O tym właśnie myślałem, ale to tylko luźna myśl była i wierzę na słowo, że mogło to gorzej wyglądać. Niestety tak jak jest też nie jest idealnie bo wygląda to trochę na błąd lub brak zdecydowania.
Szukaj
O tym właśnie myślałem, ale to tylko luźna myśl była i wierzę na słowo, że mogło to gorzej wyglądać. Niestety tak jak jest też nie jest idealnie bo wygląda to trochę na błąd lub brak zdecydowania.
Na 1 widzi mi obraz, szkoda ,że nie widać całego malowidła .Reszta ok, ciekawe światło.
Już wiem co jest z tą dłonią lewą... w kolorze jest jakoś inaczej ale w BW w tych szarościach i nieostrości 'dodatkowo" ona "powiększa się jeszcze. Ewidentnie to błąd w zastosowaniu optyki i odległości od obiektu (tutaj ograniczeniem było pomieszczenie) - w PS po zmniejszeniu dłoni jest znacznie lepiej(chyba)
Światło bardzo proste - lampy za oknami
Jedna po lewej stronie kadru za oknem - okno lekko uchylone tak aby strumień światła na twarzy był ostrzejszy, za drugim oknem (za braciszkiem) lampa o takiej samej mocy
A nie przyszło ci do głowy że moglem wyłączyć światło na obrazie? Mogło go nie być w tle?
Wyciągasz zupełnie błędne wnioski, mało tego, dodajesz dość kontrowersyjne wypowiedzi dotyczące DR (jakby to w ogóle stanowić miało o sensowności czy wartości foty)
Według ciebie fota nr 1 (jak sam napisałeś ma lepszy DR niz pozostałe - bo tam są w kadrze okna)
zdjęcia z lightrooma - myślę że wszystko wyjaśnią :
Jeżeli się przyjrzysz do histogram różni się tym ze na fotach z oknem jest on rozciągnięty na całej długości i to raczej 1 jest "gorsza"
Dwa - jeżeli byś czytał dokładniej to co inni piszą, to dowiedziałbyś się że okna sa matowe, tym samym nie ma o co walczyć i ich "przyciemnia" bo nic tym nie uzyskamy. Na 6 zdjęciu masz te okna "przycięte" ekspozycyjnie - czy to jest lepsze... nie sądzę
To jest źródło światła i jako takie dla mnie powinno być jasne.
Co do :
HDR - tylko zepsuje scenę dodając nic nie wnoszących elementów wyposażenia tego pomieszczenia zabijając dodatkowo klimat.
Ustawiając światło, bohatera, dobierając ekspozycję, fotograf decyduje się na pewien styl opowiadania - dokładnie jak w filmie. Albo robimy płaskie światło bez kontrastów, albo mocne rysujące z delikatnym wypełnieniem, albo decydujemy się na rysujące światło z głębokimi cieniami z których oświetleniowo wydobyta jest główna postać(pomijajać dziesiątki innych rozwiązań). To zabieg świadomy - wybór którego dokonujemy przed i w czasie robienia zdjęcia.
Zarzut że zdjęcie ma kiepski DR w takim przypadku jest wręcz bezsensowne (pomijając już kwestię czy jest to prawdziwe stwierdzenie) - bo jest to zamierzony efekt by zbudować klimat.
Polecam ci przeczytać te dwa linki
http://www.optyczne.pl/106-s%C5%82ownik-Histogram.html - tutaj fragment o zdjęciu księżyca będzie najodpowiedniejszy(choć w tym przypadku nie o klimat zdjęcia chodzi
)
i już typowo o DR :
http://www.optyczne.pl/144-s%C5%82ow...a_tonalna.html
Gdybyś napisal - nie podoba mi się że brakuje detalu w cieniach/czerniach na materiale - pewnie bym się zgodził z tobą że moze warto popracować nad tym.
Może gdybyś napisał - szkoda że nie ma detalu na ścianach za ojcaszkiem - odpowiedział bym ci że wolałem utopić to w czerni
Kwestie prześwietlonych okien (matowe szyby) wyjaśniłem już wcześniej choć rozumiem że mogą komuś przeszkadzać.
Gdybyś napisał - nie podoba mi się taki klimat - możemy porozmawiać na temat jego sensowności lub bezsensowności...
Taka rozmowa według mnie ma sens. Ale pisanie że kiepski DR bo w kadrze są okna to jakaś pomyłka.
Ostatnio edytowane przez fafniak ; 14-08-2016 o 09:46
@fafniak
Nie lubię dużo gadać, chyba że muszę, ale to bez przyjemności.
A uważam, że stwierdzenie, iż Twoje obrazy mają kiepski DR, praktycznie wyczerpuje temat.![]()
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
Skontaktuj się z nami