Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
Byłem ciekaw jak odbierzecie to niezwykłe miejsce
No właśnie można dwojako - na przykład widziałem świetne zdjęcia kiepskiej lub wręcz brzydkiej architektury, lub zupełnie odwrotnie: kiepskie fotografie architektury z polotem, dobrej, lub może nawet wybitnej. Dlatego zawsze warto sprecyzować - o czym się właściwie rozmawia: czy o architekturze z danych zdjęć, czy o zdjęciach (jako fotografii) jakiejś architektury...

Miejsce odbieram jako wyjątkowo przykre. Nie znajduję w tej architekturze niczego, co mógłbym choćby próbować obronić, a miejsce gdzie to wybudowali uważam za fatalnie zeszpecone. Nie odmawiam przy okazji funkcjonalności temu molochowi, jako przedsiębiorstwu zbudowanemu dla profitów - kupa ludzi, dużo tras, infrastruktura narciarska (i pewnie nie tylko). Na hotelarstwie w dobrym miejscu można pewnie sporo zarobić, a im więcej ludzi, tym większy przerób i zysk.

Ale w Szwajcarii takie ponure blokowisko (zwłaszcza w górach) przy ich 'ustawie o widoku' by nie przeszło. To już wolę ich może czasem nawet zbyt cepeliowskie, ale jednak domy do ogarnięcia umysłem, wille, pensjonaty, hoteliki, zajazdy, karczmy - ale bez tej obecnej tutaj bryłowatej gigantomanii, nowohuckiej, zapyziałej blokowatości... I jeszcze to odpadnięte logo na zdjęciu z Carrefourem, zupełnie jak w szemranych miejscach Nowej Huty...