A wracając do clou tego wątku - czyli chęci napisania przez autora topicu alternatywy dla LRa: właśnie odszukałem w bookmarkach strony programów, których dawno temu szukałem właśnie jako alternatywnych rozwiązań - np. Zoner Photo Studio czy Photo Director.
Oba programy dalece przeszły fazę beta, jeden nosi wersję 18, drugi 8 - czyli można powiedzieć, że okres wieku dziecięcego wraz z jego głupimi wadami czy dziwnymi zachowaniami mają już dawno za sobą... A mimo niezłej ceny, wersji trialowych do pobrania, dobrych stron opisowych, videotutoriali i całego tego marketingowego zaplecza nawet nie są na tyle znane, żeby pamiętać ich nazwy bez grzebania w starych bookmarkach...
Niech to świadczy o skali trudności, na jakie natknie się autor tej 'alternatywy dla LRa'. Nie twierdzę, że to się nie uda - twierdzę, że nie będzie to proste. Ale kibicować kibicuję.
Tak się zastanawiam - może zamiast rzucać się na głęboką wodę i pisać cały program, może zacząć od napisania jakiegoś interesującego pluginu? Adobe z tego co wiem udostępnia SDK, ludzie tworzą różne najdziwniejsze pluginy, może trzeba odkryć jakąś niszę i napisać plugin, który ją wypełni? Przyzwoity plugin robiący coś, czego LR nie potrafi byłby przez wielu pożądany.Na przykład layery stworzone z dwóch lub więcej RAWów, z możliwością nadawania masek i różnymi trybami przenikania? I oczywiście bez potrzeby wychodzenia z LRa do PSa...
- - - - kolejny post - - - - - -
Albo pędzel z Content Aware Removal działający nie jak pijany gimnazjalista na prochach który kupił właśnei pierwsze w dorosłym życiu kredki, tylko jak prawdziwa sztuczna inteligencja na nieoszukanych tranzystorach.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami