sporo osób pyta o to ostatnio bo chcieliby wziąć udział w RAWkach; niech ktoś zorientowany napisze krótką procedurę..... wkleję w regulamin RAWków;
(nie mam do jutra kompa z LR - nie chcę więc czegoś pomylić pisząc z pamięci )
Szukaj
sporo osób pyta o to ostatnio bo chcieliby wziąć udział w RAWkach; niech ktoś zorientowany napisze krótką procedurę..... wkleję w regulamin RAWków;
(nie mam do jutra kompa z LR - nie chcę więc czegoś pomylić pisząc z pamięci )
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 25-08-2016 o 18:12
Kiedyś był podpięty link do filmiku z fotoblogi ale chyba ktoś usunął (nie wiem czemu)
http://www.deliciouspresets.pl/lightroom-jedna-opcja/
Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
Chyba mnie Spiryt wyprzedził
Prawy klawisz myszy na miniaturce -> Metadata -> Save Metadata to file
I pojawia nam się obok rawa xmp![]()
Był jeszcze jakiś skrót klawiaturowy (chyba Zbyszek albo pompony o nim pisał) i zapisało od razu na pulpicie
Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
To przy okazji zapytam. Mam LR4 i z różnych względów w nim pozostanę. Są pliki RAW (jest i będzie ich coraz więcej zapewne), których LR4 nie otworzy. Konwertuję wówczas taki RAW przed obróbką do uniwersalnego formatu .DNG
Pytanie brzmi, czy da radę wygenerować z pliku .DNG, plik.xmp. Z tego co mi wiadomo przy obróbce pliku/formatu .dng takie informacje zapisywane są w samym pliku .DNG. Pytam dlatego iż regulamin zabawy w RAW-ki wymaga dołączenia pliku z ustawieniami obróbki (przykładowo.xmp).
dlatego w regulaminie należało by zmienić, że xmp tylko dla nefów a reszta wysyłamy jako dng czy tif czy coś innego (a może już to jest dopuszczone przez regulamin)
Ostatnio edytowane przez notdot ; 25-08-2016 o 21:01
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Jakbym miał się czepić to tylko ewentualnie .dng wchodziłby w rachubę bo w nim jest zawarta informacja (tak sądzę) co do obróbki, w TIF, raczej nie ma takowej, albo o czymś nie wiem
I to jest dobra radaZawsze lepiej (znaczy dużo szybciej) wysłać preset z ustawieniami, znaczy ten plik .irtemplate, który waży powiedzmy ok. 3 KB, niż plik .DNG, który może ważyć ok. 30 MB.
ale o czym piszesz? bo nie rozumiem, lr zapisuje xmp (jako osobny plik) tylko dla rawów (w tym samym katalogu co raw/nef), reszta plików która może być obrabiana przez lr ma wszelkie zmiany zapisane w danym pliku (czyli w sobie samych)
inaczej: raw/nef nie jest w żaden sposób zmieniany przez lr, dlatego zmiany są zapisywane w xmp (i nie tylko), natomiast jak dodasz/zmienisz choćby jeden piksel w plikach typu jpg czy dng czy tiff to te zmiany będą zapisane w tychże plikach
zmiany, nie historia zmian
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Spróbuję sprawdzić wieczorem i dam znać. Ja skanuję negatywy do DNG, to wrzucę jednego do LRa i zobaczę. Pozdrawiam serdecznie![]()
Skontaktuj się z nami