Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Czy w D90 można wyświetlić histogram na żywo?

Czy w D90 można wyświetlić histogram na żywo?
    Szczerze mówiąc trochę szukałem na ten temat i z kilku mętnych postów wynika że chyba nie.
    Ale może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat. Ponoć to kwestia modyfikacji firmware (wystarczy coś dopisać w kodzie - zresztą podobne głosy były odnośnie odblokowania pomiaru światła w szkłach manualnych).
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 35 1.8, SB-600, 8GB SanDisk Extreme III 30 MB/s, Fujiyama Digital DHG Circular P.L.D

Domyślnie

Nie da się.
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

D90 nie ma histogramu na żywo.
    Co do modyfikacji firmware'u, to są to raczej tylko teoretyczne rozważania, co by można poprawić firmwarem.
    Przynajmniej ja nigdzie nie widziałem, aby ktoś faktycznie coś takiego zrobił i udostępnił reszcie świata.

Domyślnie

Szkoda. że w Nikonach nie ma czegoś takiego jak CHDK w kompaktach Canona. Mam A650 i liczba opcji jest powalająca (razem z możliwością tworzenia własnych skryptów).

TT
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Demonek Zobacz posta
    Szkoda. że w Nikonach nie ma czegoś takiego jak CHDK w kompaktach Canona. Mam A650 i liczba opcji jest powalająca (razem z możliwością tworzenia własnych skryptów).

TT
    Szkoda ze nie ma tego w DSLach od Canona takze.
    D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szadzik Zobacz posta
    Szkoda ze nie ma tego w DSLach od Canona takze.
    Znalazłem tylko takie wyjaśnienie (choć podobno są jakieś hacki do 300D i 40D):

--
    In my opinion, there are at least certain features in the CHDK which would also be great for SLR models. In theory it could also be done, since the Canon SLR models also use Digic II / Digic III. But:
    1. The keyboard layout is perhaps vastly different than the layout in the other CHDK models. Someone with a DSLR had to invest much time to find out the keyboard adresses, memory adresses and so on (well, this is true to every new model in the CHDK family I think).
    2. DSLR cams are quite different than P&S models. You have no live view, for example. So many features of the CHDK cannot work at all, and for other features you may have to adress different parts of the camera.
    So I would say: I think we will not see a CHDK port soon, since P&S and DSLR cams are quite different. But other people may pick up the idea of the CHDK and write a new version of it which contains only things which will work on a DSLR. The scripting system, for instance. This should be possible... in theory, at least. If anybody is interested in it, I don't know.
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Domyślnie

ale jak ty chcesz ten histogram uzyskać przez lustro !?
    chyba ze w trybie LV ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redredomega Zobacz posta
    ale jak ty chcesz ten histogram uzyskać przez lustro !?
    chyba ze w trybie LV ???
    Jasna sprawa, że w Live View.
    Canon 40d ma taką opcję (tak to wygląda), w D90 niestety jej brak.

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta
    Canon 40d ma taką opcję (tak to wygląda), w D90 niestety jej brak.
    szkoda, że canon nie ma bezprzewodowego sterowania lampą, tylko przy użyciu transmitera, który kosztuje sporo. Szkoda, że Canon nie ma diody wspomagającej AF, niedawno kupiłem Canona 50d i nie minęły 24h a go zwróciłem, dziadostwo głośne i słabo celne. Poza tym kolory były do dupy. Jak komuś nie odpowiada system niech go sobie zmieni, narzekać każdy umie a robić zdjęć mało kto. i dlatego niektórym potrzebny jest histogram.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kriso Zobacz posta
    szkoda, że canon nie ma bezprzewodowego sterowania lampą, tylko przy użyciu transmitera, który kosztuje sporo. Szkoda, że Canon nie ma diody wspomagającej AF, niedawno kupiłem Canona 50d i nie minęły 24h a go zwróciłem, dziadostwo głośne i słabo celne. Poza tym kolory były do dupy. Jak komuś nie odpowiada system niech go sobie zmieni, narzekać każdy umie a robić zdjęć mało kto. i dlatego niektórym potrzebny jest histogram.
    Ale Canony mają legendarną plastykę
    A tak na poważnie, nie ma co wywoływać kolejnej wojny systemowej - stwierdziłem tylko suchy fakt. Kilka razy w roku może by mi się przydała taka opcja, więc nie jest to MZ sprawa kluczowa.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów