Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Domyślnie co do makro?? (D70)

witam,
    od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem czegos do makro do mojego D70.
    rozgladalem sie za obiektywami ale widze ze rozsadne szkla zaczynaja sie od ~1200PLN
    nie dawno jednak mialem okzje porozmawiac z kolega canonowcem i co ciekawe powiedzial mi ze jest bardzo zadowolony z soczewek macro jakie zakupil na allegro za 150PLN... na poczatku myslalem ze chyba chory.. ale po obejzeniu kilku zdjec niestety zmienilem zdanie, faktycznie zdjecia byly ostre. i tutaj zaczely sie moje rozmyslania czy nie kupic wlasnie czegos takiego. zaczalem w zwiazku z tym poszukiwania na allegro, znalazlem takowe soczewki (+1, +2, +4, +10).... ale znalazlem tez np. pierscienie posrednie (3 sztuki nie pamietam dokladnie jakie mm) i jeszcze cos... mieszek do makro dla nikona. i teraz jestem skolowany calkowicie prosze was o porade, sam bardzo zaciekawilem sie mieszkiem z aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=62497850 ale nie mam zadnego doswiadczenia z takimi wynalazkami. czy do tego jeszcze cos potrzeba ?? cena wydaje mi sie atrakcyjna w porownaniu z pierscieniami posrednimi ale nie wiem jak to jest z jakoscia. od razu mowie ze manual mnie nie przeraza bo w koncu to makro..,
    i jeszcze jedno pytanie co do soczewek i pierscieni: jakie pierscienei/soczewki zastosowac do 18-70dx zeby uzyskac 1:1?

z gory dzieki za przeczytanie tego wywodu
    pozdrawiam.
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Mieszek fajna sprawa ale potrzebny ci do tego bardzo jasny obiektyw lepiej zacznij od obiektywu z mieszkiem jest sprawa trochę bardziej skomplikowana trzeba mieć sporo praktyki z fotografią makro
    Pozdrawiam

P.S
    A to co pokazałeś na tej aukcji wcale nie jest takie tanie widziałam takie coś na giełdzie około 100zl do prawdziwego mieszka to mu trochę brakuje

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/1602 Taki był kiedyś na allegro jak dobrze pamiętam nowy za 800 zł

Domyślnie

mad_mark, a może soczewka "snap-on" Raynox 250 ?
    Z tego co się orientowałem daje całkiem dobre efekty i jest niedroga (ok 220zł).
    Podobno najlepsze rezultaty daje jeśli jest założona na obiektyw 300mm
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Antonina, widzialem juz ta aukcje.. obiektywik marzenie tylko watpie zeby ta licytacja skonczyla sie poznizej 1200PLN.
    mihow, no wlasnie szukam jakichs opinii dotyczacych konkretnych soczewek/pierscieni. nigdy takiego czegos nie nakrecalem i jestem ciekaw jak to redukuje np. ilosc siwatla wpadajacego do szkla. nie wierze zeby nie mialy wplywu na ekspozycje.
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

mad_mark, a proszę Cię bardzo
    Tutaj masz trochę informacji na temat Raynoxa 250 ze szklem 70-300G oraz tutaj masz Tamrona 70-300 z tym szklem...

Poszukaj na forum. Tutaj jest naprawdę sporo informacji o tej soczewce...

Ja chyba się skuszę (o ile wcześniej nie wygram aukcji na szkło w systemie M42 )

Domyślnie

mihow, dzieki ogromne
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Ja swojego czasu nabylem pierscienie do 50mm 1.8 i jestem z tego bardzo zadowolony. Nie dosyc ze bardzo tanie, to na dodatek skuteczne))
    Sprzedajacy ma na dodatek wiele ciekawego osprzetu do lustrzanek cyfrowych (w tym takze mieszek, na ktory sie pewnie skusze za jakis czas).
    Polecam i pozdrawiam

Domyślnie

Kalam, to jest zaj... sprawa. Możesz dać trochę fotek żeby pokazać jak to dziła? Plissss

Domyślnie

no wlasnie.
    a co Ty taki ciekawski?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów