Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: D7100 plamka ?

Angry D7100 plamka ?

Witam, około miesiąca temu wpadłem w posiadanie owej puchy jednak dziś zauważyłem plamki na zdjęciach.
    Poniżej sample:

Tutaj dwie plamki poniżej lewego kontaktu i na wysokości zamka w drzwiach:

Lewa strona nad łóżkiem:

Ogólnie z wstępnych oględzin na moje oko obiektyw jest czysty, po ściągnięciu również trochę popracowałem gruszka ale bez efektu, może jakieś lepsze i sprawniejsze oko powie mi co i jak z tym zrobić ? Czy w grę wchodzi już serwis i czyszczenie po zaledwie miesiącu i około 1,5k strzałów?

Pozdrawiam

Domyślnie

Wygląda jak syfek na matrycy. Zrób zdjęcie w lepszych warunkach z mocniej przymkniętą przysłoną (niebo, kartka, itp.) np. 11-16. Powinien się pokazać w pełnej krasie. Jeżeli pojawia się babol przy przysłonach 11 i wyżej, polecam o nim zapomnieć (jeżeli wielokrotne dmuchanie nie pomaga). Jeżeli pojawia się przy bardziej otwartej przysłonie i dokucza, to pozostaje czyszczenie. Niestety brud na matrycy jest średnio zależny od przebiegu, może się pojawić niemal w dowolnym momencie. Czyszczenie w serwisie Nikona - 80zł. Wiem, bo akurat w kwietniu sobie "zamówiłem" przy okazji wymiany gum w ramach gwarancji.
    Nikon D500 z Sigmą 10-20 3.5 i Nikkorami 40 2.8 Micro, 105 2.8 Micro, AF-P 70-300 4.5-5.6 oraz Metzem 52 AF-1, wspierani przez osprzęt.
    Instagram | Flickr

Domyślnie

https://zapodaj.net/8481b6453733c.jpg.html

Tak to wygląda niestety.. Istnieje możliwość czyszczenia w ramach gwarancji ? Ktos się orientuje ?

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rbk_marcin Zobacz posta
    https://zapodaj.net/8481b6453733c.jpg.html

Tak to wygląda niestety.. Istnieje możliwość czyszczenia w ramach gwarancji ? Ktos się orientuje ?
    W większości przypadków czyszczenie matrycy jest odpłatne, wyjątkiem jest chyba D600 objęty akcją serwisową, D7100 nie podlega takiej akcji i czyszczenie będzie odpłatne.
    Jeśli dmuchanie gruszką nie pomaga trzeba wyczyścić to na mokro płynem do matryc i szpatułką.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Zgadza się. Czyszczenie jest poza gwarancją. Wiem, bo - jak pisałem - jakieś 2 tygodnie temu wysyłałem korpus na wymianę gum (ta odbyła się w ramach gwarancji), ale za czyszczenie musiałem już zapłacić. Pytałem serwis także o czyszczenie/wymianę matówki i wymienili mi ją bez dodatkowych opłat.
    Nikon D500 z Sigmą 10-20 3.5 i Nikkorami 40 2.8 Micro, 105 2.8 Micro, AF-P 70-300 4.5-5.6 oraz Metzem 52 AF-1, wspierani przez osprzęt.
    Instagram | Flickr

Domyślnie

Pytanie może głupie ale czy używając szpatułki można "przestawić" matrycę i inne elementy, czy jednak jest ona dobrze osadzona w body? I nie chodzi mi o silne wciskanie, ale takie niedoskonałą/trzęsącą się ręką
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez notdot Zobacz posta
    Pytanie może głupie ale czy używając szpatułki można "przestawić" matrycę i inne elementy, czy jednak jest ona dobrze osadzona w body? I nie chodzi mi o silne wciskanie, ale takie niedoskonałą/trzęsącą się ręką
    Chyba nie ma takiej możliwości... Nie używasz siły do tego, a sama matryca wygląda na mocno nieruchomą. Innych elementów tam nie ma podczas czyszczenia

Domyślnie

No właśnie jest mocno nieruchoma czy ze względów "oszczędnościowych" to jest dwie liche śrubki albo kropla kleju?
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez notdot Zobacz posta
    No właśnie jest mocno nieruchoma czy ze względów "oszczędnościowych" to jest dwie liche śrubki albo kropla kleju?
    A tego nie wiem, nie rozbierałem

Domyślnie

Gdyby można było matryce przestawić szpatułką, to każdorazowe klapnięcie lustra chyba by ją na drugą stronę obracało...
    Instagram | Flickr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni