Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Bezlustro

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koberek Zobacz posta
    Witam szanowanych Kolegów
    Pany, jednak myśl o dokupieniu bezlusterkowca nie daję mi spokoju *moja luba jeszcze nie wie o tym wątku),
    proszę o poradę w zakupie ów urządzenia.
    Fotografia różna, jak w stopce na Flikrze.
    Me priorytety:
    - mniejszy i lżejszy od lustra,
    - dobry (elektroniczny) wizjer i ekranik (idealny gibany i macany, nie koniecznie ?), jestem okularnikiem
    - koniecznie do starych obiektywów Focus Peaking,
    - panoramy,
    - dobry obrazek i w miarę tanie obiektywy,
    - wbudowana lampa,
    - dobry chwyt w małych rączkach,
    ..... cena do 2 kafli za body, używki także przewidziane.
    Byłem w Erze i tam nie mieli
    Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów !
    Najtańszy będzie pewnie panas G5. Większość warunków spełnia i chyba jeszcze nówkę można kupić. Mam takowego.
    Wizjer dobry, powiększenie i rozdzielczość (regulacja +/-4 dioptrie), ekranik także dobry, dotykowy i gibany w wszystkich płaszczyznach. Mniejszy i lżejszy od lustra - tak. Wbudowana lampa -tak. Dobry chwyt - tak (nawet w większych rączkach).
    Z tego co nie wymieniłeś dodałbym dobre filmiki FHD.
    Czego nie ma to: Focus Peaking i panoram. Dość często używam manualne obiektywy (M42) i tego focus peaking mi nie potrzeba do ustawienia ostrości. Przy MF i obiektywie manualnym powiększa się odpowiednio kadr (tam gdzie ma być ostrość) i ustawia się powiedziałbym komfortowo (oczywiście dla motywów statycznych)
    Także panoramy nie stanowię większego problemu. Przy pierwszym zdjęciu wystarczy zablokować ekspozycję i pstrykać dalej (elektroniczna poziomica też jest tu pomocna) lub używać do panoram trybu M.
    Niewątpliwie bezlustra Olympusa EM5/10 mają lepszą matrycę (od Sony) co przydaje się później w obróbce RAW.

Edit.
    Panas G6 pewnie też cenowo dużo droższy nie będzie. Z tego co pamiętam dochodzi w nim WiFi, ale uchwyt już inny, choć na małe rączki będzie dobry (może i lepszy), sądzę
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 14-08-2016 o 21:04