Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Ania

Domyślnie

zacznij fotografować obcych ludzi. Chodzi mi o to by nie fotografować ludzi z którymi jesteś związany które są Ci bliskie bo podobać Ci się będzie osoba na zdjęciu a nie zdjęcie. Odbiór masz inny a ja już w ogóle całkowicie inny mam odbiór. U mnie odbiór jest taki KOSZ.
    Za żółte, bez obróbki, ogniskowa i przesłona złe, jakieś ciemne się wydaje.
    Kadr? Nie lubię centralnych kadrów.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voyciu Zobacz posta
    1. To pewnie efekt nie umiejętnej obróbki, bo się uczę
    2. To racja następnym razem zwrócę na to uwagę
    3. Robiłem obróbkę skóry w Lightroomie, ale może zbyt delikatnie ją potraktowałem nie chciałem przesadzić.
    4. Również zwrócę na to uwagę przy kolejnych zdjęciach i dziękuje za zamieszczenie podpowiedzi
    5. Zdjęcie robione spontanicznie, nie była planowana żadna "sesja".

Wszystkie zdjęcie robię w RAW dlatego pewnie będę jeszcze przy nim pracował, chociażby po to żeby nabrać wprawy

- - - - kolejny post - - - - - -

Jestem kompletnym amatorem. Posiadam obiektyw 18-55mm. Przy takich zdjęciach nie powinno używać się zooma? Pytam serio, bo naprawdę nie wiem.
    Co do światła nie korzystaliśmy z blendy. Z lewej strony duże okno, na podłodze duże jasne płytki. Może to od nich odbijało się światło stąd taki efekt?

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie korzystałem ze światła od dołu. Przynajmniej nie celowo Tak jak napisałem w innym komentarzu, zdjęcie było robione przy dużym oknie, na podłodze jasne płytki i może to od nich odbijało się światło? Nie korzystałem z lampy przy tym zdjęciu
    Trochę źle to ująłem. Nie chodzi mi o to, że użyłeś zooma, ale o to, że mając do dyspozycji dłuższą ogniskową za sprawą tego zooma z niej nie skorzystasz? Rozumiem, gdyby ograniczała Ciebie stalka 35mm, ale przy tym zoomie masz do dyspozycji nieco dłuższy koniec. Co do światła to widać te płytki mocno je odbiły.
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    zacznij fotografować obcych ludzi. Chodzi mi o to by nie fotografować ludzi z którymi jesteś związany które są Ci bliskie bo podobać Ci się będzie osoba na zdjęciu a nie zdjęcie. Odbiór masz inny a ja już w ogóle całkowicie inny mam odbiór. U mnie odbiór jest taki KOSZ.
    Za żółte, bez obróbki, ogniskowa i przesłona złe, jakieś ciemne się wydaje.
    Kadr? Nie lubię centralnych kadrów.
    Jaka ogniskowa jest odpowiednia do portretów? posiadam dwa obiektyw, nikona 18-55 i tamrona 70 - 300.

Domyślnie

używaj 55 a najlepiej okolice między 85 a 135. Niektórzy używają 200mm.
    Idź w plener i kombinuj i przesłona jak najmniejsza czyt, bliżej f/2 zamiast f/8
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie. Postaram się je wykorzystać przy kolejnych zdjęciach tego typu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voyciu Zobacz posta
    Dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie. Postaram się je wykorzystać przy kolejnych zdjęciach tego typu
    W plenerze zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z teleobiektywu, który posiadasz. Wybierz ogniskową mniej więcej z zakresu, o którym pisał sokolnik, mając na uwadze, ze zastosowanie dłuższej ogniskowej w kombinacji z małym otworem pozwoli Ci uzyskać bardziej rozmyte tło i co równie ważne skompresować perspektywę
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12