Szukaj
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Ładna Ania. Nie pasuje mi tylko kompozycja na 2 i 5 w sensie tego siedzenia na chodniku. Jezeli juz to zrobiłbym to ciaśniej. Ale to calkiem prywatne odczucia. Co do kolrow wszystko ok.
W tym miejcu robiłbym chyba jakąś potretówką. Ogolnie nie przemawia do mnie tło - jak na portret, za dużo chaosu. Modelka i światło daje rade.
D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900
Ania fajna, ale zdjęcia moim zdaniem nie, i to stanowczo.
Wbrew wypowiedziom kolegów wyżej dla mnie obróbka jest fatalna. Nie wiem co zawiniło, czy ustawienia aparatu, czy złe wywołanie, czy nieopanowanie ekspozycji na planie - ale kolorystycznie i ekspozycyjnie jest źle. Nie porywają mnie kolory, dynamika jest wąska (nie ma wystarczająco dużo półtonów), światła są zbyt mocne, cienie (np. dookoła twarzy) zbyt mocne. Jedynka ma obcięty histogram, co wyjątkowo źle wpływa...
Kadrowo podoba mi się w sumie tylko ostatnie, a i to pod warunkiem mocniejszego przycięcia przestrzeni za plecami modelki.
Powtarzam - jeśli modelka jest chętna na następną sesję, chętnie zobaczę jeszcze, ale polecałbym poważniejsze podejście do podstaw jak ekspozycja, i przeglądnięcie paru rzeczy a propos kompozycji.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
krytyka zawsze potrzebna ale czy jest tak źle ? Sam już nie wiem
Dla mnie zależy czego szukasz. Jeśli zadowalają Cię obrazki, na których modelka nie jest karykaturą samej siebie, a obróbka polega na tym, że jest kolorowo - to w sumie nie jest 'tak źle'. Ale jak zmierzasz do czegoś ponad, jak celujesz w coś więcej - to chyba bez jakiegoś większego wysiłku się nie obejdzie.
Chciałem to powiedzieć możliwie delikatnie, i nie mam zamiaru szerzyć tu jakiegoś czczego czepialstwa. Poważnie.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Koneserzy powinni się krytycznie się wypowiadać
- a teraz coś od maluczkiego
Z tymi suwaczkami na drugi raz nie jeździj tylko do prawej i do lewej, zostaw też coś bliżej środkaDla mnie w.w. fotki są przesycone saturacją, kontrastem. Winieta na przepałach też nie wygląda apetycznie. Nie wiem czy miejsce na tyle ciekawe by robić portret szeroko.
Wg mnie zdjęcia mogą się podobać, ja bym im dał 3/5.
OM-D 10 Mk II
A możesz wstawić zdjęcia bez jakiejkolwiek obróbki?
surowe NEFy wyeksportowane do JPG ? OK
- - - - kolejny post - - - - - -
surowe NEFy wyeksportowane do JPG ? OK
wyostrzanie dla ekranu - intensywność niska.
Inne rzeczy bez zmian. Oczywiście tylko zmniejszone. W aparacie ustawione WB na AUTO. Na kompie nie zmieniane.
1
2
3
4
5
Od razu lepiej
Skontaktuj się z nami