warto posłuchać dość ciekawego wykładu na ten temat człowieka że stowarzyszenia Adarma
Szukaj
warto posłuchać dość ciekawego wykładu na ten temat człowieka że stowarzyszenia Adarma
Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
.22LR to kaliber. Taki sam jaki jest w kbks.
.22 = 5.6mm
Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 14-02-2016 o 21:37
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
A to już wiem. Zaspany byłem i internetu jeszcze nie ogarnąłem
Ale i tak dzięki
EDIT:
Ale na to to już chyba pozwolenie trzeba?
Ostatnio edytowane przez spiritus ; 14-02-2016 o 21:41
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Gdzie mieszkam?
W Polsce![]()
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Chcesz trzymać naładowany czarnoprochowiec w domu na w razie czego i w razie bezpośredniego zagrożenia życia być pewnym, że Cię nie zawiedzie? To teoria. W praktyce, obrona czarnoprochowcem jest praktycznie nierealna, biorąc pod uwagę możliwości prawne.
Odpuśćcie sobie zupełnie temat obrony bronią palną w tej chwili. Żeby się bronić jakąkolwiek bronią to przede wszystkim trzeba jej umieć użyć, a to nie jest wcale tak proste jak na filmie. Druga sprawa, to to, że nie o tym jest wątek. Kolega spirytus nie zapytał o broń do obrony, tylko do rozrywki. Nie wchodźmy w ten bardzo trudny i mocno polityczny temat.
Z zamkniętymi oczami strzelałeś? :P A tak serio, nic dziwnego, że najlepiej Ci szło z AK, to jest broń z której się strzela na 100m.Najlepiej mi z AK szło (5 strzałów z czego jeden w 8, jeden w 10 i trzy w 9) z 25-30m.
Bzdura.nie jest latwo; m.in. trzeba np. nalezec do klubu sportowego, wtedy może uda sie na kal. .22 czyli 5,6mm.
pozwolenie na inne jak 9 mm, praktycznie nieosiągalne dla kogoś, kto chce postrzelac.
Po pierwsze nie "może", a w świetle prawa "musi" się udać, o ile spełnia się warunki ( niekaralność, licencja PZSS, papierkologia od psychiatry, lekarza ).
Po drugie, pozwolenia na broń do celów sportowych otrzymuje się na określoną ilość sztuk broi centralnego zapłonu / bocznego zapłonu / gładkolufowej. Np. 11/7/4. Ograniczenie w kalibrze jest, ale zarówno .308 jak i .44 .45 można posiadać na pozwolenie sportowe.
Trochę generalizuję, ale nie chcę tutaj robić wykładu na temat który jest w innych miejscach świetnie opisany. Polecam w tej kwestii bron.iweb.pl.
A jak nieosiągalne , to powie Ci każdy posiadacz broni sportowej na strzelnicy.
Edit:
Generalnie rzecz biorąc, pozwolenie na broń to kwestia odrobiny samozaparcia, dużej dozy cierpliwości i zasobności portfela. Jest to do zrealizowania w około pół roku.
Strzelectwo to piękny sport, który może uprawiać prawie każdy.
Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 15-02-2016 o 00:17
d70s + N18-70 + N55-200
Skontaktuj się z nami