Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: piknik w parku

Domyślnie

Też czytałem dyskusję i miałem się nie odzywać (a i teraz pewnie pożałuję ), ale jedna rzecz mnie zastanawia - to, kto ma (może) oceniać zdjęcia, umieszczane na forum. Pomysł, że oceniać może tylko ktoś, kto opublikował "en" swoich zdjęć, jest moim skromnym zdaniem zupełnie "od czapy". Czy gdy zrobicie wystawę np. zdjęć krajobrazowych, zapraszacie tylko fotografów "siedzących w temacie"? Zapewne, na taką wystawę przyjdą pewnie w większości tylko ludzie, którzy taką fotografię lubią, cenią i się na niej w ten czy inny sposób znają. Ale może też te zdjęcia obejrzeć portrecista, albo wręcz ktoś w ogóle się fotografią nie zajmujący. I co, oni nie mogą mieć swojego zdania, swojej opinii, bo "się nie znają"? Otóż mogą i przynajmniej z moich doświadczeń wynika, że często znajdują na fotografiach coś, czego fotografowie w swojej rutynie nie dostrzegają. Ja osobiście BARDZO cenię uwagi takich ludzi, bo że coś jest krzywo czy prześwietlone sam wiem.

Podobnie jest z wątkami na forum - zakładamy je w konkretnych działach licząc, że przede wszystkim odwiedzą je ludzie bliscy tematowi. Ale dlaczego ograniczać się tylko do opinii osób z tego kręgu? Można się przecież po prostu z jakimiś ocenami nie zgodzić i już - ja wiem, że to trudne, bo też wrzucałem zdjęcia, które nie miały ciepłego przyjęcia i nie rozumiałem, dlaczego komuś mogą się zwyczajnie nie podobać. Ale uczę się jakoś z tym godzić - i nawet nie chodzi o konstruktywną krytykę, bo tej zwykle nie sposób odrzucić, ale o zwykłe "nie podoba się", "zrób tak i tak", "histogram do bani". No cóż, po to się wrzuca zdjęcia, żeby poczytać, co ludzie o nich sądzą

I na koniec, żeby nie było zupełnie off-topowo - zdjęcia kolegi JaiPura znam z forum, czasem mi się podobały (niektóre wręcz bardzo), czasem nie - te z bieżącego wątku do mnie akurat nie przemawiają. Po prostu. Nic nie mam do ocen innych kolegów, którzy COŚ w nich znajdują. Ja, gdybym je znalazł wydrukowane na papierze gdzieś na ławce w parku, przejrzałbym je i pewnie uznał, że ktoś zostawił te najmniej udane

Domyślnie

Ja zaproponuję złoty środek. Niech pozostanie tak jak jest, czyli że kto chce to komentuje, a jak się to komuś nie podoba to zawsze może zajrzeć w stopkę delikwenta, zapoznać się z jego twórczością i ewentualnie wsadzić sobie taką recenzję w d... albo nawet dać temu wyraz w kontrkomentarzu Życie jest pełne przypadków doskonałych krytyków, których talent objawiał się właśnie w publikacjach czy programach telewizyjnych dotyczących twórczości innych, mimo że sami nie mieli wiele do zaoferowania w temacie. Podziwiajmy, komentujmy ale wykażmy chociaż odrobinę chęci nauki i zrozumienia tematu, bo pisanie w "wątkach ulicznych" o histogramie i poucinanych kończynach to jednak przesada. Najpiękniejsze zdjęcia repo, street jakie widziałem często mają wypalone białe plamy i poucinane głowy, ręce, nogi, tyłki. Z drugiej strony rozumiem, że się to może komuś nie podobać i trzeba to uszanować, nawet jeśli zabolało.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 25-05-2016 o 10:03

Domyślnie

Klimat jest, faktycznie. Szkoda tylko, że dosyć niewykorzystany. Jak na imprezę małomiasteczkową ubolewam, że wszystko takie "nowoczesne" i "zorganizowane" - scena, maskotka KFC ( !!! ). Dawne klimaty już są rzadkością. Znaki czasów i na to akurat autor zdjęć wpływu nie ma. Jedynka i zamykające najlepsze. W tym całym zgiełku i grupkach ludzi ktoś samotnie siedzący pod wierzbą spogląda na ten "cyrk" z dystansem. Fajnie Na czwórce poruszony temat niedostosowania ToiToi-ów do potrzeb osób niepełnosprawnych. Na trójce jest dynamika ale czegoś brakuje. Piątka moim zdaniem najsłabsza. Rzucana piłka ginie na pstrokatym tle. Niewykorzystana okazja na zrobienie czegoś lepszego bo miejscówka daje więcej możliwości ( np. mimika twarzy biorących udział w zabawie ). Brak emocji. Dwójka "samotność w tłumie" ale to juz mamy w zdjęciu zamykającym. Dostatek współczesnych Polaków bo kukurydza niedojedzona i pozostawiona na ławce ( mam nadzieję, że to nie Twoja Autorze i położona celem zrobienia zdjęcia ). Socjologicznie, społecznie dla mnie ciekawy ten reportaż. Można go było zrobić lepiej, jak każde zdjęcie na tym świecie

Odnośnie tekstów typu, "że każdy mógłby takie zdjęcia zrobić smartfonem" itp. Czy to naprawdę ważne, jakim sprzętem je wykonujemy ? Ja na tym forum zamieszczam zdjęcia zrobione nikonami, leiką, fuji i smartfonem. Każdym z tych narzędzi można zrobić zdjęcie udane albo słabe. Myśle, że piszący w ten sposób się dowartościowują ale to też norma.

Cieszę się, że takimi tematami ktoś się zajmuje. Mogę się czegoś więcej dowiedzieć o otaczającym świecie, o zmianach itp.

Pozdrawiam i dalszej wytrwałości życzę
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za wpisy. Ciekawa wymiana zdań z tego wyszła, bardzo pozytywnie to oceniam, mimo kilku gorzkich uwag.
    Koledzy, którym bliższy jest temat działu rozsądnie ocenili te zdjęcia, a co mnie cieszy, po prostu zrozumieli moje podejście. Nie odbieram jednak prawa wypowiedzi nikomu, tylko więcej otwartości i dystansu by się przydało.
    Ostatnia krytyka autorstwa burtona znakomita, rzeczowa - zgadzam się ze wskazanymi minusami, a i więcej można by przywołać. Miło coś takiego przeczytać. Kukurydza nie moja Nie ustawiam zdjęć - już kiedyś pisałem.

Na koniec, jak już tak dużo było o mnie, a mniej o zdjęciach dam link (już kiedyś wklejałem, przy innej okazji) do mojego cyklu o najbliższej okolicy. Może trzeba by to przebrać trochę, może to bez tego wow! właściwego lepszym miejscówkom, ale napiszę tylko, że powstanie tych zdjęć było najtrudniejsze ze wszystkich zakładek na stronie.
    http://jaipur.format.com/2966338-one-hour-from-home#1
    Ostatnio edytowane przez Jai pur ; 25-05-2016 o 10:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xavier80 Zobacz posta
    Dla mnie nie jest spójna i na siłę dorabiasz do tego ideologię (moim skromnym zdaniem oczywiście). Oczywiście można robić zdjęcia w ostrym świetle, podkreślając dramaturgię, wydobywając charakter, ale nie cykających poobcinanego ludzika kfc, gdzie rozkład świateł i smolistych cienie podbity cieniem samego fotografa tworzy ujecie. Choć jak wiadomo i do tego można dorobić odpowiednią historię To porównanie z Webbem mało trafione. Polonez i Mustang ( i to i to jeździ).
    Oczywiście, ze używa się dłuższych czasów, ale tu rozmazanie sugeruje dla mnie nieodpowiednio dobrany czas, a w połączeniu z krzywym pościnanymi kadrem i dużą GO w konsekwencji nieumiejętność panowania nad ekspozycją tego konkretnego ujęcia.

Dla ścisłości, szanuję Twój odbiór tych zdjęć, mam nadzieję, że Ty uszanujemy mój

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie podzielam Twojej opinii, więc jestem ślepy?
    Nie wiem, sam sobie odpowiedz na to pytanie, ja nie napisałem że trzeba być niewidomym, tylko ślepym - a to już bardzo duża różnica.

Pozdrawiam.
    bez przynależności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jai pur Zobacz posta
    ...Kukurydza nie moja Nie ustawiam zdjęć - już kiedyś pisałem.

Na koniec, jak już tak dużo było o mnie, a mniej o zdjęciach dam link (już kiedyś wklejałem, przy innej okazji) do mojego cyklu o najbliższej okolicy. Może trzeba by to przebrać trochę, może to bez tego wow! właściwego lepszym miejscówkom, ale napiszę tylko, że powstanie tych zdjęć było najtrudniejsze ze wszystkich zakładek na stronie.
    http://jaipur.format.com/2966338-one-hour-from-home#1
    Nie sugerowałem Ci "ustawki" tylko potrzebę zwolnienia rąk Ale byłeś z żoną więc miałeś pomocnika od takich ewentualnych potrzeb. Niektóre zdjęcia z linku bardzo mi odpowiadają, czasami trzeba się dobrze przypatrzyć, bo na całe szczęście nie są takie dosłowne.

Koledzy kokosz i cz4rnuch też dobrze napisali. Każdy ma inną wrażliwość, inne zapotrzebowania, doświadczenia, wiedzę... Czasem można patrzeć na zdjęcie sto razy i nie widzieć. Już nie mówiąc o tym, że coraz częściej ludzie tylko "skanują" wzrokiem i od razu twierdzą, że mają wyrobione zdanie ( o zgrozo ). Nie zmienia to faktu, że warto słuchać też ludzi zajmujących się zupełnie inną formą fotografii czy sztuki. Wyłapują często pozytywne sprawy, konteksty, szczegóły, które wcześniej nie były dostrzegane. Pomimo tego, że "nie czują tematyki". Oczywiście do tego wszystkiego trzeba odrobinę szczerej dobrej woli z obu stron. Lubię słuchać komentarze obcych mi ludzi oglądających wystawy. Niektóre są naprawdę odkrywcze w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Szczególnie polecam wernisaże ze względu na ilość osób I nie należy zapominać, że bywają teksty, które wręcz należy od razu wypuścić drugim uchem ( okiem ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burzaa Zobacz posta
    Nie wiem, sam sobie odpowiedz na to pytanie, ja nie napisałem że trzeba być niewidomym, tylko ślepym - a to już bardzo duża różnica.

Pozdrawiam.
    Wg. słownika języka polskiego nie ma żadnej różnicy między ślepym, a niewidomym. Więc może sprecyzuj czym dla Ciebie jest ta różnica, bo póki co odpowiedź jest nieudolną ucieczką z racji braku argumentów...

Domyślnie

>> Lubię słuchać komentarze obcych mi ludzi oglądających wystawy. Niektóre są naprawdę odkrywcze w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Szczególnie polecam wernisaże ze względu na ilość osób I nie należy zapominać, że bywają teksty, które wręcz należy od razu wypuścić drugim uchem ( okiem ).

A... jak komentarz dla nas jest pozytywny to komentujący jest znawcą tematu i jego opinia jest ciekawa a on sam ok czlowiekiem... choć kompletnie go nie znamy. Jak zaś negatywny to wypuszczam go drugim uchem. Nieźle.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 25-05-2016 o 16:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    >> Lubię słuchać komentarze obcych mi ludzi oglądających wystawy. Niektóre są naprawdę odkrywcze w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Szczególnie polecam wernisaże ze względu na ilość osób I nie należy zapominać, że bywają teksty, które wręcz należy od razu wypuścić drugim uchem ( okiem ).

A... jak komentarz dla nas jest pozytywny to komentujący jest znawcą tematu i jego opinia jest ciekawa a on sam ok czlowiekiem. Jak negatywny to wypuszczam drugim uchem. Nieźle.
    Nie prawda. Jeśli tylko tak to zrozumiałeś, trudno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burzaa Zobacz posta

Pozdrawiam.
    Ooo, to ciekawe... Mógłbyś ową różnicę wyjaśnić? I przy okazji napisz skąd pojawił się u Ciebie ten "niewidomy"? Bo widzisz kolego sympatyczny...zarzucanie komuś ślepoty (w przenośni oznaczającej nieumiejętność wychwycenia w tych zdjęciach "tego czegoś") dlatego, że ma odmienne zdanie jest najzwyczajniej słabiutkie To o kim i w jaki sposób to świadczy pozostawiam Twojej osobistej refleksji.
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni