Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 67

Wątek: Oberwiesenfeld

Domyślnie

@archibald dziekuje za uwagi, djhonda- zle kombinujesz- im lepsze osiagi auta tym wiekszy penis wlasciciela- im drozsza kamera tym lepszy fotograf.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

W sumie niedawno ćwicząc temat u-bahn'ów (o których mi nawet kolega sufenta wspominał w innym wątku) natknąłem się na stronę z obfotografowanym monachijskim podziemiem i było tam identyczne zdjęcie. Tzn tak mi się wydawało, bo teraz jak je sobie porównuję to drobne różnice widać i nawet rzutują one na odbiór. Autor zdjęcia o którym wspominam zdecydował się jednak na umieszczenie aparatu nieco bliżej gruntu co jak mi się wydaje dodało nieco dynamiki. Linka wrzucę nie dla sportu, ale dla zilustrowania tego o czym piszę. Dla równowagi Twoje mocniejsze kolorki bardziej mi podchodzą <<klik>>

Domyślnie

Była mowa o kadrach, mówiąc delikatnie, inspiracje widać.
    Ostatnio edytowane przez djhonda ; 17-05-2016 o 02:40
    usuniety bo obrażał uczucia religijne

Domyślnie

Wiele moich zdjec to nie tylko kopie zdjec juz gdzies widzianych- jesli to mozliwe uzywam tych samych ustawien- jesli jestesmy przy zdjeciach monachijskiego metra to zdjecie (innego autorstwa) pierwszy raz zobaczylem na stronie sigmy. Mozliwosci kreatywnego fotografowania pewnych obiektow sa ograniczone- jesli koledzy pojada kiedys, np., do cinque terra zobacza kilkudziesieciu (przesadzam) fotografow stojacych w odstepach niekeidy parunastu centymetrow. Albo Landugsbrücken w Hamburgu- wszyscy maja to samo zdjecie. Przed podroza do HH dokladnie wypytalem kolege, ktorego zdjecia chialem miec (Klaus Kehrls) gdzie stal a nawet w jaki sposob przez plot sie przedostal gdyz jeden ze spotow wlasnie tego (skakania przez plot) wymaga. "Kreatywnosc" modo Polonia pozostawie innym kolegom.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Sufenta, ja Ci zarzutów o brak kreatywności nie robię więc nie rozumiem czemu też do mnie pijesz. Chyba dość wyraźnie zaznaczyłem po co dałem odnośnik. Doskonale znam Twoje zdanie w tej kwestii i też uważam, że nie ma się czego wstydzić. Gdzie nie pojadę tam większość zdjęć, świadomie czy też nie, i tak robię takie same lub podobne do wielu innych. Mi to nie przeszkadza bo doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że "wszystko" jest już dokładnie obfocone. Z drugiej jednak strony nie uważam, że odtwórczość można stawiać innym za wzór jak to uczynił kolega pompony. Rozumiem, że prawdopodobnie wcześniej nie widział tego zdjęcia, ja też trafiłem na nie przypadkiem, więc to żaden zarzut ale od czasu do czasu przeglądam zdjęcia architektury bo lubię i rzuca mi się w oczy właśnie ta odtwórczość. Wszystko już było więc można jedynie powielać schematy i jarać się detalami. Coś czego nie potrzeba akurat w "streecie w sensie ogólnym" czy jakoś tak. A co do 5-terre to pamiętam naszą rozmowę w innym wątku, w której użyłem podobnego argumentu więc tym bardziej wydaje mi się, że źle zrozumiałeś moje intencje, cyt:
    Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    ...Jak widzę sam byłeś na liguryjskim wybrzeżu więc wiesz dobrze, że wszystkie zdjęcia stamtąd wyglądają tak samo. Nawet miejsca w których się je robi są tak mocno wydeptane, że nie sposób je pominąć...
    Używałem też argumentu zdjęciowego:

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 17-05-2016 o 08:10

Domyślnie

Bardzo dobre ujęcie.
    Dużo ciekawsze od Kieffera.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

@czarnuch- wszystko jasne i buzie od ucha do ucha usmiechniete. Koledzy 2pompony maja misje- chca (ja tez tego chce) zeby jesli nie swiat byl lepszy to przynajmniej zdjecia z tego swiata byly lepsze... i nerwy mu puszczaja, gdy widzi 99,999999% (moja wlasna ocena) zdjec na tym forum publikowanych: krzywe, blade, bez kontrastu, bez znaku jakiejkolwiek wiedzy o kompozycji. Czy koledzy 2pompony widzieli podobne (a nawet takie same) zdjecia- yt daznt mera (jestem pewien, ze tak), czy zdjecie (moje) podoba sie czy nie- to jest takze bez znaczenia- zdjecie jest wykonane "jak nalezy"- to jest fakt i to zdjecie jako dowod, ze mozna chcialy 2pompony pokazac gdyz innych przykladow (na tym forum) nie znalazly. Jak juz wspomnialem wiele moich zdjec wykonuje tak, jak je wczesniej ktos wykonal- niektore wygladaja rownie dobrze, inne, niestety nie- ten prosty sposob nie jest znany wiekszosci kolegom- "zasada 3-podzialu- po co? kreatywnosc!", "perspektywa? mam lepszy pomysl!", "gra swiatel i odbic? bzdura- lepiej pyknac w pelnym sloncu katedre Notre Dame a mieszkancy Gizycka, ktorzy najdalej to w Toruniu byli i tak sie zachwyca". Jeden z threadow na tym Forum ma tytul "Do Berlina na streeta- ktos, cos?" - toz to horrendum jest! Do Berlina? Na "streeta"? Bo duzy jest? Przeczytales, czarnuchu, post kolegi, ktory twierdzi, ze w "streecie" niewazna jest kompozycja- nic tylko zaplakac! I takie rzeczy maja koledzy 2pompony na mysli... tak mi sie wydaje . Pzdr
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 17-05-2016 o 08:56

Domyślnie

Nie chcę wyjść na adwokata (Fel)Tomka, ale z tego co widzę to nigdzie nie napisał on, że kompozycja jest nieważna, tylko że wyżej w jego hierarchii stoi treść, z czym się zasadniczo zgadzam. Akurat street (na którego temat wiem mniej więcej tyle co na temat zdjęć architektury) moim zdaniem to nie tylko cyzelowane perełki wydumane już tydzień przed naciśnięciem spustu migawki ale też łapanie chwili albo nastroju. Jeśli na zdjęciu jest temat albo dobrze opowiedziana historia to techniczne szczegóły schodzą na dalszy plan. Nie znaczy to, że są nieważne ale i bez nich zdjęcie może się bronić. Dajmy na to zdjęcia Elliotta Erwitta z albumu "Dogs". To zapis chwili. Często, jak w przypadku słynnego bulldoga siedzącego na nogach właścicielki, autor nie zadbał o kompozycję (może się odrobinę schylił, ale chyba i tak nie wystarczająco) ale złapał odpowiedni moment i zdjęcie jest świetne. Jeden krok do przodu albo pół sekundy później i byłoby po sprawie. Zdjęcie okładkowe z albumu Paris też jest blade na drugim planie, chyba na dodatek wieża się wali (edit:albo raczej budynek po lewej). Czy to błąd operatora? Moim zdaniem wręcz przeciwnie.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 17-05-2016 o 10:03

Domyślnie

feltomek : "(...)To, czego tak ciągle się czepiasz, w streecie znajduje się na samym końcu priorytetów..." (...) poza tym- klne sie na oczy moich dzieci: rob zdjecia jak chcesz
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 17-05-2016 o 10:13

Domyślnie

A gdybyś tak przytoczył całą wypowiedź to wydźwięk byłby taki sam? Kolega po prostu wcześniej wymienia to co jest dla niego ważniejsze. Zdanie które zacytowałeś potwierdza jedynie to co napisałem wyżej a to że coś jest na końcu listy ale nadal jest priorytetem nie wymaga chyba tłumaczenia, bo wszyscy wiemy co to jest priorytet (nawet jeśli przed jest kilka innych, ważniejszych zdaniem kolegi Tomka celi). Pozdrawiam.

Ps. Przy okazji uważam, że akurat słowo priorytety nie za bardzo tu pasuje, ale staram się zrozumieć o co koledze chodziło a nie łapać za słówka.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 17-05-2016 o 10:23

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów