z podpietym heliosem
--------
no signature
Szukaj
z podpietym heliosem
--------
no signature
Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
www.smooth.photography/vs13
Nie ostre czy mi się wydaje tylko?
Ło jejku, co ty zrobiłeś mu że skórą na twarzy? Toć to jakiś... bjuti plastik fantastik. Przynajmniej tak to odbieram na tablecie.
ciii, bo spiwiedzialem, ze taka reakcja bedzie, jest jeszcze wersja mniej plastikowa, ale mama chciala laleczke to ma, pozniej wrzuce bez
--------
no signature
Dawaj lepsze to zdjątko bo to faktycznie malo ostre i plastik fan tastic![]()
Chwała bogu że w czasach analogów nikomu nie wpadało do głowy narzekać na plastik fantastik jak fotograf używał Duto lub pończochy naciągniętej na obiektyw, żeby osiągnąć identyczny efekt - i wszystko grało.
A wracając do cyfry - to kiedy autor ma używać takiego zmiękczenia? Na swojej babci? Na lokalnej gwieździe, która nieustannie pozuje na nastolatkę mając 5 dych na karku? Niemowlaki się akurat do tego nadają spokojnie; po pierwsze nikt nie powie, że to próba sztucznego odmłodzenia modela, po drugie widać, że niemowlak nie ma zmarszczek, więc gładzenie ma na celu inny zabieg niż ich maskowanie. W końcu istniał cały bogaty rozdział zdjęć portetowych, które celowo robiło się właśnie tak miękko i nawet produkowano do tego odpowiednie nasadki na obiektywy w czasach, kiedy nie tylko nie było PSa, ale nawet komputera.
Owszem, jakby tyle miękkości nawalić na pannę młodą czy w podobnych okolicznościach - pewnie można byłoby potraktować to jako przesadę, ale niemowlak jeszcze spokojnie obleci taki miętki. Niemowlak jeszcze nie musi być twardziel.
Jedyne co nie do końca mi odpowiada to kolor, chociaż może lepszy taki, niż ziemisto-sinawy jakby co...
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
nie wiem czy lepsze bedzie
sprawdzilem, bo w tym czasie robilem znalezionym w szafie starym heliosem od zenita, i jak zwykle sie rozpedzilem myslac, ze to helios, a to poczciwy 24-70, f3.5, 1/80s, iso 400.
dziekuje za wizyte, komentarze, porady
to jeszcze sentymentalnie dorzuce:
cos z babci
Ostatnio edytowane przez Carlos_lo ; 26-07-2016 o 22:36
Żartujesz, prawda?skóra niemowlaka nie wymaga żadnego zmiękczania bo sama w sobie jest gładziutka. Pierwsze zdjęcie wygląda tragicznie właśnie przez to zmiekczanie. Można oczywiście popracować nad jakimiś lokalnymi przebarwieniami cery, ale zmiękczać cerę niemowlaka...no wybacz
Druga wersja jes zdecydowanie lepsza
Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A
a ja sobie mysle, ze w tym wszystkim nie widze equilibrium, bo zrobie tak, zle, tak tez niedobrze, ciekawe jest to, zbieram opinie od roznych osob i brakuje konstruktywnej krytyki, albo co gorsza, czepianie sie takich szczegolow na ktorych juz nie mam wplywu w postprocesie, ktore widze np obciety palec, lokiec, ostrosc (moge/moze dosztukowac?), wiec dlubie sobie, zbieram ciepliwie ciegi i ciesze sie, ze ktos cos od czasu madrego powie
--------
no signature
Skontaktuj się z nami