Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Christopher Anderson - kolorystyka

Już od dłuższego czasu fascynują mnie zdjęcia Christophera Andersona.
    Mam do Was pytanie odnośnie kolorystyki.
    Tutaj http://pro.magnumphotos.com/C.aspx?V...66&RH=631&PN=1 można zobaczyć trochę jego zdjęć.

Sprawdzałem balans bieli próbnikiem w ACR i zazwyczaj jest inny tak o 10% w jedną albo drugą stronę.
    Jak uważacie ta dziwna kolorystyka to tylko balans bieli czy bardziej zaawansowane zabawy w PS kolorowymi warstwami itp.?
    Może coś podpowiecie.

Z góry dzięki
    "Emotion is really the only thing about pictures I find interesting. Beyond that it is just a trick" - Christopher Anderson<br>

Domyślnie

Ale może podaj konkretne przykłady, bo tam jest 7tys jego zdjęć... Zreszta po szybkim przejrzeniu nie widzę szczerze mówiąc nic nadzwyczajnego.

Domyślnie

Faktycznie trochę tych zdjęć jest. Sorry za nieścisłość.

Chodzi mi o tonację zdjęć.
    W sumie to dla mnie te zdjęcia wyglądają jakby specjalnie miały pojechany balans bieli, a może to coś bardziej złożonego (jakieś dodatkowe warstwy)?
    Dzięki za odzew.
    "Emotion is really the only thing about pictures I find interesting. Beyond that it is just a trick" - Christopher Anderson<br>

Domyślnie

Na dwóch pierwszych to cross processing. Na trzecim nie widzę niczego niezwykłego.

Domyślnie

Co to jest cross processing?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Co to jest cross processing?
    Dawno, dawno temu w czasach "Wielkiego kryzysu" brakowało wszystkiego. Fotografię barwną wykonywało się albo na negatywach ORWO COLOR NC 19, NC 21 albo na materiałach odwracalnych (przezrocza) ORWO CHROM UT, UK. Materiały ORWO CHROM były trochę łatwiej dostępne, więc wywoływało się je w procesie negatywowym. Materiały negatywowe są maskowane (charakterystyczny pomarańczowy kolor negatywu barwnego) a materiały odwracalne nie. Wykonane odbitki z tak wywołanej odwrotki charakteryzowały się właśnie taką kolorystyką. W fotografii cyfrowej takie ustawienia lub presety w LR nazwano właśnie cross processing.

Domyślnie

W LR się to zwie split toning
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc. Teraz zostaje się pobawić, żeby jakieś logiczne efekty uzyskać

Domyślnie

Wygląda jak jakiś preset symulujący kliszę. Ściągnij sobie triala Alien Skin Exposure - tam masz sporo symulacji klisz (Kodak, Fuji etc.).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni