Mam wrazenie ze wszyscy bioracy udzial w tej dyskusji dzialaja na zasadzie ze lepiej goscia zniechecic zeby mu ten pomysl z glowy wylecial.
Powiedzmy inaczej od czegos trzeba zaczac, trafilo mu sie liceum a nie wesele no to dobrze ,przynajmniej nie bedzie takiego stresu bo to impreza powtarzalna. Zawsze mozna gosci zgonic jeszcze raz.....
Zacznijmy od ustawienia....ile masz klijentow srednio w klasie i jakiej wielkosci odbitki bedziesz robil......
Chodzi mi o to zebys dobrze skadrowal. Staraj sie ustawic 2-3 szeregi ludzi....pierwszy siedzi , drugi stoi, trzeci stoi na lawce lub cos innego w takim stylu......nie za szeroko. Nastepne pytasnie -masz zamiar podpisywac to zdjecie - rok szkolny ,klasa , nazwiska dzieciakow......poukladaj sobie to zanim dojdziesz do zdjec zebys wiedzial jak to skadrowac......
Skombinuj jakies tlo ,nawet zwykle zaslony ,kotare, cokolwiek innego niz zwykla sciana z drabinkami......
Teraz policz czy ci sie to oplaca finansowo ....jesli zarobisz na lampy parasolki ....softbaxe -no to kup na kredyt, a jak dostaniesz kase za zdjecia to zaplacisz.....lampy zostana, ludzie beda zadowoleni i za rok mozesz to zrobic znowu......( lub inne liceum zaliczyc)
Rob zdjecia ze statywu 2-3 jedno po drugim takie same (niech sie dzieciarnia nie zdazy poruszyc), jak ktos mrugnie oczami to nakladaj dwa zdjecia na siebie zeby wszyscy mieli otwarte oczy....( Photoshop sie klania)
Doswietl tlo ( ja uzywam 3 x SB800 do tego ) .....
Zapomnij o zdjeciach artystycznych zadnych cieni na twarzach ( wazne przy ustawianiu) nikt tego nie lubi oprocz fotografow.

Jakies konkretne pytania masz to pytaj......