Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Domyślnie

Zmniejsz kontrast w body na minimum i zobaczysz róźnicę - to samo gdy wywołujesz nefa. Później obróbką zrobisz to co canon robi już w body... Co do D200 - kumpel foci śluby i ma większe przepały niż ja ze swoim D70 - problem leży raczej w umiejętnościach...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Ja robię tylko w rawach, to fakt że dużo zależy od fotografa, wiem też że w kompie można dużo zrobić, ale jeśli widzę 2 identycznie naświetlone identyczne kadry i na jednym (z D70) jest więcej przepałów niż na drugim (20D) to zaczynam się zastanawiać. Nawet po wywołaniu rawa sytuacja nie przedstawia się wiele lepiej, w porównaniu z 20D. Fotki z 20D też były w rawach. Jedyne wyjście to faktycznie naświetlać mocno na minus ale wtedy robi się lekka sieczka w cieniach.

Domyślnie

Króciutko: różnica w ilości wypaleń jest duża, spoconych łysin d200 nie uszkadza, co d70 czyni namiętnie. Z białymi, niejednokrotnie "podrasowanymi" opyczno-chemicznie sukniami jest gorzej i raczej trudne do przeskoczenia.
    pozdrawiam
    Waldy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    .... Później obróbką zrobisz to co canon robi już w body...
    A co Canon robi już w body????
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Wtrącę swoje zapytanko pod ten temat... Jak wygląda ta kwestia, którą tu opisujecie w analogach? Nieśmiało przymierzam się do fotografii ślubnej i początkowo chciałem robić to analogowo sprzętem, który mam w podpisie, niedługo potem zacząłem myśleć jednak nad cyfrowym sprzętem, a teraz po przeczytaniu tego topiku hmmm... może jednak warto jeszcze fotografować śluby analogowo... co sądzicie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarviN Zobacz posta
    Wtrącę swoje zapytanko pod ten temat... Jak wygląda ta kwestia, którą tu opisujecie w analogach? Nieśmiało przymierzam się do fotografii ślubnej i początkowo chciałem robić to analogowo sprzętem, który mam w podpisie, niedługo potem zacząłem myśleć jednak nad cyfrowym sprzętem, a teraz po przeczytaniu tego topiku hmmm... może jednak warto jeszcze fotografować śluby analogowo... co sądzicie?
    No klisza ma duuuuzo wiekszą rozpietosc tonalna niz matryca w naszych cyfrakach... Gdzies mialem fajny artykuł o tym, ale nie moge znalezc

Domyślnie

Nie mam linków już ale kiedyś widziałem na necie ciekawy test - D100 strzelono w porowatą ścianę a później to samo 20D. Zdziwienie było moje spore gdy się okazało że pewne powtarzające się szumy na Canonie zniknęły. Te szumy to była faktura po wałku malarskim... Nie potwierdzę dziś tego ale na ostatniom Canon Road Show wypytałem o to i gość potwierdził że pewna ingerencja w zdjęcie odbywa się już z chwilą zapisu i nie chodziło o kompresję... Mam wrażenie że tutaj leży podwalina twierdzenia o plastykowych fotach z Canona. Co do rozpiętości - nie mam zdania. Jakoś robię śluby D70 i nie przepalam sukni...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Al dobrze piszesz. Coś pamiętam, że to jest właśnie jeden ze sposobów na niską szumność martyc canona. Jest to odszumianie na każdym pikselu dlatego na niskich wartościach iso szumy canona są większe niż nikona, bo ciążko jest ustalić jednakową siłę ingerecji na każdym pikselu. Na CCD odbywa się to przy zrzucie info z martrycy.
    Oczywiście to jest bardzoooo prymitywny opis triku w matrycach CMOS od canona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    Al dobrze piszesz. Coś pamiętam, że to jest właśnie jeden ze sposobów na niską szumność martyc canona. Jest to odszumianie na każdym pikselu dlatego na niskich wartościach iso szumy canona są większe niż nikona, bo ciążko jest ustalić jednakową siłę ingerecji na każdym pikselu. Na CCD odbywa się to przy zrzucie info z martrycy.
    Oczywiście to jest bardzoooo prymitywny opis triku w matrycach CMOS od canona.
    Trik czy nie trik, trzeba przyznac ze skuteczny

Domyślnie

a ktoś próbował robić zdjęcia na Fuji S3 z kartą Xd type H (zobaczycie sporą różnice w zapisie),ja jakoś robie śluby i nie narzekam na szybkość teraz fujika.
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów