Dzięki, ale... MINIMALNA ODLEGŁOŚĆ ŁAPANIA OSTROŚCI TO... ?
Szukaj
Dzięki, ale... MINIMALNA ODLEGŁOŚĆ ŁAPANIA OSTROŚCI TO... ?
Chyba coś między 1-2metry ale już nie pamiętam.
Minimalna jest niewiele mniejsza (gdzieś w granicach od kilku do 20%) od konstrukcyjnej dla danego obiektywu, a tę możesz sprawdzić np. na optycznych.
A to też zależy od obiektywu i konkretnego adaptera, bo te też mają różne grubości.
Dla Heliosa 44M-4 nigdy jej nie sprawdzałem, bo jak potrzebowałem małej to przykręcałem najmniejszy pierścień, a komplet takich M42 można kupić za 20-30zł.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 07-03-2016 o 01:26
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
M42 to system mocowania, adapter mosiężny, odradzam te czarne emaliowane, bo po pewnym czasie zaczyna sie łuszczyć farba. Pamiętaj, żeby kupować adapter bez soczewki. Z soczewka umożliwia ostrzenie na nieskończoność, ale tak leci jakośc, ze szkoda tego uzywać. Bez soczewki masz jakośc ok, ale nie będziesz miał nieskończoności, co wcale nie jest wielkim problemem. Jest gość który przerabia m.in Heliosa na "dupkę" Nikona i nieskończoność Tylko tryb manualny, ale w Nikonie masz pomocna zielona kropkę, która bardzo ułatwia ustawienie ostrości. Dobrych szkieł m42 jest całkiem dużo, ja polecam Pentacona 50 1.8, Heliosa 44-m4 czy Jupitera 11A.
Masz może namiary na tego kto przerabia Heliosy ?
Ok znalazłem i napisałem. Dzięki wielkie.
A tak na szybko, jakaś szczególna zaleta przerobionego Heliosa ?
W ogóle wybrać 44-2 czy 44-4 ?
Najfajniejsze są 44M i 44M-6, miałem i najbardziej mi się podobają, najgorszy to stary 44-2, najpopularniejszy jest 44M-4 ale jest straszny rozrzut jakościowy.
Zaleta (lub wada, bo wtedy Helios jest tylk do Nikona) jest taka, że nie musisz zakładać adaptera i masz nieskończoność. Brać 44-m4, ale po wcześniejszym sprawdzeniu, bo jak pisał kolega koesh, mają dość spory rozrzut. Ale jak trafisz ostra sztukę, to niech się Nikkory 50 schowają.
To zabawa z m42 będzie trwać dłużej chtba... tanie, bajecznym bokeh, dobrej jakości zdjęcia i cenowo bardzo tanio.
Tylko trochę szkoda, że nie ma automatu![]()
Skontaktuj się z nami