Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie tele na spacery z dziećmi

Posiadam Nikona D5300 i Sigmę 17-50 f/2.8, fotografuję głównie własne dzieci (2 i 3 lata), i trochę krajobrazów i architektury. Potrzebuję czegoś dłuższego na spacery z dzieciakami, 50mm to dla mnie zdecydowanie za krótko, chciałbym kupić coś, z czym nie będę musiał biegać cały czas 3 metry za nimi tylko będę mógł robić zdjęcia z nieco bardziej komfortowej odległości, czy np usiąść kilka - kilkanaście metrów od nich na ławeczce i pstrykać bez zwracania ich uwagi (przy 50 mm trzeba cały czas trzymać się blisko nich, więc spontaniczna zabawa zamienia się często w zainteresowanie aparatem). Do wydania mam max 2500 zł chociaż wolałbym mniej, w grę wchodzi raczej nowy sprzęt. Zastanawiam się nad Tamronem 70-200 f/2.8 Di LD (IF) MACRO (stara wersja bez stabilizacji), z tego co czytam to obiektyw bardzo dobry optycznie, daje fajny obrazek i przyjemne rozmycie tła, do tego jasny i ze stałym światłem. Z drugiej strony powolny i niezbyt pewny autofocus (a chcę fotografować ruchliwe maluchy), do tego brak stabilizacji i nie najsolidniejsza budowa. Obiektywem nie zamierzam rzucać, ale nie należę do ludzi często zmieniających sprzęt, jak coś kupuję to raczej na lata a czytałem o kiepskiej trwałości tych obiektywów (wycierające się plastikowe mechanizmy). Potężne gabaryty i waga raczej nie będą zaletą na spacerach, poza tym nie wiem, czy akurat jasność tego obiektywu będzie mi potrzebna - nie zamierzam robić zdjęć wewnątrz pomieszczeń. Więc jeśli nie ten Tamron, to co? myślałem również o Tamronie 70-300 f/4-5.6 Di VC USD - obiektyw dużo tańszy, mniejszy, lżejszy i poręczniejszy, ze świetną stabilizacją i szybkim autofocusem, obrazek też podobno całkiem przyzwoity. Do tego 300 mm przyda się na spacerach - mieszkam kilkaset metrów od lasu, więc zawsze się trafi jakaś wiewiórka czy inny dzięcioł , poza tym było by się z czym wybrać na Airshow czy po prostu pod płot lotniska, do 70-200 musiałbym raczej dokupić telekonwerter. Jednak nie jest to priorytet, tylko raczej miły dodatek, w 95% obiektyw ma mi służyć do fotografowania dzieci na spacerach w lesie czy podczas zabaw na podwórku itp i w tej roli ma się sprawdzać, zależy mi na dobrej jakości zdjęcia i ładnym rozmyciu tła. Co radzicie, warto się spiąć, wycisnąć z portfela ostatnie soki i kupić starego Tamrona 70-200 f/2.8, czy wystarczy Tamron 70-300 f/4-56 Di VC USD? Ewentualnie coś innego w tym budżecie? Jeśli naprawdę warto, to mogę rozważyć zakup używanego obiektywu, ale tak jak pisałem raczej wolał bym nowy.
    Ostatnio edytowane przez Bruner ; 22-03-2016 o 18:01
    D5300, Sigma 10-20 f4-5.6, Sigma 17-50 f/2.8, Tamron 70-300 VC USD, SB-700, YN RF-605N