Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Softbox a Parasolka

Witam!
    Mam takie pytanie (pewnie wyda się dziwne) czy ktoś może polecić mi jakąś stronę gdzie jest opisana różnica miedzy Softboxem a parasolka tzn, kiedy i do czego się stosuje Sofbox a kiedy do czego parasolkę, albo może ktoś sam opisze mi różnice. Z góry dziękuje. pozdrawiam

Domyślnie

Sporo jest tutaj po angielsku (umbrellas i softboxy w środkowej części spisu tutoriali), łącznie z przykładami: http://www.cameratown.com/guides/tut.../hurl/id%7C470.

Domyślnie

Softbox daje bardziej zmiękczone światło a po dopięciu plastra jeszcze kierunkowe. Sterowanie strumieniem z parasola jest prawie niemożliwe a i równomierność oświetlenia pozostawia wiele do życzenia - do tego światło jest ostrzejsze. W studio gdy zależy nam na oświetleniu jedynie modelki a nie tła softbox sprawdza się lepiej ale z braku kasy można i parasolem się zabawić Weź też poprawkę na wielkości. Softbox 180cm to norma a można kupić większe - parasolka 110 to już prawie maks co kupisz normalnie na necie...
    Parasolek używam w terenie bo są mobilniejsze - w studio softboxy only...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    równomierność oświetlenia pozostawia wiele do życzenia - do tego światło jest ostrzejsze. W studio gdy zależy nam na oświetleniu jedynie modelki a nie tła softbox sprawdza się lepiej
    Al - mowisz tak w oparciu o chinskie male parasolki. ale jesli wsadzisz lampe 1500WS do glebokiego parasola o srednicy ok 2m i do tego masz w studio zrobiona cyklorame - uwierz mi .. masz rowiutkie swiatleko na calej powierzchni i mozesz zdzialac cuda. faktem jest ze do tego potrzebna jest duza przestrzen

Domyślnie

no właśnie- głębokie parasolki.
    Większość typowych parasolek świeci mocniej środkiem niż brzegami, światło jest ostrzejsze. Są softboxy do parasolek czyli kawałki białego materiału z systemem mocowań do brzegów parasolki.

Domyślnie

a wiecie co mnie wkurza najbardziej w funsportsowych parasolkach? ze sa zbyt glebokie w stosunku do niewielkiej sreodnicy. i jak nie chce sie gubic swiatla bokami, to trzeba przysunac je dosc blisko lampy. a wtedy proba skierowania parasolki w dol konczy sie wgniataniem jej w statyw. (poki sie boomu nie rorobie to chyba sie nie zmieni:/).

Uprawnienia umieszczania postów