Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Tookapic - regulamin

Witam,
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem przeglądając regulamin że serwis tookapic może dowolnie korzystać z wstawianych przez użytkownika zdjęć.
    Co sądzicie o projekcie 365?

Domyślnie

Odświeżając stary temat. Znalazłem stron Tookapic dotyczącą projektu 365 dni. Próbował ktoś zrealizować ten projekt? Czy rzeczywiście robienie i zamieszczenie po jednym zdjęciu przez 365 dni pozwala nauczyć się fotografii czy jest to kolejny projekt "nic nie dający"?
    Ostatnio edytowane przez Anceps ; 11-10-2016 o 21:15

Domyślnie

Jak bedziesz wrzucal pierwsze lepsze zdjecie to nic sie nie nauczysz . Portal raczej do wyuczenia nawyku, ze robisz zdjecie kazdego dnia. Przy okazji w roznych okolicznosciach.

Smile

Mignęło mi gdzieś powiadomienie, że ktoś wspomniał o tookapic. Jestem założycielem tego serwisu, więc spieszę z odpowiedzią.

Jak bedziesz wrzucal pierwsze lepsze zdjecie to nic sie nie nauczysz . Portal raczej do wyuczenia nawyku, ze robisz zdjecie kazdego dnia. Przy okazji w roznych okolicznosciach.
    Tutaj się nie zgodzę. Projekt 365 wymaga codziennego obcowania z aparatem. A nie ma lepszego sposobu na naukę niż sumienny, regularny trening. Ciężko jest pogorszyć swoje wyniki ćwicząć codziennie.

Wielu osobom wydaje się, że projekt 365 polega na tym aby robić jedno zdjęcie dziennie, albo żeby jedno zdjęcie dziennie publikować. Właściwa idea projektu 365 jest zgoła inna. Chodzi o to, aby z apratu korzystać codziennie, fotografować dużo, każdego dnia i jedno ze zrobionych zdjęć publikować (najlepiej tego samego dnia).

Projekt 365 uczy bardzo wielu rzeczy

• uczy obsługi aparatu - nawet jeśli nigdy nie wyszedłeś poza tryb Auto, to prowadząc sumiennie projekt, ten tryb po prostu w pewnym momencie się nudzi i ludzie zaczynają eksperymentować z innymi trybami, A, S, P i w końcu M.
    • ludzie, którzy prowadzą taki projekt potrafią dostrzec dobre kadry w codziennych bardzo przyziemnych sytuacjach. Nie tylko na wyjeździe w tropiki, ustawionej sesji z modelką czy plenerowym weselu. Jeśli chcecie mogę tutaj wkleić kilka linków do zdjęć naszych użytkowników. Zdjęć niesamowitych, zrobionych np. w autobusie. Zdjęć, które nigdy by nie powstały bez prowadzenia projektu 365.
    • konieczność codziennego fotografowania sprawia, że większość naszych użytkowników nie rusza się bez aparatu z domu - dzięki temu są w stanie uchwycić momenty, które normalnie gdzieś by umknęły
    • taki projekt uświadamia jak szybko upływa czas i że 365 dni to wcale nie jest dużo
    • uczy selekcji - wszyscy wiemy jak trudno jest wybrać 10-20 zdjęć z dobrej sesji - w przypadku projektu 365 trzeba wybrać JEDNO.

Kiedy zaczynałem swój pierwszy projekt 365 (3 lata temu) nie miałem zielonego pojęcia o fotografii - serio - zero, nic, null. Po półtora roku fotografowania o moje zdjęcia ubiegały się redakcje i telewizje - jasne - nie chodziło o techniczną perfekcję - ale o pomysł. Gdyby nie projekt 365 - na ten pomysł nigdy bym nie wpadł.

Fotografuje od 3 lat. Codziennie. Nie opuściłem ani jednego dnia. Bo przecież projekt 365 bez dnia 271 to nie byłby projekt 365. Nauczyłem się wiele.
    O moich zdjęciach pozytywnie wypowiadają się*ludzie, którzy na fotografii się znają.

Nauka fotografii przy prowadzeniu projektu 365 to jedynie efekt uboczny. Przede wszystkim chodzi o to, żeby zrobić sobie niesamowitą pamiątkę i udowodnić sobie, że nawet tak szalone wyzwanie jak fotografowanie przez rok - dzień w dzień - jest do zrobienia.

Kilka linków z informacjami wartymi przeczytania/obejrzenia:

• Co dał mi projekt 365 - moje osobiste przemyślenia po roku fotografowania.
    • Projekt fotograficzny, który nigdy by nie powstał gdyby nie tookapic. Moje zdjęcia obiegły pół świata, a ja wylądowałem w telewizji śniadaniowej i na pierwszych stronach kilku gazet.
    • Co dał Ci tookapic - temat na naszym forum - zadałem to pytanie użytkownikom - odpowiedzi są bardzo budujące. Po angielsku, ale raczej prostym językiem.
    • Krótkie podsumowanie video jednego z użytkowników - co dał mu projekt 365 i czego się nauczył. - prezentacja z imprezy urodzinowej serwisu (bo jako społeczność spotykamy się również na żywo).

I na koniec cytat jednego z użytkowników:
    The daily pursuit of a good photo serves as a constant reminder to not live such a boring life.
    - czyli - Codzienna pogoń za dobrym zdjęciem przypomina, że warto wieść ciekawsze życie.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania dotyczące serwisu, zasad projektu 365, porad jak taki projekt zacząć i jak doprowadzić do końca - służę pomocą. Pytajcie.

Domyślnie

Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Chyba spróbuję czy uda mi się robić zdjęcia przez 365 dni.
    Mam jeszcze tylko pytanie - czy zdjęcia muszą być na Tookapic zamieszczane codziennie? (w niektóre dni - brak możliwości / bardzo utrudnione połączenie z internetem).

Domyślnie

Nie muszą. Możesz robić zdjęcia codziennie, ale np. wrzucać raz w tygodniu 7 zdjęć.

Ale mamy w serwisie taką statystykę - nazwaliśmy to Streak (tłum. Ciąg) - to liczba zdjęć dodanych dzień po dniu lub z maksymalnie jednodniowym opóźnieniem.
    Gdyby udało Ci się uploadować zdjęcia codziennie przez 365 dni - to byłby to najczystszej postaci projekt 365. Mamy takich userów, którzy robią to nieprzerwanie od ponad 700 dni.

Skąd pomysł na taki dodatkowy "motywator"? Budując serwis w wersji beta zauważyliśmy, że jeżeli użytkownik robi sobie przerwę w uploadowaniu zdjęć dłuższą niż 2 dni to prawdopodobieństwo, że zupełnie porzuci projekt bardzo wzrasta. Dlatego mimo wszystko warto (choć nie trzeba) wrzucać zdjęcia codziennie

Domyślnie

Pawel, jak najbardziej się z tobą zgodze, nie dodalem, ze robienie kazdego dnia zdjecia pomaga zmienic nastawienie. Nie bac się, eksperymentowac, i fotografowac nowe rzeczy

"Jak bedziesz wrzucal pierwsze lepsze zdjecie to nic sie nie nauczysz" - tutaj mi chodzilo o wrzucanie zdjecia raz na jakis czas. Kiedy cykniesz sobie przy okazji.

Domyślnie

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź.
    ... i zapewne ... do zobaczenia ... za kilka dni ... na Tookapic ...

Uprawnienia umieszczania postów