Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    NiuniaBest
    Gość

Exclamation Stabilizacja obrazu

W obecnej chwili posiadam Nikona Coolpix L4. Chciałabym zamienić go na coś lepszego, biorę pod uwagę Nikona S10.Niestety jestem laikiem i nie we wszystkim się orientuję. Doczytałam się już na necie o 3 rodzajach stabilizacji obrazu: optycznej, mechanicznej i cyfrowej. Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić która z nich jest najlepsza, bo to co przeczytałam na innych stronach w internecie to po prostu czarna magia dla mnie. Pozdrowienia dla cierpliwych forowiczów, którzy szepną mi słówko podpowiedzi

Domyślnie

Optyczna - układ stabilizacji znajduje się w obiektywie. Realizowana za pomocą ruchomych elementów optycznych. Zdecywoanie najlepsza.
    Mechaniczna (domyślam sie, że chodzi o stabilizacją matrycy, bo optyczna jest też mechaniczna) - realizowana za pomocą zmiany położenia matrycy. Druga, co do skuteczności (W CoolPixie S10 ponoć nieźle zrealizowana).
    Cyfrowa - nic się nie rusza, jedynie zmienia się sposób odczytu informacji z matrycy ("podąża" za zmianami położenia). Najgorsza.

Mam nadzieję, że nie pokręciłem i to coś pomoże (kolejność na pewno jest ok).

Domyślnie

Nad wyższością stabilizacji optycznej nad mechaniczną można by dyskutować lech nie miejsce tu na to.
    Czy stabilizacja cyfrowa nie polega na automatycznym podwyższaniu ISO w trudnych warunkach oświetleniowych celem skrócenia czasu naświetlenia ??

Domyślnie

Cyfrowej stabilizacji najmniej jestem pewien. Coś mi się obiło o uszy, że w trakcie naświetlania "przesuwa" się obszar zczytywania danych z sensorów i tych jest pewien zapas. Ale może to tylko plotki...

Domyślnie

"Coś mi się obiło o uszy, że w trakcie naświetlania "przesuwa" się obszar zczytywania danych z sensorów i tych jest pewien zapas. Ale może to tylko plotki..."

Technika od dawna stosowana w kamerach wideo. Faktycznie czesc rozdzielczosci idzie na straty.
    Przesuwanie zczytywanego obszaru jest stosowane w celu pozniejszego pokrycia sie (podobno) elementow skladowych jednej klatki.

"Nad wyższością stabilizacji optycznej nad mechaniczną można by dyskutować lech nie miejsce tu na to."

Wyzszosc stabilizacji optycznej polega na lepszej kompensacji bezwladnosci, poniewaz jest strojona pod konkretny obiektyw. Najbardziej sie to odczuwa przy dluzszych ogniskowych.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Odnośnie stabilizacji optycznej vs mechanicznej (tutaj rozumiem ruszanie matrycą) pisano wiele i różne są opinie. Na pewno obydwie działają, co potwierdzam z autopsji. W przypadku tej drugiej w Minolcie robiłem ostre zdjęcia nawet na czasach 1/x sekundy, gdzie x było jednocyfrowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    W przypadku tej drugiej w Minolcie robiłem ostre zdjęcia nawet na czasach 1/x sekundy, gdzie x było jednocyfrowe
    Ja Nikkorem VR 18-200, przy 200mm robilem zdjęcia z ręki czasem 1/8s... Znajdę to zamieszczę, nie znajdę to zrobię i zamieszczę.
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

To co napisal seeker, to prawda. Stabilizacja w obiektywie jest lepsza niz w puszce, i najbardziej widac to wlasnie na dlugich ogniskowych.

Domyślnie

Tak twierdzi nikon i canon a to dlatego za za duzo kasy wsadzili w obiektywy ze stabilizacja. Inni nie mieli takich obiektywow wiec poszli na "latwizne" osiagajac nie gorsze efekty trzesac matryca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek321 Zobacz posta
    Ja Nikkorem VR 18-200, przy 200mm robilem zdjęcia z ręki czasem 1/8s... Znajdę to zamieszczę, nie znajdę to zrobię i zamieszczę.
    Też mi się takowe zdarzały niemniej to nie jest tak, że ustawiasz ogniskową na 200, bierzesz aparat w łapkę i z czasem 1/8 każda fotka jest nieporuszona. Potrzebny jest do tego pewny chwyt (np. "przez ramię").

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów