Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zakup laptopa do zdjęć - ku przestrodze

Witam wszystkich. Jakiś czas temu szukałem laptopa do obróbki zdjęć. Założenia były następujące:
    - budżet do 5 tys. zł,
    - dysk SSD,
    - 16 GB Ramu,
    - procesor i7 4 generacji
    - matryca FullHD z jak najlepszym pokryciem sRGB.

Popytałem w kilku sklepach ze sprzętem. W każdym powiedzieli mi, że w tej kategorii cenowej ich zdaniem najlepiej kupić coś z oferty ASUS’a, z serii N lub G. Ucieszyłem się bo od lat pracuję na komputerach tej marki i nie mam do nich zastrzeżeń, ale nic więcej o matrycach nie byli w stanie powiedzieć poza informacjami ogólnie dostępnymi ze specyfikacji.

Przejdźmy do szczegółów transakcji. Na sklepie mieli jedną sztukę N551JW (miał zwykły dysk talerzowy i 8GB Ramu). Spisałem numer seryjny laptopa i zadzwoniłem na pomoc techniczną Asusa, żeby dowiedzieć się co to za matryca w nim siedzi. Pierwszy technik Asusa powiedział, że nie może udzielić takiej szczegółowej informacji i podał mi ogólne dane. Zadzwoniłem drugi raz. Inny technik z przyjemnością podał mi producenta, model i kod matrycy. Sprawdziłem ją w internecie – i hura – ma 100 % pokrycia palety sRGB.
    Myślę sobie, wszystko wiem, więc zamówiłem ten model laptopa dla siebie w konfiguracji jaką chciałem. Sklep zamówił dwie nowe sztuki. Gdy przyjechały do sklepu poprosiłem o ich numery seryjne. Znów zadzwoniłem do Asusa. Ta sama sytuacja z technikami. KU MOJEMU ZDZIWIENIU MATRYCE W TYCH NOWYCH DWÓCH LAPKACH BYŁY ZUPEŁNIE INNE (inny producent, modele, oznaczenia), a pokrycie sRGB na poziomie 74% wg testów w internecie!!! Ostatecznie zakupiłem tę pierwszą sztukę, dokupiłem tylko niezależnie dysk SSD i ram.

Teraz pointa tej sprawy. Trzeba sprawdzać każdą sztukę laptopa, który chce się kupić, bo jak widać w ramach jednego modelu są ogromne różnice. Co gorsza producent nie chwali się zbytnio informacjami, jakie podzespoły zamontował. Ba, nie zawsze da się takie informacje zdobyć. Ciekawe czy wszyscy producenci stosują podobne praktyki, bo wychodzi na to, że zakup laptopa to czysta loteria.

Za jakiś czas znów będę kupował laptopa. Kusi mnie Asus serii G501 lub UX501. Z tego co się dowiedziałem występuje lub będzie występował z matrycą FullHD mat, UHD 4K dotykowa błyszcząca i UHD 4K bezdotykowa matowa. Asus chwali się na swojej stronie, że to laptop dla grafików bo kryje 100% sRGB. O ile matryca FullHD podobno kryje gamut, o tyle UHD już wypada znacznie gorzej. Już mnie głowa boli od próby ogarnięcia tego wszystkiego. Mam nadzieję, że moje wywody komuś się przydadzą.
    D7100 i szkiełka

Domyślnie

Pokrycie palety barw nie świadczy absolutnie o klasie matrycy.
    Nie myślałeś o tańszym, nawet poleasingowym notebookiem za ~2,5-3 tyś złotych na rocznej gwarancji i do tego chociażby Eizo CS230 ? Mobilność jest koniecznością do obróbki w Twoim przypadku ?
    Zostają ew. MBP na retinie, mogą się sprawdzić przy obróbce foto o ile nie działasz na olbrzymich plikach.

Domyślnie

1. Do tego samego modelu monitora też mogą wkładać różne podzespoły, nie tylko do laptopów.
    2. Dobre pokrycie sRGB nie sprawi, że matryca magicznie stanie się dobra :).

Domyślnie

Procentowe "pokrycie" przestrzeni WCALE nie oznacza żadnego pokrycia! To jest stosunek objętości bryły trójwymiarowej przestrzeni barwnej monitora względem objętości przestrzeni referencyjnej, np sRGB. Owe bryły nawet nie muszą się w sobie zawierać!!! Weźmy dla przykładu że jedno wiadro ma 90% pojemności względem innego, "referencyjnego" wiadra. Tylko, że jedno jest walcowe a drugie prostokątne i jedno w drugie nie wejdzie. Parametr "pokrycia" przestrzeni to marketingowy bełkot, kompletnie nic nie mówi o jakości reprodukcji. Nie ma z nią kompletnie nic wspólnego!
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

>lurista: gamut to jedno jak już tu wspomniano, a wystarczy że producent (lapka czy matrycy) zaaplikuje niewyłączalną Automatyczną regulację podświetlenia i można pożegnać się z kalibracją.
    To przykład z życia (niestety mojego) - Dell'e XPS z dwóch ostatnich wypustów: z 4 modeli (13" FHD/QHD+ i 15" FHD/QHD+) tylko do jednego jest łatka umożliwiająca wyłączenie ADC.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Temat stary, ma przynajmniej tyle lat co LCD podobnie jest z telewizorami, matryca to loteria

Domyślnie

Wcale nie jestem zdziwiony.

Postaw się w sytuacji producenta.
    Zaprojektowali laptopa, na określonych podzespołach... Po pewnym czasie poddostawcy zaprzestają produkować jakiegoś podzespołu, albo nie mają go chwilowo dostępnego.
    Przerywasz produkcję?? Tracisz, dużo, bardzo dużo. Linia produkcyjna stoi, koszty stałe ponosisz cały czas i nie zarabiasz.
    Każdy roztropny jest na to przygotowany. Ma kilku poddostawców.
    Inne nie znaczy też i gorsze. Postęp technologiczny sprawia, że starszych podzespołów podwykonawcy już nie produkują, wprowadzając nowe.
    Szczególnie w elektronice, gdzie wszystko zmienia się bardzo szybko.
    Pozdrawiam
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Nie chodzi o to, że są różne, tylko skrajnie różne, można trafić na straszne g...

Domyślnie

>FelTom: racja, tylko dlaczego jako klient muszę się doszukiwać tych "zmian specyfikacji", polegających na wsadzeniu gorszych komponentów.
    O ile jestem w stanie zrozumieć zabezpieczenie przed nierzetelnym poddostawcą, to widzi mi się że czasami chodzi o obniżkę kosztów. W efekcie dostajemy gorszy produkt (inna matryca w TV, czy monitorze). Nie chciałbym kupić EIZO CG z panelem TN
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

To fakt, że nie jest to do końca ok. Zdziwiony jestem trochę, że tak ważny komponent jak matryca... Mniejsze ok, matryca to dość duża modyfikacja.

Teoretycznie te nowe komponenty powinny być lepsze od poprzednich. Z tego względu, że elektronika idzie do przodu, starszych, o gorszych parametrach, przestaje się produkować.

Tom01 , który na pewno zna się w tematyce matryc i monitorów lepiej od nas wszystkich, a już na pewno od większości z nas... Napisał przecież, że ten parametr jest czysto marketingowy. Ta druga matryca o mniejszym pokryciu sRGB wcale nie musi być gorsza.

Wyobraźcie sobie, że producent aut opracował lub jego poddostawca lepszą pompę paliwa... Jasne jest, że przestanie produkować starą, bo i po co? Będzie montował nową do aut i raczej nikogo o tym nie poinformuje. Auta będą miały lepsze osiągi... A może się zdarzyć i tak, że mimo, iż miała mieć lepsze osiągi, będzie bardziej awaryjna... Wtedy będzie można mówić o bublu

Dobrze, że autor zwrócił na to uwagę i zakupił z taką matrycą, jaką chciał.
    Jak kupowałem kiedyś TV, który od biedy miał i do zdjęć służyć, wziąłem laptopa i chyba pół godziny bawiłem się w sklepie... Dzięki uprzejmości sprzedawców. Miałem go tak opatrzonego, nie tyle parametry, co wyświetlany obraz.
    Pozdrawiam
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni