W związku z upodobaniem do fotografii reporterskiej i nieśmiałymi próbami w tym temacie szukam dla siebie szkiełka spełniającego wymogi "standardu" reporterskiego. Ostatnio sporo foce w pomieszczeniach (jak na razie muszę sie mieścić z 50 f1.8) i jest mi trochę za ciasno z moja szklarnia. Moja uwagę zwróciły dwa szkiełka Nikona, a mianowicie 20 f2.8D i 24 f2.8D. Ceny kształtują sie mniej więcej 20mm~450$, a 24mm~310$. W związku z tym mam pytanie; zakup którego będzie ekonomicznie bardziej zasadnym? Czy warto dorzucić 1/2 ceny tańszego i wziąć szersze? No i w końcu który z nich tak naprawdę optycznie jest lepszy? Który z nich lepiej współpracuje z digipuszkami? (aberracja winietowanie, ostrość, plastyka)
Przerzuciłem już sporo postów w tym temacie na forum i przyznam szczerze ze zgłupiałem bo często nawet te same osoby piszą w sposób zgoła odmienny o tym samym szkle.
Będę wdzięczny za garść rzetelnych informacji od użytkowników tych szkieł (a najchętniej takich którzy pracowali obydwoma szkłami).
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami