Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 89

Domyślnie

Dzieki! Nawet jeśli sklep drogi to i tak 2000PLN taniej niż w Polsce...

Domyślnie

Ja używam Pentagrama QuadPen. Na początku miałem wybujałe ambicje, A4 i te sprawy. Poszedłewm do sklepu, poprosiłenm o podłączenie i wypróbowałem kilka tabletów.
    Przy rysowaniu zwykle ręka pracuje cała od łokcia, więc przydaje sie większy tablet. Ale do pracy np. przy retuszu w PS, najwygodniej pracować tak jak myszą - od nadgarstka. Wtedy tablet większy niż A5 nie ma sensu.
    Co do "miękkości rysowania" - każdy tablet ma w driverze mozliwość ustawiania czułości piórka, w Quadpenie jedna z opcji prosi o "wykonanie kilku kresek z dynamiką nacisku Twojej ręki" - a driver dostosowuje czułość piórka do tej dynamiki.
    Bateryjnka, owszem, w piórku, ale od roku siedzi ta sama i nie na zamiaru się skończyć. Piórko waży troszkę więcej (nie przesadzajmy, poniżej kilograma) ale np. dla mie lekkie piórko "bez wagi" byłoby gorsze. Lubię czuć piórko w dłoni.
    Pracuje w W2K i nie było żadnych problemów z driverem i w czasie pracy tabletu. Nie ma "przeskoków" itd.
    QuadPen jest tak tani, że nawet jeśli miałbyś go wymieniać co rok, to i tak wyjdzie taniej niż tani Wacom.

Domyślnie

Wacom Volito kosztuje 250 PLN brutto, wiec też nie ma z czego robić halo. Jedno jest pewne - do PSa duży tablet = zbedny tablet. Co do reszty - popróbujesz, sam zobaczysz.

Domyślnie

Czornyj nooooooooooooo.....

Teraz świat jest piękniejszy :P . Dzwoniłem do firmy w Katowicach i umówilem się na poniedziałek na oganoleptyczny kontakt z urządzeniem. I cena jest do straweinia. A co Ty o Tym sądzisz?

Domyślnie

Niestety, nie wyświetla mi sie, ale podejrzewam, że chodzi o Volito? Cortland to dobra firma - sporo od nich zabawek zanabyłem, choć ostatnio zrobili sie drogawi i cieżko dobrą cene wynegocjować...

Domyślnie

Wacom Graphire3 Classic A6 cena 445 PLN brutto. Tak to Cortland.

Domyślnie

Czornyj jeszcze raz dzięki za właściwy kierunek.

Dam znak po pierwszych doznaniach

Pozdrawiam

Domyślnie

tyle gadaliscie o tych tabletach, ze sam postanowilem wziasc jeden na testy.
    jako ze INTUOS3 nie byl dostepny zadowolilem sie 2 razy tanszym GRAPHIRE3 4x5.
    calkiem przyjemna sprawa, faktycznie wiekszy bylby troche niewygodny dla kompletnego laika jak ja. najwazniejsze jest to ze najlepszy tablet nie pomoze jak sie nie zna PS dobrze
    Andrzej

Domyślnie

Witam ponownie

Czornyj:

No i bardzo dobry wybór!
    Tak więc za głosem szanownych kolegów " kreślarzy" dokonałem zakupu. Wybór padł na Wacom Graphire 3 A6. Testowałem dziś też Pentagrama Quadpen i O'pen XL.
    Generalnie dostępne na rynku dwie firmy wiele dzieli i nie wiele łaczy. Napewno nie przekonam zdecywonach na zakup konkretnego modelu, natomiest niezdecydowanym wręcz zalecam zrobienie testu na tabletach tych dwóch firm. Nie sposób mi teraz opisać wszelkich różnic pomiędzy nimi ale począwszy od jakości wykonania a na jakości pracy skończywszy polecam sugestywnie Wacom. Któryś z moich przedmówców na moje pytania i niepewności związane z wyborem odpowiedział WACOM, WACOM, WACOM. Podejrzewałem, że chwali to co pewnie zakupił i dośc sceptycznie podszedłem do testowania tych trzech tabletów objętych moim zainteresowaniem. Względy ekonomiczne nie pozwoliły na zakup wersji Intuos 3. Ale jeżeli w przyszłości będzie taka potrzeba to zdecyduję się na ten właśnie model. Jedno wiem będzie to Wacom. Pewnie posiadacze Pentagramów wieszają na mnie psy ( jeżeli Ich uraziłem to nie zrobiłem tego celowo), ale ten post jest kierowany bardziej do tych którzy planują zakup tabletu ale nie wiedzą jaki.

Myślałem, że proces przesiadki z myszy ( co prawda logitech) na piórko będzie bardzej bolesny ale jeszcze kilka dni i nie zamienie go na nic innego. Gdyby któryś z forumowiczów miał jakieś pytania to proszę. A i jeszcze jedno.

Czornyj jesteś wielki.... .

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów