Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Naprawa czy nowy aparat?

Cześć
    To już pewnie dla niektórych może być męczące odpowiadanie na te same pytania właściwie jak tak sobie poczytałam już tyle tematów, ale mimo wszystko myślę, że warto zapytać.

Obecnie mam Nikona D3100. Mój Nikuś się zepsuł jakieś ponad dwa lata temu kiedy robiłam zdjęcia nad stawem i prawie do niego wpadłam. Aparat był na szyi , pewnie też go trochę zgniotłam, cały był w piasku, filtr uv odpadł od obiektywu. I niby było okej, działał, ale po paru miesiącach było coraz gorzej, ostrzy różnie, jak chcę tak naprawdę a jak jeszcze było dobrze to tak nie było na pewno. Do wymiany jest mechanizm lustra i czujniki autofokusa. Przysłona gubi się od 1.8 do 3. Za naprawę w tamtym roku wyszłoby około 800 zł. W tym możliwe że już drożej. Wtedy pomyślałam, że za 1200 mogę mieć nowy z gwarancją. Ale wyszło jak wyszło. Nic się nie zmieniło poza tym, że męczy mnie ten brak ostrości coraz bardziej. Zaczęłam myśleć nad nowym aparatem. Myślałam na początku o D7100 ale z racji problemów z kręgosłupem niestety taka waga raczej mi służyć nie będzie, nawet jeśli zadowolona z aparatu będę to będzie mnie boleć szyja i reszta kręgosłupa. A też jest tam więcej guzików do ustawienia wygodniejsze, ale raczej nie dla mnie. Mam jedną chorą rękę więc z tym też kiepsko, nie sądzę by było to dla mnie wygodne. Zaczęłam się więc zastanawiać nad D5200. A potem jak zaczęłam czytać, o hot pixelach i że to taka zabaweczka, że jak ktoś bardziej się chcę zająć fotografią poważniej to Nikon D7100 najlepiej, bo lepsze zdjęcia jakościowo, lepszy af itd , trochę ręce mi opadły i pomyślałam, że to, że nie jestem całkiem zdrowa wszystko psuje jakby bo D7100 najlepsze. Teraz się zastanawiam po prostu czy naprawiać D3100 skoro D5200 jest takie złe i może nawet różnicy nie poczuje w jakości zdjęć? Choć trochę martwi mnie w moim Nikusiu też to, że czasem przy robieniu zdjęć nagle nie reaguje przy naciskaniu czegokolwiek dopiero wyjęcie akumlatora mu pomaga. Więc nie chciałabym też żeby potem też mu coś padło szybko. Mam tyle mieszanych myśli. I myślę sobie, że mój Nikuś idealny, dobrze mi się go trzyma. Zmienia iso itd. Czasem brakuje szybszego af trochę jednak.
    Najbardziej robię zdjęcia przyrody,psu, ludzi, makro też mnie bardzo interesuje,i bardzo fotografia koncertowa.
    Opłaca się naprawiać mojego nikusia? Czy myśleć bardziej o nowym? Jak myślicie?
    Pewnie za bardzo chaotycznie napisałam ale mam nadzieję, że najgorzej nie jest.
    Oczywiście myślę o lampie i obiektywach już bardzo intensywnie i wiem jakie bym chciała.

Domyślnie

Za 1200 zł nie kupisz D7100. Nawet używanego. Skoro poważniej myślałaś o D5200 ale go nie kupisz to może D5100?

Domyślnie

Według mnie nie opłaca się pakować 800zł (czy tam nawet więcej) w naprawę d3100. Już lepiej dołożyć trochę i kupić jakiś nowszy d3200-d5200.
    D7100 | Samyang 8 | S17-50 | S50-150 | S150-600C | N35

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kup Canon 100d.

Domyślnie

Kup D5500. Malutki, leciutki, pewny chwyt (nawet jedną ręką), gibany i dotykowy ekran. Myślę, że to aparat stworzony dla Ciebie - poważnie.

Domyślnie

A... może jakiś dobry, lekki bezlusterkowiec?
    Tutaj jest... podpis

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trisia Zobacz posta
    Cześć
    Opłaca się naprawiać mojego nikusia? Czy myśleć bardziej o nowym? Jak myślicie?
    Nie opłaca się naprawiać, dołożysz kilka stówek i kupisz nówkę, np, D3200, D5100 lub używany D3100 taniej niż 800 zł.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Z nikona D5500 byłby chyba idealny, ale trochę drogi jest. Ewentualnie poprzednie modele z tej serii, ja bym sie jednak poważnie zastanowił nad jakimś bezlusterkowcem. Zauważalnie lżejsze, a jeżeli brak dużej ilości przycisków na body nie przeszkadza to może być całkiem wygodny. Może warto spojrzeć na olympusa/panasonica, albo Sony. Jak uściślisz budżet i czego Ci potrzeba to na pewno ktoś Ci podpowie co w tej cenie w innych systemach można nabyć ciekawego.

Domyślnie

Tak, miałam na myśli, że za 1200 zł kupiłabym nowego D3100 wtedy.

Czytałam o bezlustrkowcach,zastanawiałam się i myślę, że jednak lustrzanka mimo wszystko. Więcej obiektywów do wyboru mimo, że do bezlustrkowca można podpiąć adapter. To też dodatkowa waga dochodzi. No i też kiedy podpięłabym jakiś większy obiektyw to czy wygodnie by mi się to trzymało. Takie mnie naszły myśli. Coraz bardziej myślę o D5200 lub D5300. Myślę że to nie byłyby raczej zły wybór, taką mam nadzieję.., Choć mam też świadomość , że D7100 jest lepszy. Ale z drugiej strony, wszystkim zdjęcia robić się da. Z D3100 jestem zadowolona bardzo, jeśli chodzi o trzymanie go i ustawianie wszystkiego jest jak dla mnie wygodny bardzo. Czasem brakuję szybszego autofoksa, ale na koncertach też jakoś zdjęcia nim robiłam i nie było tragicznie. Myślę, że będę szczęśliwa już kiedy będę mieć aparat który ostrzy a jednocześnie jak będzie lepszy od mojego to również, gdybym chciała się zająć fotografią już poważniej.
    A D5100 chyba nigdzie nowego nie znajdę, a jednak biorę pod uwagę tylko nowy. Do 3300 zł najwięcej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trisia Zobacz posta
    ... Do 3300 zł najwięcej.
    Bierz D5500.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni