Witam posiadam nikona D90 - często korzystam z jasnych obiektywów 35 mm 1,8 50 mm 1,8 i kiedy korzystam z niskich wartości przysłony stwierdzam że mój autofocus poprostu wariuje. Pojawia się albo back albo front focus. Dodam że korzystam z pojedyńczego pola AF i ustawiony jest na AF-S. Procent zdjeć jaki jest niecelny jest bardzo duży. Jako ciekawostkę dodam iż wysyłałem aparat do kalibracji AF i za wiele to nie pomogło. Testowałem obiektywy na innych nikonowskich body i działają bez zarzutu tak więc wina leży w mojej puszcze D90. Zrobiłem sobie równiez wydruk kart testowych do sprawdzenia FF i BF i na zdjęciach testowych z bliska wszystko działa na 100%. Kiedy ostrzę z kilku metrów ostrość wybierana przez aparat ni jak ma się do tego gdzie celuje. Dziś robiąc zdjęcia wybrałem tryb AF-C i stwierdziłem że autofocus w tym trybie działa poprawnie ostrzy dokładnie w ten punkt który chcę i tu pytanie czemu w trybie AF-S działa niepoprawnie. Czy jest ktoś kto miał podobny problem i go rozwiązał ? Ja osobiście uważam iż była to wada fabryczna mojego body którą dopiero stwierdziłem po podpięciu jasnych obiektywów, ale może się mylę Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam