Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: lampy 1/128???

Domyślnie lampy 1/128???

Hej, próbuję kupić pierwszą lampę i poległam.
    proszę o pomoc, studio domowe, dość jasno białe ściany, chciałam lampę o dużej mocy do beauty disha z gridem, ale z uwago na gabaryty stusia wiem że muszę mieć możliwość uzyskiwania niskim mocy.
    Już bym kupiła msn jinbeia tylko nawigacja tam wydaje się być porażką, dużo lepiej jest w dpsIII, ale tam tylko 1/32. Już zaczynam się zastanawiać nad yn 560...

ksh
    Gość

Domyślnie

Strasznie dużo błędów i trudno się to czyta i nie wiem dokładnie co chcesz, ma być mocna lampa z regulacją 1/128 ale na koniec wymieniasz słabiznę yn560 ?
    Jeśli małe pomieszczenie to może wystarczy ci 300-400Ws i tak jak tu już polecano wiele razy, podniesienie ISO na 200 nie boli w razie braku mocy, a regulacja 1/64 pozwala już przy takiej lampie na przysłony w okolicach f/2.

Domyślnie

Chyba jedynie quantuum pulse pro ma również 1/128 i nawigacja jest ok, ale to ponoć gorsze lampy od jinbei, a droższe i modelująca tylko 150W.
    Czy dps 600 lub 800 przy 1/64 to duża moc w niedużym studiu? wiem, przysłona odległości, temat, modyfikatory...dużo zależności, ale coś muszę wybrać, i nie chcę wtopić z mocą.

Przepraszam za błędy w pierwszym poście, niestety już nie mogę tego edytować bez zawracania głowy administratorowi.
    Boję się za małej mocy przy beauty dishu z gridem.
    Wynalazłam jeszcze jinbei pilot II 1/64 prawdopodobnie wygodna nawigacja, modelująca 300W ale moce jedynie 600,800, 1200.
    Czy nawigacja nie będzie problemowa gdy kiedyś dokupię słabsze lampy z innych serii?

- - - - kolejny post - - - - - -

Koesh, dziękuję i przepraszam jeszcze raz za błędy. Faktycznie ISO to ratunek.
    Czy możesz polecić ciekawą lampę 400W 1/64 z mocną modelującą, najlepiej również regulowaną do tego wszystko najlepiej sterowane z nawigatora?
    Ostatnio edytowane przez fk4 ; 14-03-2016 o 14:52

Domyślnie

No właśnie...
    raczej nie można znaleźć takich lamp 1/64, biały kruk..

Czy ktoś używał 400Ws do beauty disha z gridem?

Cytat Zamieszczone przez fk4 Zobacz posta
    Chyba jedynie quantuum pulse pro ma również 1/128 i nawigacja jest ok, ale to ponoć gorsze lampy od jinbei, a droższe i modelująca tylko 150W.
    Czy dps 600 lub 800 przy 1/64 to duża moc w niedużym studiu? wiem, przysłona odległości, temat, modyfikatory...dużo zależności, ale coś muszę wybrać, i nie chcę wtopić z mocą.

Przepraszam za błędy w pierwszym poście, niestety już nie mogę tego edytować bez zawracania głowy administratorowi.
    Boję się za małej mocy przy beauty dishu z gridem.
    Wynalazłam jeszcze jinbei pilot II 1/64 prawdopodobnie wygodna nawigacja, modelująca 300W ale moce jedynie 600,800, 1200.
    Czy nawigacja nie będzie problemowa gdy kiedyś dokupię słabsze lampy z innych serii?

- - - - kolejny post - - - - - -

Koesh, dziękuję i przepraszam jeszcze raz za błędy. Faktycznie ISO to ratunek.
    Czy możesz polecić ciekawą lampę 400W 1/64 z mocną modelującą, najlepiej również regulowaną do tego wszystko najlepiej sterowane z nawigatora?
    Ostatnio edytowane przez fk4 ; 14-03-2016 o 23:12

Domyślnie

Czy ktoś używał 400Ws do beauty disha z gridem?
    Ja używałem przez krótki czas (70 cm). Tylko, że do portretu. Nie musiałem dawać na full mocy.
    Nikon Z5, Nikon D610 - Nikkor 85 1.8 G, Tamron 28-75 2.8, Tamron 70-200 2.8 Di VC USD
    Miałem: Sony A55, Nikon D7000, Pancolar 50 1.8, Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD (IF) Macro, Samyang 85 1.4, Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED, Nikon Nikkor 80-200 2.8 D ED, Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro, Samyang 500mm F8.0

ksh
    Gość

Domyślnie

Musisz poczekać na info od bardziej zaawansowanych, tanie lampy nie mają kontroli zdalnej, a jak to dojdzie plus twoje wymagania to ceny kosmiczne się zaczynają.
    Ale jak wiesz co potrzebujesz to więcej się dowiesz już w sklepie, ewentualnie test tego w studio co często jest polecane dla nie zdecydowanych.

Domyślnie

..Wynalazłam jeszcze jinbei pilot II 1/64 prawdopodobnie wygodna nawigacja, modelująca 300W ale moce jedynie 600,800, 1200.
    ..
    1. Co ty z tą nawigacją? To nowość, ludzie od dziesięcioleci robią bez nawigacji i nie jest to żadnym problemem. Nawigacja = zmiana mocy. Moc się ustawia na poczatku sesji, podejść 3x do lampy to nie jest męcząca czynność.
    2. Nawigacja dział tylko na lampach tego samego producenta i to tylko w przypadku gdy one maja wmontowany tego samego rodzaju odbiornik radiowy.
    3. Małe studio, martwisz się o to czy uzyskasz małą moc, a piszesz o zakupie lamp 800 czy 1200 Ws??? Tzn chcesz przysłon 16 i 22?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.