Witam wszystkich. Jakiś czas temu szukałem laptopa do obróbki zdjęć. Założenia były następujące:
- budżet do 5 tys. zł,
- dysk SSD,
- 16 GB Ramu,
- procesor i7 4 generacji
- matryca FullHD z jak najlepszym pokryciem sRGB.
Popytałem w kilku sklepach ze sprzętem. W każdym powiedzieli mi, że w tej kategorii cenowej ich zdaniem najlepiej kupić coś z oferty ASUS’a, z serii N lub G. Ucieszyłem się bo od lat pracuję na komputerach tej marki i nie mam do nich zastrzeżeń, ale nic więcej o matrycach nie byli w stanie powiedzieć poza informacjami ogólnie dostępnymi ze specyfikacji.
Przejdźmy do szczegółów transakcji. Na sklepie mieli jedną sztukę N551JW (miał zwykły dysk talerzowy i 8GB Ramu). Spisałem numer seryjny laptopa i zadzwoniłem na pomoc techniczną Asusa, żeby dowiedzieć się co to za matryca w nim siedzi. Pierwszy technik Asusa powiedział, że nie może udzielić takiej szczegółowej informacji i podał mi ogólne dane. Zadzwoniłem drugi raz. Inny technik z przyjemnością podał mi producenta, model i kod matrycy. Sprawdziłem ją w internecie – i hura – ma 100 % pokrycia palety sRGB.
Myślę sobie, wszystko wiem, więc zamówiłem ten model laptopa dla siebie w konfiguracji jaką chciałem. Sklep zamówił dwie nowe sztuki. Gdy przyjechały do sklepu poprosiłem o ich numery seryjne. Znów zadzwoniłem do Asusa. Ta sama sytuacja z technikami. KU MOJEMU ZDZIWIENIU MATRYCE W TYCH NOWYCH DWÓCH LAPKACH BYŁY ZUPEŁNIE INNE (inny producent, modele, oznaczenia), a pokrycie sRGB na poziomie 74% wg testów w internecie!!! Ostatecznie zakupiłem tę pierwszą sztukę, dokupiłem tylko niezależnie dysk SSD i ram.
Teraz pointa tej sprawy. Trzeba sprawdzać każdą sztukę laptopa, który chce się kupić, bo jak widać w ramach jednego modelu są ogromne różnice. Co gorsza producent nie chwali się zbytnio informacjami, jakie podzespoły zamontował. Ba, nie zawsze da się takie informacje zdobyć. Ciekawe czy wszyscy producenci stosują podobne praktyki, bo wychodzi na to, że zakup laptopa to czysta loteria.
Za jakiś czas znów będę kupował laptopa. Kusi mnie Asus serii G501 lub UX501. Z tego co się dowiedziałem występuje lub będzie występował z matrycą FullHD mat, UHD 4K dotykowa błyszcząca i UHD 4K bezdotykowa matowa. Asus chwali się na swojej stronie, że to laptop dla grafików bo kryje 100% sRGB. O ile matryca FullHD podobno kryje gamut, o tyle UHD już wypada znacznie gorzej. Już mnie głowa boli od próby ogarnięcia tego wszystkiego. Mam nadzieję, że moje wywody komuś się przydadzą.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami