edytowane przez Keszelski ; 04-01-2017 o 10:51
Skontaktuj się z nami