Też czytałem dyskusję i miałem się nie odzywać (a i teraz pewnie pożałuję), ale jedna rzecz mnie zastanawia - to, kto ma (może) oceniać zdjęcia, umieszczane na forum. Pomysł, że oceniać może tylko ktoś, kto opublikował "en" swoich zdjęć, jest moim skromnym zdaniem zupełnie "od czapy". Czy gdy zrobicie wystawę np. zdjęć krajobrazowych, zapraszacie tylko fotografów "siedzących w temacie"? Zapewne, na taką wystawę przyjdą pewnie w większości tylko ludzie, którzy taką fotografię lubią, cenią i się na niej w ten czy inny sposób znają. Ale może też te zdjęcia obejrzeć portrecista, albo wręcz ktoś w ogóle się fotografią nie zajmujący. I co, oni nie mogą mieć swojego zdania, swojej opinii, bo "się nie znają"? Otóż mogą i przynajmniej z moich doświadczeń wynika, że często znajdują na fotografiach coś, czego fotografowie w swojej rutynie nie dostrzegają. Ja osobiście BARDZO cenię uwagi takich ludzi, bo że coś jest krzywo czy prześwietlone sam wiem.
Podobnie jest z wątkami na forum - zakładamy je w konkretnych działach licząc, że przede wszystkim odwiedzą je ludzie bliscy tematowi. Ale dlaczego ograniczać się tylko do opinii osób z tego kręgu? Można się przecież po prostu z jakimiś ocenami nie zgodzić i już - ja wiem, że to trudne, bo też wrzucałem zdjęcia, które nie miały ciepłego przyjęcia i nie rozumiałem, dlaczego komuś mogą się zwyczajnie nie podobać. Ale uczę się jakoś z tym godzić - i nawet nie chodzi o konstruktywną krytykę, bo tej zwykle nie sposób odrzucić, ale o zwykłe "nie podoba się", "zrób tak i tak", "histogram do bani". No cóż, po to się wrzuca zdjęcia, żeby poczytać, co ludzie o nich sądzą
I na koniec, żeby nie było zupełnie off-topowo - zdjęcia kolegi JaiPura znam z forum, czasem mi się podobały (niektóre wręcz bardzo), czasem nie - te z bieżącego wątku do mnie akurat nie przemawiają. Po prostu. Nic nie mam do ocen innych kolegów, którzy COŚ w nich znajdują. Ja, gdybym je znalazł wydrukowane na papierze gdzieś na ławce w parku, przejrzałbym je i pewnie uznał, że ktoś zostawił te najmniej udane![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami