Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Spoty Alfa Romeo - Początkujący

Czołem!

Z racji tego że chciałem spróbować swoich sił w fotografii amatorskiej pożyczam od czasu do czasu od kolegi lustrzankę i próbuje coś tam uwiecznić na tych zdjęciach, głównie są właśnie to spoty marki Alfa Romeo gdyż tam jest najlepsza okazja na zrobienie zdjęć. Cały czas coś czytam w internecie na temat techniki fotografowania, kadrowania czy obróbki, niestety najczęściej wszystko jest na jedno kopyto, obróbka podstawowa, czasem zdarzy się jakiś "lucky shot" ale to bardzo rzadko.

Z chęcią usłyszę krytkę jak i rady w jaki sposób można poprawić moje focenie

Sprzęt: D90 + Sigma 10-20mm

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Ogólnie limit mnie trzyma do 15 zdjęć na post więc nie mogę wszystkiego pokazać, wrzucenie linku do albumu z resztą chyba nie będzie karane ? Nie chodzi mi o żadną reklamę jakby co

Reszta zdjęć
    Ostatnio edytowane przez Krendzel ; 27-02-2016 o 02:45

Domyślnie

Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to to, że nie znasz tych ludzi i zdjęcia robisz "z partyzanta". Poproś jednego, czy dwóch i niech postawią samochody w pustym miejscu parkingu i zorganizuj im mini sesję glamour. Może nawet będą Ci chcieli zapłacić, jak dobrze zdjęcia wyjdą?
    Druga sprawa, to filtr polaryzacyjny, ale nia sigmie 10-20 to on nie będzie działał, bo generalnie polary na szerokich kątach to zły pomysł, więc warto pomyśleć o wydłużeniu ogniskowej powyżej 35mm. Zadziała wtedy i polar i samochody nie będą zniekształcone. Szerokim kątem można zrobić kilka zdjęć, ale nie wszystkie Popatrz, co szeroki kąt zrobił z -TYM- VW - trudno nawet dojść, co to za model? Touareg, czy Touran, a może jeszcze coś innego.
    Obróbka - nie jest spójna i generalnie na większości jest za zimno, tablice rejestracyjne zrobiły się niebieskie. Do tego dochodzą cienie, które dobrze jest nieco powyciągać.
    Kadrowanie - o ile w tym zestawie jeszcze jakoś to ujdzie, jak na warunki zastane, to na flickrze masz mnóstwo zdjęć bardzo źle skadrowanych, za mało góry (np. -TU-), zbyt centralnie (np. -TU-), samochody są "od zderzaka do zderzaka" (np. -TU-), albo wręcz poucinane (np. -TU-) - tak się nie robi. Poza tym taka mała uwaga: jeśli robisz zdjęcie samochodu 3/4 ze skręconymi kołami, to koła skręć tak żeby było widać felgę, a nie bieżnik opony - ten widza nie interesuje. Jak się nie da skręcić kół, to podejdź do samochodu z drugiej strony, albo nie rób po prostu zdjęcia, bo TAKIE COŚ wygląda wręcz fatalnie
    Ostatnio edytowane przez SerU ; 27-02-2016 o 10:10
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to to, że nie znasz tych ludzi i zdjęcia robisz "z partyzanta". Poproś jednego, czy dwóch i niech postawią samochody w pustym miejscu parkingu i zorganizuj im mini sesję glamour. Może nawet będą Ci chcieli zapłacić, jak dobrze zdjęcia wyjdą?
    Po części prawda ale też z drugiej strony stwierdziłem też że w sumie żadne z tych aut nie wyróżnia się na swój sposób, większość to fabryczne auta więc też dałem sobie spokój zp roszeniem by właściciele pojedynczo wyjeżdżali na środek swoimi autami Ale wezmę to pod uwagę i może wybiorę się na sąsiednie spoty JDM / BMW które są na tym samym parkingu i o tej samej porze, tam jest większa szansa na coś "ciekawszego"

Druga sprawa, to filtr polaryzacyjny, ale nia sigmie 10-20 to on nie będzie działał, bo generalnie polary na szerokich kątach to zły pomysł, więc warto pomyśleć o wydłużeniu ogniskowej powyżej 35mm. Zadziała wtedy i polar i samochody nie będą zniekształcone. Szerokim kątem można zrobić kilka zdjęć, ale nie wszystkie Popatrz, co szeroki kąt zrobił z -TYM- VW - trudno nawet dojść, co to za model? Touareg, czy Touran, a może jeszcze coś innego.
    Miałem przy sobie 18-70 z filtrem polar ale za bardzo się podnieciłem się szerokim kątem więc w sumie gdybym zrobił te same kadry tylko z innym szkłem to możliwe że wyszło by to znacznie lepiej. Wiem o tym że szeroki kat mocno zniekształca na brzegach i unikałem aut w brzegach kadru ale wyszło jak wyszło.

Dzięki wielkie za opinie poparte przykładami czego nie robić. Spróbuje na następny raz poprawić przede wszystkim kadrowanie i kompozycje bo moim zdaniem tego się nie da już poprawić w photoshopie

Z kolei mam pytanie odnośnie parametrów zdjęć, lepiej żeby zdjęcie było prześwietlone czy niedoświetlone ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krendzel Zobacz posta

Z kolei mam pytanie odnośnie parametrów zdjęć, lepiej żeby zdjęcie było prześwietlone czy niedoświetlone ?
    W takich warunkach niedoświetlone (ale z głową) - lepiej wyciągać z cieni, niż mieć przepały od lamp.

-TU- masz mój ostatni set parkingowy, jeśli go nie widziałeś. Jak poczytasz dalej w odpowiedziach, to napisałem tam, jak te zdjęcia powstały i jak były obrabiane. Może Ci się to przyda
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Widziałem wcześniej, nie spojrzałem na autora wątku :P Jak patrze teraz na tą karoserie aut to pluje sobie w brodę że tego polara nie użyłem...