Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Meteora

Domyślnie Meteora

Witam, dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić kilkoma krajobrazami. Będę wdzięczna za konstruktywna krytykę, szczególnie jeśli chodzi o obróbkę, czego za dużo, czego za malo, z czym przesadziłam. Czy wszystko do kosza? Chciałam również dodać, że nie miałam statywu, jeśli to dla kogoś przydatna informacja Już takowy mam, składa się do małych rozmiarów, jest lekki, wiec następnym razem zajmie swoje miejsce w walizce Aparat to D610 i Tamron 24-70

pozdrawiam serdecznie!

Sent from my SM-T710 using Tapatalk

Domyślnie

Przepraszam za dwa takie same zdjęcia! I jestem swiadoma zlej kompresji jpg i bandingu (mam nadzieje, ze to wlasnie to slowo)

Ostatnio edytowane przez Aleena ; 15-06-2016 o 18:45

Domyślnie

Powitać,

od czego tu zacząć... może od tego, że dobry aparat masz
    Panorama bardzo mi się widzi i ma bardzo duży potenciał pod warsztat jeśli dysponujesz wiedzą na temat obsługi LR. Z tego zdjecia można BARDZO dużo wycisnąć, pod warunkiem, że masz RAW. Natomisat górki już słabiej wyszły (zwłaszcza na zdjeciu pierwszym) drugie już jest lepiej naświetlone i podoba mi sie kadr.

Trochę chaotycznie opisałem, ale mózg mi nie podaje jeszcze po przebudzeniu się po nocnej zmianie. KAWA!
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

dziękuję, mam rawy i mam ps i lightroom, które ciągle szlifuję Dlatego się w końcu odwazyłam sie czymś z Wami podzielić, co by doświadczonych posłuchać

Domyślnie

Jak kolega wyżej napisał, masz dobry warsztat + potencjał, wystarczy chcieć co w Twoim przypadku nie będzie problemem
    Wybieram panoramkę bo wyszła w mojej ocenie co najmniej dobrze. Z tego co widzę mniej pozytywnego to wpływ kompresji w części nieba, ale to jest do dopracowania.
    Z ilu zdjęć składałaś to pano ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

To jedno zdjęcie, tylko przycielam dół i trochę nieba.

Domyślnie

Witam (wieczorowo).
    Faktycznie - masz potencjał, zdjęcia też fajne.
    Cytat Zamieszczone przez Aleena Zobacz posta
    ...mam rawy i mam ps i lightroom, które ciągle szlifuję
    Dobrze, że fot. w RAW(ach) i "szlifujesz" cyfrową ciemnię.
    Cytat Zamieszczone przez Aleena Zobacz posta
    ... co by doświadczonych posłuchać
    Nie jestem tak doświadczony (w fot. krajobrazowej) jak koledzy (i wiem, że są oni w stanie więcej wycisnąć z danego widoku niż ja), ale (i tak) uwielbiam "krajobraz", znam go dobrze (szczególnie ten miejski) - najczęściej podziwiam go na żywo, ale również poprzez obrazy, na (o wiele lepszych od moich) zdjęciach i (różnych) filmach przyrodniczych/krajoznawczych. Dlatego mam dla Ciebie "dobrą radę".
    Proponuję jednak na początek... "wrócić do źródeł", a dokładnie do... kontemplacji krajobrazu (tu "słyszę" salwy śmiechu niektórych czytających, ale nie szkodzi, ponieważ). Tak robili ludzie przed wynalezieniem aparatu, tak robili malarze, rysownicy, czy pisarze, a nawet zwykli Kowalscy, których pięknie widoki (nawet te pobliskie) zatrzymywały w danym miejscu. Dlatego przed zrobieniem zdjęć, proponuję spacer (bez włączonego aparatu) i zachłyśnięciem się otaczającym nas widokiem (wiem, wiem, czasami zdarza się tak, że "światło ucieka" i nie mamy chwili do stracenia) i powstrzymaniem się "na chwilę" (bo kto "normalny" może długo wytrzymać bez naciskania spustu migawki - to uzależnia, czyż nie?!) od fotografowania. Radzę spróbować "przeczytać krajobraz" - złożyć palce w "pseudo klatkę" i zrobienie kilku zdjęć w myślach (zapamiętać je); potem przyłożyć wizjer do oka i porównać, czy i jak to wygląda z punktu widzenia aparatu, a jak wyglądało wcześniej, a jak chcemy (chcieliśmy) żeby to wyglądało finalnie. Takie ćwiczenie daje pogląd tego co "produkuje (przedstawia, widzi zwierciadło) aparat(u), a co tworzymy (ostatecznie) my.
    Poniżej masz przykład (choć może trochę nie trafiony, ale jednak)
    http://www.dalekoniedaleko.pl/zlota-...-na-manhattan/
    Takie ćwiczenie, "wbicie się" w krajobraz da Ci też (gdy już będziesz miała załączony aparat) pewność, co do wyboru rodzaju zdjęć (np. jedno naświetlenie, panorama z kilku klatek itd.). Osobiście jestem zadowolony po każdym takim "spacerze" (wypadzie w plener). Czuję "radość fotografowania", ale ważniejsza (wg. mnie) jest uchwycona w myślach chwila. Bo co będzie, gdy zobaczysz na łące mgłę na tle drzew, albo piękne, "palące się niebo" na tle mostu (częsty mój widok w drodze do i z pracy) lub inny "kadr" wymagający dłuższego czasu naświetlania, a nie będziesz miała przy sobie swojego Nikosia, a słaby aparat w tel. "nie wyrobi" w ciężkich warunkach? Pozostaje tylko "żal" (że nie mamy aparatu). To uczucie frustracji przelewa się potem na zdjęcia, z których nie jesteśmy zadowoleni, choć widok był tak piękny, warunki idealne, ale nie wyszło, bo się śpieszyliśmy, bo chcę mieć takie foto jak koledzy z forum, czy 500pix.
    Polecam też przeczytać kilka ciekawych pozycji nt. fot. krajobrazu, zobaczyć (zanalizować) zdjęcia dawnych i obecnych "mistrzów" tego gatunku, a następnie sprawdzenie zdjęć / obrazów ze swojej okolicy, gdzie masz zamiar fotografować. Zrobić rekonesans miejscówek - w internecie i na żywo, gdzie są jakieś ciekawe miejsca, jak wyglądają o różnych porach (rano, pod wieczór), jak układa się tam światło, gdzie możesz zrobić najlepszy wschód/zachód. A przede wszystkim powinnaś odpowiedzieć sobie na pytanie, co Cię kręci (w fot. krajobrazowej) i brnąć w temat... aż miło!
    ( Tu przykład kolegi, który robi zdjęcia kompaktem (firmy Panasonic)
    https://www.facebook.com/wajner.foto )

Czego i Tobie serdecznie życzę.
    P.S. Czuję, że będziesz miała piękną galerię zdjęć, więc (po cichu) Ci kibicuję i czekam na następne zdjęcia.
    Pozdrawiam, Sentire.

Domyślnie

Amen. Bardzo dobrze napisane.
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Piękne słowa .... i dziękuję za doping

Twoja wypowiedź przypomniała mi o Anselu Adamsie <3

W głębi czuje, ze główny problem ze mną jest taki, nie wiem czy wiele fotografów tak miało na początku swej drogi, że nie nie jestem jeszcze w stanie ulokować siebie na konkretnej pozycji i cierpi na tym warsztat, miotam się między krajobrazem, portretem, zaczytalam się rowniez w fotografii architektury i wnętrz, nawet popraktykowalam trochę Doskonale zdaję sobie sprawę, ze nie można być od wszystkiego, ale póki co, te dziedziny wciągają mnie tak samo, przez co nie skupiam się i nie drażę jednego tematu, tylko macam wszystkiego po trochu (no, nie wszystkiego haha, a tak na poważnie nie pociąga mnie fotografia produktowa czy fashion ect.). Czy macie jakieś rady, czy jestem stracona i już z tych czeluści się nie wygrzebię?

Domyślnie

Bardzo ladne kadry, bardzo ladne lokacje, bardzo ladne swiatlo i jesli nie ma przepalow (ogladam na sluzbowym monitorze) to zrobisz kiedys z tych zdjec perelki. pzdr
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni