Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie 70-210/4 - kalibracja

witam
    mam problem z obiektywem nikkor af 70-210/4. Generalnie jest super ostry nawet przy pełnej dziurze ale muszę się z nim trochę męczyć gdyż z D70 ma spory FF - z odległości 3 - 4 m ostrzy prawie 10cm bliżej niż punkt ust. Czy,gdzie (w okolicach wa-wy) i za ile można by go dostroić do body żeby ostrzył w punkt ( regulacja korpusu odpada bo z kitem i tamronem 28-75 ma raczej BF)
    Jak mi nikt nie pomoże wpadnę w nawyk ostrzenia na ucho!

Domyślnie

raczej pogadaj z innymi użytkownikami tych szkieł czy z D70 to nie jest norma ? AF80-200 też tak ma. I nie można tego wyregulować. Jak do tej pory jedynie w żadnym AFSie nie zauważyłem takiech przypadłości. AFy te które testowałem miały ten problem wszystkie...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Z pierwszą puszką jak sprawdzałem (dawno temu) to też mniej więcej tak to wyglądało.
    Jak skorygowałem AF na 50mm, to na krótszych ogniskowych pojawiał się BF, a na dłuższych FF.
    Mimo wszystko 10cm FF dla 70-210/4 to trochę za dużo.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Na 10m myli się o 1m FF, ale tylko dla najdłuższych ogniskowych.. Uwaga
    taka, że to była seryjna wada tego szkła, dlatego m.in. tak szybko zakończyła się
    jego historia..
    Ja tez zły.. Już tak mam..
    sprzętowo pozamiatane

Domyślnie

Moja puszka miala taki FF na szklach manualnych oraz na AF 300/4. Skalibrowalem imbusami. Jest ostro na kicie N 28-80, N 300/4, na manualach M42 (potwierdzanie) i na Sigmie 75-300.
    Wiecej obiektywow nie macalem.

Nie zebym polecal to rozwiazanie. Takie mam poprostu doswiadczenia.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twlodar
    Uwaga taka, że to była seryjna wada tego szkła, dlatego m.in. tak szybko zakończyła się jego historia..
    A skąd te informacje??
    Jego prdukcja zakończyła się wcześniej niż fotografia cyfrowa zaczęła na poważnie. Puszki manualne raczej aż takich problemów z BF czy FF nie miewają, więc szczerze wątpię by to było główną przyczyną zaprzestania produkcji.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

No to chyba jednak będę musiał pokręcić trochę imbusami bo to moje ulubione szkło a z innymi pracuję raczej na większych przysłonach więc pogłębiony BF jakoś zniosę.
    A tak swoją drogą to może się kiedyś doczekamy softu w którym kalibrowało by się BF przez menu.

pozdrawiam
    zbyszek

Domyślnie

Oj chcialo by sie, chcialo - a bardziej jakis soft serwisowy zeby aparacik przez usb do kompa podlaczyc i mapowanie bad i hotpixeli, ustawianie AF i inne takie. Moze gdzies w sieci jest ...
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

U mnie ten obiektyw nie sprawia problemów - doskonale współpracuje z D70. Ostrzy idealnie, choć czuć w nim już jakieś boczne ruchy (chyba czas na przegląd )
    D90; D70; F90x; AFS 85/1.8G; AFS N70-300GVR; T17-50/2.8; N70-210/4; Tokina AT-X Pro SV 28-70; SB24; SB 800

Uprawnienia umieszczania postów