Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Emocji brak...

Domyślnie Emocji brak...

Witam.
    Będę prezentował w tym wątku zdjęcia ludzi (do oceny).
    Proszę (jak zawsze) o konstruktywną krytykę i porady (szczególnie co do sposobu kadrowania, czy obróbki).
    Dziękuję i pozdrawiam. Sentire.

01. GrillMaster
    (kadr tech. słaby - ostrość nie trafiona, ale mi się podoba, dlatego postanowiłem go wstawić)

02. W białych rękawiczkach

03. Trio

Domyślnie

Kolega był łaskaw parę dni temu wyłuszczyć swoje "filozofie" w temacie bezczelnego fotografowania ludzi na ulicy i to o zgrozo - bez ich zgody ; bardzo jestem zatem ciekaw czy np. od ludzi uwiecznionych na fotografii nr 3 uzyskał kolega pisemne zezwolenie na obfotografowanie ich oraz w szczególności na publikację wizerunków ....
    Coś mam przeczucie, że nie ........

A odnośnie merituum; drugi kadr mnie na moment zatrzymał. Ale zaraz puścił....
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 22-06-2016 o 22:51

Domyślnie

Witam.
    Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    odnośnie merituum; drugi kadr mnie na moment zatrzymał. Ale zaraz puścił....
    Dzięki za opinię. Moment, to już "coś" w takim pędzie (i ilości) fot. jaki przeżywamy w obecnych czasach. Dziękuję.
    Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    jestem zatem ciekaw czy np. od ludzi uwiecznionych na fotografii nr 3 uzyskał kolega pisemne zezwolenie na obfotografowanie ich oraz w szczególności na publikację wizerunków
    Zgodę na "obfotografowanie" mam zawsze słowną (a w razie sprzeciwu fot. osób - nie robię, bądź kasuję zdjęcia), ponieważ lubię rozmawiać z ludźmi, (czasem) poznać "ich historię" i przedstawić im moją wizję ich osoby. Czasem zdarza mi się, że wysłuchawszy "ulicznych grajków" wrzucam monetę do kufra i (wymownie) pokazuję aparat - na znak zgody. Proponuję też przesłanie im ich zdjęć na wskazany adres e-mail (i tu b.często otrzymuję zgodę ustną) na publikację (ale "podkładam" też pisemko do podpisu, choć sama umowa ustna - np. w Niemczech - jest umową [prawnie] wiążącą), co w Twoim przyp. nie występuje, a wręcz odwrotnie - następuje wyraźny sprzeciw. Czasem jest też tak, że bywam na imprezach publicznych, gdzie fot. przeze mnie osoba (np. na zdj. nr.1 - to mój znajomy, który nie lubi pozowanych kadrów, a ten mu się spodobał) jest... "świadoma" (czyt. poinformowana), że ich zdjęcia będą upublicznione (np. w gablocie pracowniczej). Zdjęcia zrobione osobom w Polsce, które prezentuję w sieci - są poparte "zgodami" pisemnymi. Każdy ma swoje "filozofie" i swoje podejście do fotografii i zgodzę się z Tobą w jednej sprawie - mianowicie - że nie można popadać w skrajność, ale (jak to mówimy na Śląsku) "z kulturą trzeba się urodzić, nie da się jej nauczyć".
    Pozdrawiam i (ponownie) dziękuję za odwiedziny oraz komentarz.

P.S. Przedstawiam (kolejne) zdjęcia, tym razem również z imprezy (na którą zostałem zaproszony), gdzie atmosfera była wręcz... kumplowska!

04. Przyjaciele
    05. Wczuwanie się...
    06. Rękoma zbudowany...
    07. Afryka
    Ostatnio edytowane przez Sentire ; 23-06-2016 o 12:59