Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Przy D5100 stare obiektywy nikona albo nie będą automatycznie ustawiać ostrości, albo dodatkowo nie będziesz miał pomiaru światła. Skoro zadajesz takie pytania i mając 18-105 szukasz obiektywu do różnych zastosowań (np. krajobrazy), to znaczy że jesteś w tym momencie osobą początkującą. Dlatego powinieneś kupować obiektywy, które posiadają własny silnik. Do portretów i makro możesz się pokusić o tamrona 60mm f2.0, do samych portretów na początek wystarczy nikon AFS 50mm 1.8g, obiektyw tele: Nikon 55-300VR. Dodatkowo wiedz, że nie ma obiektywu, który by się nadawał do wszystkiego.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Tak jestem os. początkującą więc szukać obiektywów dedykowanych do nikona i jak bym zamierzał stosować adaptery to przejście na obiektyw pentax

- - - - kolejny post - - - - - -

Tak jak wyżej kolega napisał?

Domyślnie

Jakiegoś zamysłu w chęci kupna obiektywu to ja z Twojej strony nie widzę. Kupić, żeby kupić i będzie lepiej niż z kitem? Błędne myślenie. Zasadniczo obiektyw kupujesz, jeśli kit Cię ogranicza, widzisz jego wady. Nic o tym nie piszesz, więc wygląda sprawa jak chęć kupna czegoś innego po prostu. W takim wypadku rozejrzyj się za jakimś Zenitem na m42, za nieduże pieniądze zobaczysz na czym polega obsługa sprzętu w trybie manualnym, z pierścieniami pośrednimi będziesz miał też obiektyw makro. Ale myślę, że szybko się do tego zniechęcisz To tyle jeśli chodzi o adaptery.
    Baza obiektywów do Nikona, na początek polecam Nikkor 35/1.8 DX (nowy ~900zł), Nikkor 70-300VR (używany ~1200-1400zł) (lub Tamron 70-300vc usd ~1600 nowy) co na początek istotnie zwiększy możliwości zestawu

Domyślnie

A używany warto kupić

Domyślnie

Czyli zostaje szukać obiektywu od nikkor lub ewentualnie adapter na pentax lub zenith

Domyślnie

Jak chcesz wydać kasę aby ją wydać, to tak. Ja bym wolał kupić manualny obiektyw ale dedykowany do nikona, a nie M42 czy pentaxa. Jeżeli już brak pomiaru światła można jakoś przeboleć, to ręczne łapanie ostrości do max 2-ch metrów od obiektywu mnie nie rajcuje. Zostaje wywalona tylko kasa, a za niewiele więcej można mieć szkło nikona, które zawsze można potem odsprzedać praktycznie za taką samą kasę.
    Ostatnio edytowane przez puciek ; 14-07-2016 o 07:06
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Widziałem na olx za 600 używka 50mm za ok tys 50 1.4g a za 900 aparat d80+50mm 1.8 d
    Ktoś na forum napisał że nikon ma lepsze szkła niż canon? Jedynie co zostaje to szukać okazji na obiektyw 50mm

Domyślnie

Mogłeś kupić D90, a nie D5100. Obrazek daje podobny, cenę także ale posiada własny silnik. Mogłeś też za niewielką kasę kupi D7000 i miałbyś pomiar światła z manualami i wbudowany silnik, a obrazek byłby taki sam, jak w D5100. To była Twoja decyzja.

Domyślnie

Poniższy link wyjaśnia wszystko.

http://www.graphics.cornell.edu/~wes...-register.html

Adapter jest możliwy tylko jeśli "mount register" obiektywu jest większy niż " mount register' aparatu.
    W przeciwnym wypadku jeśli różnica nie jest duża to czasami można spróbować tokarki i pilnika.
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Domyślnie

Ja kupowałem 2 lata temu może i 3 kupiłem go za coś ok 2400 razem z 18-105 teraz to i by się kupiło taniej bo wiadomo wszystko tanieje

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12