Szukaj
Witam.
Tak wyglądają (prawdziwe) "fotki z wakacji"!
Całość na "5 z +".
Jest wstęp, rozwinięcie (kulminacja) i zakończenie.
W kilku (Twoich) zdjęciach pokazałeś jakie jest Napoli (a wiadomo, że miasto, to ludzie).
Zdj. nr. 6. i 7. - najlepsze (jak dla mnie). Gratulacje za perspektywę i "oko".
Pozdrawiam, Sentire.
Fakt, bardzo zgrabny reportaż.
Na 7. ustrzeliłeś dość znaną "w pewnych miejscowych kręgach" postać ......; nie chciał Ci zabrać sprzętu ?![]()
Urozmaicona, dobra opowieść. Jedynka z kontrastem starej i nowej części miasta z pozamiejskim krajobrazem w tle. Dwójka z klimatem. Czwórka nie bardzo mi pasuje - ewentualnie jakiś szerszy kadr z przechodniami w tle albo głodnym psem5 i 6 najlepsze. 5 kwintesencja Włoch
( najlepiej bez tych wystających kolorowych "patyków" z lewej ). Zagubiony piesek w gąszczu nóg dobry. W 7 fajnie "zagrały" kolorystycznie czerwienie. Przepraszam za niesmaczny żart ale te puste regały i sporych rozmiarów brzuch Neapolitańczyka dosyć wymowne
Prawdopodobnie ma chorą przepuklinę. Scenka na plaży jak z przed kilkudziesięciu laty - pozytywna. Co to za osad na samochodzie ?
Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8
Ostatnio edytowane przez Jai pur ; 30-05-2016 o 10:49
Ten osad to pozostałość po krótkim deszczu, dzieje się tak gdy wieje Sirocco, ciepły wiatr z Afryki i przynosi te drobinki z pustyni.
Archibald ty poważnie z tą 7, to mała wioska, tam akurat ludzie sami się pod aparat pchają, nawet napakowane cygańskie zakapiory których aż strach się bać, przynajmniej takie odczucia miałem.
Mogło to być przez czynnik kobiecy, bo nie byłem tam sam, a Włosi nie mogą przejść obojętnie obok ładnej kobiety.
Ja jeszcze mam taki nawyk że krótko mierzę, szybko strzelam. Gość z 7, widać było że nie był zbyt zadowolony, ale zanim zdążył coś powiedzieć przeszedłem obok.
Nawet jak podziękowałem i kiwnąłem głową to mi też kiwnął, ale nic nie mówił.
Neapolitańczycy są bardzo gościnni i pomocni, mają nierówno pod sufitem jak o sobie mówią, i są bardzo otwarci wylewni, Anglicy mogą im tego tylko pozazdrościć.
Ale wydaje mi się, że wszyscy południowcy tak mają. Poznałem Brazylijczyków i też tak mają zupełnie inny temperament.
Włosi dużo gestykulują, mówią rękami, są różne gesty, które mają swoje znaczenie.
Na ulicach cały czas ktoś trąbi nawet po północy.
Ogólnie miasto zagadka gdzie nic nie jest logiczne „Zobaczyć Neapol i umrzeć”.
Informacja autobusowa nie wie, kiedy będzie autobus, ale zanim kupicie bilet to upewnijcie się czy autobus jedzie. Czy, zamówienie się nie zgadza bo dziadek ( kelner) za długo na słońcu przebywał lub, bo kelner nie zrozumiał angielskiego menu, lub ziemniaki gotowane ( Dwa małe średnicy góra 3cm), są tylko do pieczonego kurczaka. Ale jak pisałem są pomocni, w trzeci dzień zamiast zamówionych frytek dostałem ziemniaki. A ogólnie mięso dostaje się samo, z koniczynką. Zupa podana po drugim daniu, frytki 10 minut po mięsie to normalka.
Widok pracownika stacji benzynowej, tankującego paliwo z papierosem w ręku jest niczym nadzwyczajnym, tak jak jeżdżenie w trójkę na skuterze, czy jazda bez kasków.
Deski klozetowe to rzadkość, Grecy też mają toaletową przypadłość, papier po podtarciu wrzucają do kosza obok muszli.
Strzelanie fajerwerków w biały dzień, też atrakcja. Podczas pogrzebów popularne.
Ludzie wierzący, mnóstwo ołtarzyków, o które ktoś dba. Ojciec Pio który jest jak ich prorok.
Czasami odnosiłem wrażenie, że ten Vezuwio, to on nie może eksplodować, bo zabiłby mnóstwo wspaniałych ludzi.
Mafia to nie jest nic dobrego, ale podobno równowaga sił musi istnieć. Jest to jakaś alternatywa dla rządu, jakaś nieformalna opozycja, Taki kolega z gnatem, co dba o (pokój) że jak się coś źle dzieje to można mu poskarżyć, oczywiście kolega jest odpłatny i przysługuje z urzędu.
Jutro o 17:10 i w niedzielę o 13:45 na programie Rai due.
Oswaldo Bevilacqua, Pijewoda zaprasza jak co tydzień. W tym tygodniu program o Neapolu i okolicach.
11
Ostatnio edytowane przez hofman ; 03-06-2016 o 23:27
A dla mnie 3,7 i 10 ekstra! Za klimat, oko.
11 heh kwintesencja Włoch, pieknie pomalowany dom obok schodzacej farbą bramy.
Ostatnio edytowane przez nomen82 ; 04-06-2016 o 10:05
bardzo prawdziwe, oddające charakter miejsca na 100%
Ogląda się świetnie. Reportaż ciekawy i technicznie poprawny. Sam bym chciał taki zrobić. Ogólna ocena szóstka!
Skontaktuj się z nami