Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacklon Zobacz posta
    Chwilka, to jest po prostu klin do ustawiania ostrości. Co do walorów użytkowych... przez kilkadziesiąt lat były montowane i nikt nie narzekał, a wręcz przeciwnie. A potwierdzenia poprawnego nastawienia ostrości - to jakaś pomyłka przy dokładnych nastawach.
    Reasumując: tak, to bardzo dobry zakup i jak tylko będę miał sposobność to swoje D2 wyposażę w nie. Szczerze pisząc to taki klin rozwiązałby wiele problemów w starym D100.

Pozdrawiam
    Nawet nie tylko, bo to jest klin z mikrorastrem. Osobiście uważam, że cholernie ciężko się myśli nad kadrem, gdy musimy wgapiać się w te zakichane trójkąciki i kółka w dolnym rogu wizjera. Kac-matówa niestety jest opętańczo droga, ale do ostrej walki manualami to chyba jedyne sensowne wyjście.

Domyślnie

a mozesz czornyj rozwinac co sie kryje pod tym tajemniczym pojeciem kac-matówa?

Domyślnie Odp: Katz Eye™ Focusing Screen

Mam Katza w swoim D200 jakieś pół roku. Jeżeli ktoś ma sporo manuali i nimi robi (a nie leżakują tylko na półce) to Katz jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Tak jak napisał Czornyj: ostrzenie 'na kropkę' rozprasza i to bardzo. Ostrzenie na matówce z rastrem i klinem jest szybsze, prostsze i pewniejsze niż na matówce oryginalnej. Jeżeli jeszcze użytownik jest przyzwyczajony do aparatów starszej daty, gdzie takie rozwiązanie było bardzo powszechne to w ogóle czuje się jak w domu.
    Katz pisze, że mogą występować drobne przekłamania w punktowym pomiarze światła. Absolutnie nie potwierdzam tych obaw. Robię głównie na centralnym ważonym (50%) i punktowym / matrycowym (po 25%) - nie stosuję żadnych korekt w stosunku do matówki oryginalnej. Aparat zachowuje się identycznie. Być może dlatego, że mam bez opcji 'Bright Treatment' czy jak tam to się nazywało. I tak jest o włos jaśniejsza niż oryginalna.

Jak ktoś lubi - polecam

P.S
    Dwa słowa odnośnie montażu. Matówkę w D200 zmienia się ciut inaczej niż w FE/FM/FA itd . Drucik, który ją przytrzymuje jest cholernie upierdliwy, szczególnie w sytuacji, kiedy chcemy go z powrotem założyć na miejsce Wymaga czasu i cierpliwości. Mnie Katza zakładał zakład foto, ale kiedy nazbierało się paprochów, to wyczyściłem sobie już sam... Do zrobienia, jeżeli ktoś nie ma dwóch lewych rąk.

Witam,
    Czy po wymianie matówki te linie siatki w wizjerze dalej są widoczne?

Tak, są widoczne. One nie są na matówce. I okładnie tak samo możesz sobie ten grid włączać i wyłączać jak przy oryginalnej matówce.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    . Osobiście uważam, że cholernie ciężko się myśli nad kadrem, gdy musimy wgapiać się w te zakichane trójkąciki i kółka w dolnym rogu wizjera.
    No wlasnie jak robicie w trudnych sytuacjach kiedy trojkaciki i kolko w srodku migaja same nie wiedzac gdzie sie zatrzymac ? (Mowie o jasnych szklach)

W D2X (chyba D2H(S) ma tak samo) te czujniki na ostrosc sa wg mnie za szerokie (podobno szersze niz te ograniczniki [ ] ) i jak chce miec fokus na cos cienkiego to wszysko mi miga. Macie jakis sposob na to ? Oprocz "na oko" ...
    Nikt mnie nie rozumie ...

Uprawnienia umieszczania postów