Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Domyślnie

Ps. Ogólnie to zawsze byłem raczej zadowolony z obrazka d80. Wyjątek to właśnie zdjęcia nocne, w b.słabym świetle, głębokich cieniach. Przy trochę dłuższych czasach pojawiają się różnokolorowe świecące kropki (hot pixel). Złośliwi mawiają, że d80 to jedyny aparat, którym zrobisz zdjęcie nocnego nieba bez zdejmowania dekielka z obiektywu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_NEO Zobacz posta
    Witam...

Na wstępie napiszę, że czytałem wiele postów na temat takiej konfiguracji jak w temacie oraz odwrotnej, niestety nigdzie nie znalazłem jednej informacji, która mnie interesuje.
    Wiem, że przy obiektywie FX zamontowanym do Body DX, obiektyw FX będzie miał inne kąty, które trzeba przeliczyć przez ogniskowa * 1,5 i będzie "pracował tylko środkiem" , ale jaka jest korelacja tej różnicy między tym co widać w wizjerze Body DX, a tym co matryca DX zarejestruje faktycznie ?
    Czy będzie to tak, że w wizjerze będę widział rzeczywiste kąty obiektywu FX, a body DX tylko zarejestruje na karcie SD zdjęcie z innymi kątami ?
    Czy to co zobaczę w wizjerze body DX będzie już przeliczone poprzez 1,5, czyli to co zobaczę w wizjerze będzie identyczne jak na zdjęciu ?
    Wiem, że w odwrotnej konfiguracji body FX przelicza i zaciemnia w wizjerze to co będzie niewidoczne, ale przed zakupem obiektywu FX wolę zapytać,
    niż się potem denerwować, że to co ustawiam przez wizjer jest w rzeczywistości inne na karcie SD.

Posiadam Nikona D80 z kitowym obiektywem 18-135 1:3,5-5,6G ED
    oraz
    AF-S Nikkor 70-300mm 1:4,5-5,6G ED VR.

Niestety w tych konfiguracjach brakuje mi światła

Zamierzam kupić:
    AF-S Nikkor 4,0/24-120 G ED VR

Wiem, że to nie 1,8 lub 2,4 i szału nie będzie, ale z czasem chyba i tak przejdę na pełną klatkę, więc jedno szkło już będzie, a światło 4,0 to i tak lepiej niż 5,6
    Obiektywy stało ogniskowe mnie nie interesują (nie robię zdjęć w studiu i nie jestem zwolennikiem zmian obiektywu w terenie, już raz się tak bawiłem i D80 poszedł do czyszczenia i wymiany matówki.

Jeżeli macie inne propozycje co do jaśniejszego obiektywu ze zmienną ogniskową (z w miarę dużym zakresem) do Nikona D80 to proszę o propozycję.

Pozdrawiam...
    Andrzej S.
    pytasz sie o cos a odpowiedz masz w rece
    70-300vr to szklo fx, bo mozna skutecznie go podlaczac do body fx tak samo jak wspomniany przez Ciebie 24-120, natomiast 18-135 juz jest szklem dx no i przez to ze ogniskowe z obiektywow ktore juz posiadasz w pewnym zakresie sie pokrywają to sam mozesz zobaczyc jaka jest roznica w wizjerze na roznych ogniskowych

przelicznik 1,5 stosuje sie aby przeliczyc sobie jaki bedzie kat widzenia na danej ogniskowej na fx.... czyli jezeli swojego 70-300 podepniesz do puszki fx to na 300mm z puszka fx bedziesz mial obrazek taki jak na 200mm w dx, ot tyle

w Twoim przypadku zmiana puszki na fx nie zaowocuje lepszymi zdjeciami bo brakuje Ci wiedzy i doswiadczenia.... podszkol sie z dziedziny poprawnego ustawiania ekspozycji zanim wydasz kupe forsy

pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez lortek ; 06-08-2016 o 12:07
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Ps. Ogólnie to zawsze byłem raczej zadowolony z obrazka d80. Wyjątek to właśnie zdjęcia nocne, w b.słabym świetle, głębokich cieniach. Przy trochę dłuższych czasach pojawiają się różnokolorowe świecące kropki (hot pixel). Złośliwi mawiają, że d80 to jedyny aparat, którym zrobisz zdjęcie nocnego nieba bez zdejmowania dekielka z obiektywu
    Miałem ten aparat przez parę lat, przeczołgałem go przez wszystkie możliwe sytuacje i złego słowa nie dam powiedzieć. Jedyny hotpixel (a fotografowałem nocą sporo) jaki zanotowałem, to ten na ekranie z tyłu, który zobaczyłem już w sklepie, ale uznałem, że to taka ciekawostka i znak szczególny.

Warunek jest jeden - trzeba umieć go obsłużyć, znać podstawy (słynne ISO, przysłona i czas), no i rozumieć, że fizyki się nie przeskoczy...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Podobny jest mechanizm mojego małego sentymentu do D50.
    Wypluwał ładne obrazki.
    Różnie tam o nim różni źli ludzie powiadali, ale i tak przed nim bieżył baranek.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Miałem ten aparat przez parę lat, przeczołgałem go przez wszystkie możliwe sytuacje i złego słowa nie dam powiedzieć. Jedyny hotpixel (a fotografowałem nocą sporo) jaki zanotowałem, to ten na ekranie z tyłu, który zobaczyłem już w sklepie, ale uznałem, że to taka ciekawostka i znak szczególny.

Warunek jest jeden - trzeba umieć go obsłużyć, znać podstawy (słynne ISO, przysłona i czas), no i rozumieć, że fizyki się nie przeskoczy...
    Widać moje umiejętności były zdecydowanie za słabe, bo jak patrzę np.na zdjęcie przy ISO 800, czas 1/6 s, przy kiepskim świetle (nie osłonięte jarzeniówki) to jest sporo kolorowych kropek w cieniach. Widoczne przy powiększeniu. Da się z tym żyć, no ale tak już jest.

Domyślnie

D80 przy ISO 800, czas 1/6 s w ciemnym pomieszczeniu zrobi słabe zdjęcie, kolorowe kropki to wychodzą jak więcej zdjęć na długich czasach robisz i przy ISO większym lub równym 800 (wyższe jeszcze ISO od 800 to już masakra).

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123