Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 7100/610/750

asza
    Gość

Domyślnie 7100/610/750

Uprzedzając porady, żebym poczytała inne wątki na ten temat na forum- czytałam wczoraj cały wieczór i właśnie dlatego mam jeszcze większy mętlik w głowie.
    W tym roku chcę sprezentować sobie nowe body. Początkowo byłam nastawiona tylko na d7100/7200 (bo na tyle mnie stać), ale im więcej na ten temat czytałam, tym bardziej dochodziłam do wniosku, że to się nie opłaca, bo gdybym chciała iść w repo (a prędzej czy później pójdę, myślę, że to kwestia kilku-nastu miesięcy) to czekałaby mnie znów wymiana body na pełną klatkę i pewnie obiektywu, który bym zakupiła pod d7xxx. Więc dlaczego by nie wziąć od razu d610 i brakującą kwotę rozłożyć na raty? A skoro już i tak będę się bawić w spłacanie sprzętu, to może d750? Różnica 2k- dużo i mało. Pytanie- czy warto tyle dopłacać?
    Co fotografuję teraz? Głównie plenery (portrety, sesje rodzinne), czasami uczę się czegoś w studio ale raczej z tym nie wiąże mojej "przyszłości fotograficznej"
    Jakie body mam? d3100 (więc cokolwiek z powyższych bym nie wybrała to i tak różnica będzie odczuwalna, obawiam się jednak sytuacji że po kilkunastu tygodniach używania nowego body dojdę do wniosku, że jednak mogłam kupić lepsze)
    szkła, jakimi dysponuję aktualnie: 50 1.8G +kit (ale on pójdzie w świat z d3100), na pewno dokupię jakiegoś jasnego zooma a później to w zależności od potrzeb
    Czego oczekuję? Przede wszystkim możliwości pracy na jak największej wartości iso bez straty jakości zdjęć no i jak to w reporterce- af też nie może szaleć

I przy okazji- co myślicie o ubezpieczaniu body? Korzystacie, czy uważacie, że to gra nie warta świeczki?
    Obiektyw ubezpieczyłam, bo wiadomo- wystarczy go zarysować i pojawia się spory problem a body chyba ma mniejszą szansę na przypadkowe uszkodzenie, jeśli nim nie rzucamy... chociaż z drugiej strony może lepiej wykupić sobie spokój?

Domyślnie

Z jednej strony lepiej jest kupić najlepszy sprzęt na jaki nas stać, a z drugiej, warto kupić odpowiednie narzędzie do srgmentu, w którym ma się zamiar tkwić.

Do reporterki FXowe body nie są konieczne, znacznie lepiej, wydać nadwyżki finansowe na dobry i jasny obiektyw.

Co do ubezpieczania sprzętu foto, to w Polsce trudno o sensowną polisę.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

ubezpieczenie ogólnie sprzętu foto jest problematyczne... .

d610 i szkła top jak już chcesz się bawić w kredyty.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

A rysy obiektywom nie szkodzom.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Niektóre rysy jednak "szkodzom"

Domyślnie

Sa plotki o premierze d620/d760 na jesieni.
    Pewnie ceny d610/d750 spadną o kilka procent .
    Ja kupiłem przejściowo d600. Ceny dobre za to body.
    Za rok pomyśle o wymianie na nowszy model.

Najwazniesze dobre szkła. Jedno juz masz. Pozostaje uzupełnić czymś szerszym i portretowką wiec 5kz jak nic.
    R | 35 | 50 | 135

Domyślnie

Zostań z DX, zbieraj pełnoklatkowe szkła, jak uzbierasz jakiś sensowny zestaw przejdź na FF.

asza
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    Zostań z DX, zbieraj pełnoklatkowe szkła, jak uzbierasz jakiś sensowny zestaw przejdź na FF.
    cały problem w tym, że na ten moment nie potrzebuję nowych szkieł, a nowego body. jak będę potrzebowała obiektywów i lampy to je dokupię, spokojnie.

ksh
    Gość

Domyślnie

Nie masz obiektywów, wiec nie tracisz nic na odsprzedaży, jesli znasz koszty związane z obiektywami do pełnej klatki to bierz aparat najlepszy na jaki cie stać, nie ma się co tu zastanawiać, kończą sie wakacje i nikon może zrobi jakieś cashback ale póki co cisza, a sprzęt po ostatnim nie potaniał ani złotówki.