Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Strzelectwo

Domyślnie

warto posłuchać dość ciekawego wykładu na ten temat człowieka że stowarzyszenia Adarma

Domyślnie

Obrona konieczna w Polsce- jak najszybciej zadzwoń na policję, może w 2h się wyrobią ale to jak mówisz polityka więc zostawiamy. Wątek o broni

Cytat Zamieszczone przez dariusz.osiecki.1 Zobacz posta
    warto posłuchać dość ciekawego wykładu na ten temat człowieka że stowarzyszenia Adarma
    zapodaj właściwy link jak możesz
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    .22LR? Chodzi o boczny zapłon?
    .22LR to kaliber. Taki sam jaki jest w kbks.
    .22 = 5.6mm

Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 14-02-2016 o 21:37
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

A to już wiem. Zaspany byłem i internetu jeszcze nie ogarnąłem

Ale i tak dzięki

EDIT:

Ale na to to już chyba pozwolenie trzeba?
    Ostatnio edytowane przez spiritus ; 14-02-2016 o 21:41

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Ale na to to już chyba pozwolenie trzeba?
    To zależy gdzie mieszkasz.
    U mnie wypełniasz aplikację + koszt $10. Czekasz kilka tygodni i możesz iść kupować.

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Gdzie mieszkam?

W Polsce

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Obrona konieczna w Polsce- jak najszybciej zadzwoń na policję, może w 2h się wyrobią ale to jak mówisz polityka więc zostawiamy. Wątek o broni

zapodaj właściwy link jak możesz
    wrzuć w necie hasło Adarma i powinien wyskoczyć link

Domyślnie

Gdzie mieszkam?

W Polsce
    na każdą palna trzeba ppzwolenie. z wyj. czarnoprochowej.
    nie jest latwo; m.in. trzeba np. nalezec do klubu sportowego, wtedy może uda sie na kal. .22 czyli 5,6mm.
    pozwolenie na inne jak 9 mm, praktycznie nieosiągalne dla kogoś, kto chce postrzelac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dariusz.osiecki.1 Zobacz posta
    Ja bym polemizowal czarnoprochowce np rewolwery maj większą siłę rażenia niż niektóre współczesne pistolety a do tego można je posiadać i używać bez zezwolenia. Do obrony własnego domu jak znalazł.
    Chcesz trzymać naładowany czarnoprochowiec w domu na w razie czego i w razie bezpośredniego zagrożenia życia być pewnym, że Cię nie zawiedzie? To teoria. W praktyce, obrona czarnoprochowcem jest praktycznie nierealna, biorąc pod uwagę możliwości prawne.

Odpuśćcie sobie zupełnie temat obrony bronią palną w tej chwili. Żeby się bronić jakąkolwiek bronią to przede wszystkim trzeba jej umieć użyć, a to nie jest wcale tak proste jak na filmie. Druga sprawa, to to, że nie o tym jest wątek. Kolega spirytus nie zapytał o broń do obrony, tylko do rozrywki. Nie wchodźmy w ten bardzo trudny i mocno polityczny temat.

Najlepiej mi z AK szło (5 strzałów z czego jeden w 8, jeden w 10 i trzy w 9) z 25-30m.
    Z zamkniętymi oczami strzelałeś? :P A tak serio, nic dziwnego, że najlepiej Ci szło z AK, to jest broń z której się strzela na 100m.

nie jest latwo; m.in. trzeba np. nalezec do klubu sportowego, wtedy może uda sie na kal. .22 czyli 5,6mm.
    pozwolenie na inne jak 9 mm, praktycznie nieosiągalne dla kogoś, kto chce postrzelac.
    Bzdura.
    Po pierwsze nie "może", a w świetle prawa "musi" się udać, o ile spełnia się warunki ( niekaralność, licencja PZSS, papierkologia od psychiatry, lekarza ).
    Po drugie, pozwolenia na broń do celów sportowych otrzymuje się na określoną ilość sztuk broi centralnego zapłonu / bocznego zapłonu / gładkolufowej. Np. 11/7/4. Ograniczenie w kalibrze jest, ale zarówno .308 jak i .44 .45 można posiadać na pozwolenie sportowe.
    Trochę generalizuję, ale nie chcę tutaj robić wykładu na temat który jest w innych miejscach świetnie opisany. Polecam w tej kwestii bron.iweb.pl.
    A jak nieosiągalne , to powie Ci każdy posiadacz broni sportowej na strzelnicy.

Edit:
    Generalnie rzecz biorąc, pozwolenie na broń to kwestia odrobiny samozaparcia, dużej dozy cierpliwości i zasobności portfela. Jest to do zrealizowania w około pół roku.
    Strzelectwo to piękny sport, który może uprawiać prawie każdy.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 15-02-2016 o 00:17
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Strzelanie ostrą amunicją jest fajne, ale niestety drogie i tylko na strzelnicy. Ja poradziłem sobie w ten sposób
    i tak
    Ciężkie, metalowe na dystanse 10-15 metrów. No i można strzelać w ogródku. "Funfactor" niesamowity, jak dla mnie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów