Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: D70 a wilgoc

Domyślnie

Robiłem moim D70 zdjęcia w deszczu przy sporym wietrze i temp. ok 10 st C przez 3 godz - działał bez zarzutów, ale wilgotność powietrza w takich warunkach mimo deszczu była na pewno dużo mniejsza. Myślę że w Twoim przypadku zdezydowała właśnie bardzo duża wilgotność powietrza bo wtedy wilgoć jest w całym wnętrzu aparatu -D70 nie ma żadnych uszczelnień więc dlatego wariował. Niestety na takie wyprawy on mie jest przystosowany - jest to typowy amatorski sprzęt. Tu potrzebny jest D 200 i wyżej.
    Pozdrawiam
    bodo23

Domyślnie

Ja też dodam coś od siebie. Mój D70 był dwukrotnie narażony na duże szoki termiczne, głownie latem w Turcji gdzie na słońcu z 50stopni było, bo aż korpus dosłownie parzył. Raz miałem go w placaku na plaży w Oludeniz, kamienista w dodatku tak rozgrzana że przy gruncie 60 stopni kaminie miały, to również wytrzymał, chociaż myślałem ze ja padnę
    Chodziłem z nim również pół dnia u szyji Na riwierze jest wilgotność ok 70-80%. Odpukać działał bez zarzutu, aczkowliek bardziej obawiałem się jego przegrzania niż tej wilgotności. Jeśli miałbym jednak ryzkować 100% wilgotność, to chyba bym zrezygnował, no chyba że w zanadrzu miałbym gotówkę na nowy korpus, bo jednak wilgoć jeśli coś już uszkodzi to jest to 1 sypmtom, że jednak z nim coś nie tak....

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

W takich warunkach całkiem nieźle spisują sie chyba kompakty.
    3 dni robienia fotek w monsunie (dorwał mojego ojca we Władywostoku) olympus c2100UZ nie odmówił posłuszeństwa ani raz......nieśmiertelny jest 6 lat i wciąż daje rade :P choć teraz to używam go do ekstremy a na szanowaną półkę trafił D70
    D70+D50+ N18-70 + N70-210 + N50 + SB-26......

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów