... i co ciekawe, każdy robi zdjęcia
Dopóki nie napiszesz czegoś o oczekiwaniach, itd. osoby obdarowywanej każdy będzie pisał o własnych preferencjach. Ja np. głosuję na zestaw 5,4,3, w tej właśnie kolejności.
Szukaj
... i co ciekawe, każdy robi zdjęcia
Dopóki nie napiszesz czegoś o oczekiwaniach, itd. osoby obdarowywanej każdy będzie pisał o własnych preferencjach. Ja np. głosuję na zestaw 5,4,3, w tej właśnie kolejności.
A ja pokrętnie podpowiem, żeby spakować 3,5k w kopertę i dać w prezencie... Poważnie... Nie wyobrażam sobie żeby mi ktoś próbował kupić aparat, albo cokolwiek do niego...![]()
Albo powiedzieć otwarcie: dostaniesz aparat - idziemy na zakupy. Niespodzianki jako takiej nie będzie, ale może wyjść na lepsze![]()
Panowie chciałbym jeszcze zapytać o D5300 co to znaczy że ISO można rozszerzyć ? ISO: 100-12800 (rozszerzane do 25600) porównywalnie D5500 ma: 100-25600. Jest tu jakaś różnica ?
Jest - w cyferkach. W praktyce na tak wysokie ISO się nie wchodzi, bo strasznie degraduje to obraz (szum), a o prawdziwości kolorów można zapomnieć. Także ISO bym się nie przejmował, bo użytkownik powinien przeczytać instrukcję obsługi i ustawić sobie coś takiego jak Auto ISO i jego maksymalną wartość ustawić na np. 3200 (choć i to już może być za wysoko w zależności od indywidualnej granicy akceptowalności szumu).
Object error. Unable to run this script. Program terminated!
Nie słuchaj tego rodzaju porad specjalistów, którzy wkręcają Cię w aparat dużo droższy niż taki, jaki Ci potrzebny. Górny LCD to był niezbędny element w czasach aparatów na kliszę. W drugiej dekadzie XXI wieku wszystkie potrzebne informacje i jeszcze więcej są pokazywane na głównym wyświetlaczu i w wizjerze. Ja też mam sentyment do górnego wyświetlacza, ale trzeba umieć spojrzeć na sprawę realnie i w dzisiejszych czasach to jest kwesta tylko sentymentów.
Nie należy też słuchać znawców, którzy nie fotografowali wymienionymi przez Ciebie aparatami i autorytatywnie stwierdzają, że różnice między nimi są "kosmetyczne". Tak może pisać tylko ktoś, kto nie fotografował D5500, który ma przełomowy dla lustrzanek Nikona nowy sposób komunikowania się użytkownika z aparatem przez EKRAN DOTYKOWY. I proszę już tu nie powielać mylnego stereotypu, że "dotyk w lustrzance, to tylko gadżet, który ma na celu upodobnić ją do smartfona". Ekran dotykowy to zupełnie nowy, szybszy i wygodniejszy sposób posługiwania się lustrzanką.
Przypuszczam że nowe wyższe modele nawet pro otrzymają dotykowy ekran ale z obowiązkową możliwością wyłączenia bo takie przełomy dla wielu konserwatywnych fotografów są nie akceptowalne
Górny wyświetlacz jest dobry bo jest dobry i tyle w temacie![]()
@Pugilares. Jest jeszcze coś takiego jak ironia. Co dokładnie kolega Andrzej chciał osiągnąć tym wpisem to nie wiem, ale puszczone na końcu oczko chyba coś sugeruje.
Witam,
ja również mam podobny problem...
Od kilku miesięcy zastanawiam się nad kupnem lustrzanki cyfrowej, nie chcę wydać na zakup więcej niż 2500 zł. Fotografia to moje hobby, które powoli rozwijam. Jednak interesuje mnie do tego stopnia, że postanowiłam zapisać się do szkoły foto. Fotografuję głównie dzieci i to póki co w plenerze, ale to głównie ze względu na brak konkretnego sprzętu. Wydatek rzędu 2,5k to niewiele - tak wiem. Zastanawiam się nad modelami z serii D, obiektywem kitowym 18-105 póki nie ogarnę czego konkretnie mi potrzeba. Jednak zupełnie nie mam pojęcia jakie body byłoby dla mnie najbardziej odpowiednie, na początek. Proszę o rady.
Skontaktuj się z nami