Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie Nikkor 18-35 3.5-4.5 D . . . Tokina 19-35 D

Witam,

2 miesiące temu kupiłem Tokinę 19-35 D a potem dokupiłem osłonę i filtr. Priorytetem był przede wszystkim szeroki kąt oraz cena. Obiektyw mam dopięty do analoga. Pstrykam głównie krajobrazy i nie powiem żeby było to złe szkło . . . . jestem z niego więcej niż zadowolony. Jednak przeglądałem wczoraj ebay i natknąłem się na Nikkora 18-35. Cena w przeliczeniu to około 1200 -1300 zł. Myślałem już o tym obiektywie wcześniej ale jakoś zarzuciłem ten pomysł. Moje pytanie jest związane właśnie z w/w Nikkorem i kieruję je do osób, które korzystają/korzystały z tego szkła. Czy odczuję duży skok jakościowy po przesiadce z Tokiny na Nikkora ? Czy warto kupować ten obiektyw, czy lepiej dać sobie spokój. Różnica w cenie jest ponad dwukrotna. Czytałem kilka opinii na forum na temat tego szkła ale jeszcze raz chciałbym się upewnić. Zdaję sobie zarazem sprawę, że Nikkor to inna liga wieć proszę nie traktować tego pytania jako naiwnego. Z góry informuję że odpada jasna wersje tj. 17-35 2.8D Nie ten pułap cenowy. Proszę o opinie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Ogólnie ten nikkor to bardzo fajne szkiełko ale trochę za drogie
    Tu masz tekścik
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6795
    Ja na twoim miejscu pomyślałbym o tamronie 17-35/2,8-4. Trochę szerszy jaśniejszy a optycznie również bardzo dobry
    Z tego co pamiętam ALF go kupił więc możesz jego popytać
    Cena za używkę 700-850zł
    A tu tamron
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2833

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Witam,

Dzięki za info ale od Tamronów z zasady trzymam się z daleka. Jesli jakiś użytkownik ma swoje spostrzeżenia czekam na info

Pozdrawiam

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

a ja mam 2 Tamrony, miałem 2 inne i jestem z każdego zadowolony
    17-35 podpinam zarówno co syfraka jak i do analoga i w każdym daje radę, a przy jego cenie, to na prawdę rewelacja...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    a ja mam 2 Tamrony, miałem 2 inne i jestem z każdego zadowolony
    17-35 podpinam zarówno co syfraka jak i do analoga i w każdym daje radę, a przy jego cenie, to na prawdę rewelacja...
    Witam,

Nie lubię Tamronów bo miałem jednego i mi się r o z l e c i a ł tak jakoś ? Po za tym nie miałem go w ręku, a poza tym to optycznie opinie na jego temat są mocno podzielone, a poza tym nie lubię jak coś z przodu mi się "wysuwa" , a poza tym to jest wątek o Nikkorze a nie o jakimś tamronie ("budżetowe szkiełko" jakby to powiedział Pan fachowiec z fotopanoramy miasta Kraka

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pikus73 Zobacz posta
    Witam,

Nie lubię Tamronów bo miałem jednego i mi się r o z l e c i a ł tak jakoś ? Po za tym nie miałem go w ręku, a poza tym to optycznie opinie na jego temat są mocno podzielone, a poza tym nie lubię jak coś z przodu mi się "wysuwa" , a poza tym to jest wątek o Nikkorze a nie o jakimś tamronie ("budżetowe szkiełko" jakby to powiedział Pan fachowiec z fotopanoramy miasta Kraka

Pozdrawiam
    Więc jeśli ma się nie wysuwać z przodu to niestety tylko skreślony przez Ciebie Nikkor 17-35/2,8AFS....

Domyślnie

Ile dales za Tokine, pytam bo bede sie rogladal za takim szkielkiem.
    W życiu piękne są tylko chwile.......

Domyślnie

ja kupiłem niedawno tego nikkora 18-35/3,5-4,5D IF-ED, wewnętrzne ogniskowanie to super sprawa muszę jedynie kasiorki nazbierać na polara, a na 77mm to dość droga przyjemność. Uważam że dobrze i dosyć szybko ostrzy, używam go z N80, niedawno strzeliłem pierwszą rolkę slajdu na nim i przyznam że bardzo miło się ogląda widoczki robione tym szkiełkiem . Jeżeli chodzi o cenę to ja kupiłem używany ale w super stanie, praktycznie jak nowy, z osłoną p.słoneczną, za 900zł.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orion_64 Zobacz posta
    ja kupiłem niedawno tego nikkora 18-35/3,5-4,5D IF-ED, wewnętrzne ogniskowanie to super sprawa muszę jedynie kasiorki nazbierać na polara, a na 77mm to dość droga przyjemność. Uważam że dobrze i dosyć szybko ostrzy, używam go z N80, niedawno strzeliłem pierwszą rolkę slajdu na nim i przyznam że bardzo miło się ogląda widoczki robione tym szkiełkiem . Jeżeli chodzi o cenę to ja kupiłem używany ale w super stanie, praktycznie jak nowy, z osłoną p.słoneczną, za 900zł.
    No przy takich ogniskowych na analogu to będziesz miał błędy z tym polarem że HO,HO...Poza tym to pewnie jeszcze dojdzie jakaś piękna winieta

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów