Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Gosiak

Domyślnie Gosiak

***Zapraszam***

Z racji, że dzisiaj odpoczywam, bo chorubsko dopadło, to postanowiłem czegoś nowego
    Jak Wam się widzi?
    Wszystkie uwagi będą dla mnie bardzo cenne, bo chciałbym czegoś więcej nauczyć się w portrecie

Co do samego zdjęcia:
    Wykonane można powiedzieć z zaskoczenia, bo modelka nie lubi być fotografowana Walczę, by to zmienić

i jeszcze w kolorze

Pozdrawiam
    Janusz
    Ostatnio edytowane przez bajcy ; 03-03-2016 o 17:17

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Portret to jak dla mnie:
    1. Współpraca modela z fotografem. Pstryki portretowe z zaskoczenia to wychodzą 1 na 100, ponieważ:
    2. Portret to malowanie światłem twarzy, uwypuklanie albo ukrywanie pewnych cech, rysów twarzy, itd. Działa w połączeniu z pkt 1.
    Teraz popatrz na zdjęcia jeszcze raz, zastanów się jak zrobiłbyś je z uwzględnieniem powyższych spostrzeżeń.

Domyślnie

czyli, że co- jest aż tak zle?

Domyślnie

Czarno-biały kadr jeszcze wygląda jak taki niby portret z ukrycia, chociaż nie porywa, ale kolor jest zmasakrowany obróbka... Albo Ci się zawiesiła myszka na kontraście albo na clarity...

Domyślnie

No, doczepili się A wystarczyło: delikatniej, subtelniej, z przytupem ale i z pomysłem ciekawszym oraz spokojniej przy komputerze. Teraz portret jak portret. Uznania za profi u Pani nie zyskasz.
    I zdrowia by choróbsko odpadło
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Ale od czegoś trzeba zacząć dlatego myślę, że Wasze rady będą owocne na przyszłość

Domyślnie

@bajcy, rzeczywiście być może temat zbyt obcesowo skomentowałem. Ale tak, przejrzałem twoje zdjęcia ("Kilka moich zdjęc...") i są tam naprawdę niezłe ujęcia. Choćby Lena. W powyższych natomiast, pierwsza uwaga techniczna, zobacz co się dzieje pod lewym okiem modelki. B&W ukrywa co nieco niedoskonałości. Druga uwaga natury ogólnej, gdybyś jednym zdaniem miał zdefiniować co pokazuje to zdjęcie jako Portret, to jak byś je opisał?
    A poza tym to nie zrażaj się, ładne foty robisz, to i portret w końcu wyjdzie . Jeżeli to cie pocieszy, ale ja się nie porywam na portrety. Za trudna sztuka, moim zdaniem najtrudniejsza. Możesz zobaczyć kilka moich pstryków TU, natomiast nie traktuje ich jako portrety, co najwyżej jako "reportaż".

Domyślnie

Nie no, nie zrażam się- po to tutaj wrzuciłem zdjęcia, żeby liczyć się z każdą opinią
    Poza tym, wychodzę z założenia, że jeśli mam się czegoś nauczyć, to łatwiej będzie jak ocenią to inni, bo czasem człowiekowi wydaje się, że jest super ekstra, dopiero później wychodzą niedoskonałości