Witam
Wiem, że Olympusy mają kadrowanie 4:3 w E-systemach zaś nikony 3:2. Co dają takie formatowania, jakie są zalety i wady kazego z nich? Który lepiej wybrać w praktyce?
Sylwek
Szukaj
Witam
Wiem, że Olympusy mają kadrowanie 4:3 w E-systemach zaś nikony 3:2. Co dają takie formatowania, jakie są zalety i wady kazego z nich? Który lepiej wybrać w praktyce?
Sylwek
4:3 Olympusa to dopasowanie do typowych monitorów komputerowych i tv, a 3:2 to pozostałość po rozmiarach klatki filmowej. Niektóre rozmiary papierów lepiej pasują do klasycznego stosunku 3:2 (np. 15 x 10 czy 20 x 30). Z kolei drugi stosunek, 4:3 pasuje do papierów takich jak 24 x 18. Czyli w zależności na czym pracujesz, jakich używasz rozmiarów papieru, tak mógłbys dobierać kadr. Ale to wszystko w dobie cyfrowej wizualizacji ma mniejsze znaczenie, dociąć można w programie graficznym. Ewentualnie kadr 4:3 można polecić tym co nie zamierzają wcale printować zdjęć, tylko oglądają je na monitorze.
Ostatnio edytowane przez markB ; 22-05-2007 o 16:52
Pod warunkiem ze maja wyswietlacz w takich proporcjach, dla wlascicieli telewizorow/monitorow 16:9 proponuje aparat ktory moze zapisac zdjecie wlasnie w takich proporcjach. Mam znajomego ktory kupowal aparat i wlasnie zdjecia w takim formacie to byl priorytet przy zakupie sprzetu. Na moje pytanie:
-a co z pionowymi kadrami?
- eeeee, no przeciez bede robil tylko poziome
Rotfl...
D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB
jakoś nie bardzo mi się podoba krajobraz w 4/3
"tysssss racja portret w pionowym kadrze w proporcji 4:3 jest ciekawszy. Do krajobrazu zdecydowanie 3:2
Ale to nie jest argument za wyborem systemu."
Dokladnie.
Nawiazujac jeszcze do 16:9, 3:2 wydaje sie "zlotym srodkiem:
A tak powaznie, to chyba jest to zamierzony efekt podobienstwa proporcji do naturalnego sposobu postrzegania przez czlowieka. IMHO bardzo naturalne w odbiorze.
I wystarczy sie polozyc, aby pionowy kadr wygladal "normalnie"![]()
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
eetaaam, nie znacie sie, fajne jest 6:9Polecam
![]()
dla mnie ważnym argumentem jest to że 4/3 to znacznie mniejsza matryca a więc lepiej ciąć z większej do kwadratu niż z mniejszej do prostokąta
Skontaktuj się z nami