Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Ochrona przeciwdeszczowa.

Fotografowałem już trzeci ślub pod rząd, na którym padał deszcz a trzeba było uchwycić kilka momentów poza kościołem. Trzymanie w jednym ręku zwykłego parasola a w drugim aparatu to niezwykle niekomfortowa sytuacja. Czy znacie jakieś parasole dedykowane pod takie zadania. Tylko nie chodzi mi o montowane w miejsce lampy błyskowej, bo jej akurat często używam?

Domyślnie

Na takie sytuacje jest przewidziany odpowiedni sprzęt, który jest zabezpieczony przed deszczem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Hm... czym fotografujesz? Kilka momentów przed kościołem przy niewielkim deszczu bez problemu można zrobić w sumie każdym aparatem, połóż jakąś szmatkę czy coś takiego na górę żeby zakryć aparat i już. Jeśli masz sprzęt uszczelniany to bez problemu możesz pstrykać.
    Jeśli pada naprawdę mocno to ja stosuję prosty, acz nadzwyczaj efektywny (efektowny też :P) sprzęt - http://tinyurl.com/zxqk9aw działa bardzo dobrze, piszę o tym jak najbardziej poważnie

Jak wiedziałem, że będę fotografował w deszczu dłużej to nawet taki sprzęt taśmą i nożyczkami "dostosowywałem" do aparatu coby było nieco wygodniej. Polecam.
    Pozdrawiam | D610 | 16-35 | 35 | 50 | 85 | 70-300 | X100T | X70 + WCL | thewanderingpath.com | instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wavehunter Zobacz posta
    Fotografowałem już trzeci ślub pod rząd, na którym padał deszcz a trzeba było uchwycić kilka momentów poza kościołem. Trzymanie w jednym ręku zwykłego parasola a w drugim aparatu to niezwykle niekomfortowa sytuacja. Czy znacie jakieś parasole dedykowane pod takie zadania. Tylko nie chodzi mi o montowane w miejsce lampy błyskowej, bo jej akurat często używam?
    Twój problem bardzo mnie zainteresował - mam co prawda osłonę przeciwdeszczową ale jej używanie nie jest wygodne. Oczywiście asystent z dużym parasolem to dobre rozwiązanie. Ale okazuje się, że pomysłów parasolkowych jest sporo w tym takie perełki

Podłączenie do gniazda statywowego łatwo uzyskasz przez bracket do lampy plus trochę prowizorki.

Oczywiście pytanie jak to się sprawdzi przy silniejszym wietrze. W Twoim przypadku ta rączka umożliwiająca obsługę aparatu wydaje się najlepsza - no bo to tylko chwila. Ale nie wiem jak się to sprawdzi. Napisz proszę co wybrałeś i jak to się w praktyce wygląda.

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Oczywiście pytanie jak to się sprawdzi przy silniejszym wietrze. W Twoim przypadku ta rączka umożliwiająca obsługę aparatu wydaje się najlepsza - no bo to tylko chwila. Ale nie wiem jak się to sprawdzi. Napisz proszę co wybrałeś i jak to się w praktyce wygląda.
    Parasol kastet jest kozacki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wavehunter Zobacz posta
    Parasol kastet jest kozacki
    Mnie się bardzo spodobały te mocowania na plecaku - może nie do kościoła ale w plener chyba najlepsze. Na pewno stabilne a nie przeszkadza w fotografowaniu i daje dodatkową przed deszczem. Wydaje mi się, że widziałem tak chodzących ludzi w górach (ale tedy jakoś się temu nie przyjrzałem).

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Lenscoat com polecam (dział raincoat)
    Nie kosztuje mało ale warto, przynajmniej człowiek już się nie musi bawić w jakieś prowizorki
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemekkk666 Zobacz posta
    Lenscoat com polecam (dział raincoat)
    Nie kosztuje mało ale warto, przynajmniej człowiek już się nie musi bawić w jakieś prowizorki
    Już widzę oczami wyobraźni, jak "ślubniak" dla kilku fotek w deszczu, szarpie się nerwowo z takimi kondomami za ponad sto dolców.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Już widzę oczami wyobraźni, jak "ślubniak" dla kilku fotek w deszczu, szarpie się nerwowo z takimi kondomami za ponad sto dolców.
    Być może są tam jakieś krótkie "rękawki"
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

Ja na deszcz mam taki wynalazek http://www.pearl.de/a-NC1295-1302.shtml?query=slr nawet się sprawdza denerwuje mnie tylko to, że jak jest zamontowany to kiepsko widać przez wizjer :/