Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: NEF -> JPG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez powerfactorx
    to po jaką cholerę robisz NEFY?
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jaworzno, Dominikowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony

SZYMONY chodziło mi oczywiście o zakładającego ten wątek
    Ogólnie to dobre Nikony
    F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
    Hasselblad 503,905
    D6,D800E,D700,D70IR,Z6II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony

przecież można wszystko robić w " Basic " a ile tego na karte wchodzi i taniej bo fotobank niepotrzebny
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Domyślnie

Jest taki sprytny programik Preview Extractor (http://drchung.new21.net/previewextractor/), ktory z NEFow potrafi wyciagnac zapisany w nich obrazek w formacie JPG. Pewnie nie wszyscy wiedza, ale w srodku NEFa tak naprawde siedzi pelnowymiarowy JPG zapisany w jakosci Basic - a wiec pstrykanie w trybie NEF+JPG zupelnie nie ma sensu, bo ten sam plik JPG mamy zapisany raz na karcie w osobnym pliku, a raz wewnatrz pliku RAW.
    A dzieki temu programikowi mozna spokojnie pstrykac tylko NEFy, a potem za jednym zamachem wyciagnac z nich pliki JPG i szybko przegladnac ktore ze zdjec skasowac, a nad ktorymi popracowac w NC czy innym ustrojstwie do obrobki RAWow Programik jest szybki (bo nie dokonuje konwersji z RAW), ma mozliwosc przetwarzania calych katalogow i oprocz tego sam potrafi obracac wyciagane z NEFow JPGi.

PS. Sorry za brak polskich liter, ale pisze to na dunskiej klawiaturze...
    Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

Wielkie dzięki Biedrona, o coś takiego mi właśnie chodziło. Super programik!

powerfactorx, zgadnij. Pewnie dlatego, żebym musiał zgrywać co chwile fotki na fotobank i mówić ludziom "no bo te zdjęcia mają ogromną jakość i zajmują dużo miejsca" . A serio, przeciesz napisałem, że chce JPG tylko do szybkiego oglądania.
    Nikon

Domyślnie

Nie ma sprawy OBcY W sumie może warto byłoby gdzieś o tym programiku więcej powiedzieć Bo przydatne to ustrojstwo, a niewiele osób o nim wie. I często zupełnie niepotrzebnie męczą się z trybem RAW+JPG, zajmując dodatkowo miejsce na karcie... A tak mamy 2 pieczenie na jednym ogniu - pliki RAW wtedy kiedy chcemy się trochę nad zdjęciem poznęcać i plik JPG jak tylko chcemy je sobie przejrzeć...
    Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

Rewelacyjny programik Biedrona. Malenki i niezwykle uzyteczny. Teraz napykam 187 NEF-ow (czyt. gniotow) zamiast 166

Domyślnie

Biedrona

Bombowy program. Nawet nie wiesz jak mi to życie ułatwi. Moja lepsza połowa jak tylko wrócimy do domu a ja robiłem zdjęcia to zaraz chce widzieć JPGi. Teraz 188 NEFów (znaczy się sampli rozdzielczości mojej matrycy) przerabia mi w ciągu chwili.

Po prostu boskie

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

A to ci niespodzianka... Nie wiedziałem że ten programik nie jest szerzej znany. W takim razie dopiszę go do wątku o przydatnych programach - może dzięki temu więcej osób dowie się o jego istnieniu
    Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

Zrób to, bo program wart jest rozpowszechnienia. Bardzo ułatwi mi życie. Dzięki.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów