Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: ebay PROBLEM

Domyślnie ebay PROBLEM

Witajcie

pytanie do znających się
    Pierwszy raz coś sprzedałem za pomocą tego serwisu (od razu na Tajlandię )
    No i jak zwykle : nabywca reklamuje przedmiot jako "popsuty" (chodzi o wtyk 32pin do iPada)

Po wygraniu zapłacił za pomocą PyPala
    po sygnale z PP, pieniądze przelałem na swoje konto .
    Teraz wyszła mu tak "usterka"

Moje pytanie brzmi : czy jako SPRZEDAJĄCY nie mam żadnych praw ?
    NABYWCA chce zwrotu kasy za rzekomo ukryte wady.
    Co w sytuacji gdy np kupił pochopnie , sprzęt mu się nie spodobał i teraz nagle się zepsuł ?

Z tego co zdążyłem ustalić np na Allegro prywatny sprzedawca nie ma obowiązku zwrotu pieniędzy po 10 czy14 dniach
    Czy na EB jest tak samo ?

Podkreślam, że sprzęt działał u mnie do momentu wysyłki bez jakichkolwiek problemów.

Mam jakieś szanse ?
    ff

Domyślnie

Niech odesle, w najgorszym przypadku poplyniesz na wysylce w obie strony.

Domyślnie

Jesli napisales, ze nie ponosisz odpowiedzialnosci za sprzedawany towar (jest taka opcja) to ma nabywca z Tajlandii pecha... W wiekszosci przypadkow prywatni sprzedawcy nie ponosza zadnej odpowiedzialnosci- byla na ebay fala sprzedajacych iphony za 470 euro, ktore byly tak opisane, ze jesli nie znal potecjalny nabywca jezyka angielskiego lub niemieckiego w stopniu bieglym kupowal za wspomniana cene opakowanie. W opisie sprzedawanego towaru mozna bylo wyczytac, ze sprzedawany towar to opakowanie. Pieniadze mozesz zatrzymac. P.S. opisana przez ciebie sytuacja to nie jest sytuacja "jak zwykle". pzdr
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 02-03-2016 o 20:55
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Ja mialem taka sytuacje, ze kupilem cos, nie pamietam co, na ebayu i okazalo sie, ze sprzedawca z Chin. Rzecz przyszla niezgodna z opisem i skontaktowalem sie ze sprzedaca w celu reklamacji i zwrotu kasy. Grzecznie odpisal, ze przeprasza i oczywiscie pieniadze zwroci natychmiast jak otrzyma zwrot przedmiotu. Wiedzial skubany (ja jeszcze nie), ze nic mu nie odesle, bo rzecz warta kilka funtow, a koszt przesylki Royal Mail do Chin zachaczal o koniecznosc wziecia kredytu. Przesadzam, ale oczywiscie odpuscilem. I tak bym chyba zrobil w Twoim przypadku. Jak Ci wystawi negatywa to do ebaya, ze przeciez zaoferowales kupujacemu zwrot kasy.

A ebay juz tak ma, ze sprzedajacy nie ma praw. Nawet negatywa nie wysatwi kupujacemu, nie to co Allegro
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

Miales na mysli "kupujacego" andy royal? Tak zle nie jest- trzeba czytac opis, oceny sprzedawcy i w razie watpliwosci nie kupowac. Inaczej wyglada to w przypadku sprzedawcow instytucjonalnych.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    Jesli napisales, ze nie ponosisz odpowiedzialnosci za sprzedawany towar (jest taka opcja) to ma nabywca z Tajlandii pecha... W wiekszosci przypadkow prywatni sprzedawcy nie ponosza zadnej odpowiedzialnosci- byla na ebay fala sprzedajacych iphony za 470 euro, ktore byly tak opisane, ze jesli nie znal potecjalny nabywca jezyka angielskiego lub niemieckiego w stopniu bieglym kupowal za wspomniana cene opakowanie. W opisie sprzedawanego towaru mozna bylo wyczytac, ze sprzedawany towar to opakowanie. Pieniadze mozesz zatrzymac. P.S. opisana przez ciebie sytuacja to nie jest sytuacja "jak zwykle". pzdr
    Chyba nic o odpowiedzialności nie pisałem (pierwsza moja sprzedaż na eb )
    Napisałem mu kilka razy to, że przedmiot wyszedł ode mnie w pełni sprawny. On trzyma się swojej wersji .
    Co radzicie , czekać ?
    ff

Domyślnie

Nie czekać,
    odpisać gdzie ma odesłać i czekać na przesyłkę.
    (koniecznie przesyłkę rejestrowaną z numerem i śledzeniem)
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

nic nie robic! w wolnym czasie czytac regulamin ebay.

Domyślnie

Jeśli towar jest niezgodny z opisem, koszty przesyłki ciążą na sprzedawcy. Tak przynajmniej jest na jUKejskim eBayu
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Tal jest na kazdym eBayu

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów