Szukaj
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Ale ten słupek nie jest idealnie pod kątem 45 stopni do osi obiektywu, więc ustalanie głębi ostrości i jej rozkładu jest bez sensu. Nie masz wrażenia, że zamiast trenować robienie zdjęć jasnym szkłem, Ty szukasz winy braku zadowolenia w sprzęcie, który raczej jest w porządku? Może pomyśl, czy Ty wszystko zrobiłeś tak jak powinno być... Najczęściej ostatnim winnym słabych zdjęć jest sprzęt... Najczęściej jest to ego, nie pozwalające zobaczyć własne błędy...
Jak dla mnie też zdjęcia są ok, więc nie szukałbym na siłę problemu i po prostu robił zdjęcia![]()
Nie mogę się zgodzić, poniżej crop 50% z NX-D z pokazanym polem AF. Jak dla mnie środkowy słupek jest częściowo ostry (jego lewa - dalsza - część zaczyna być już nie ostra), za to słupek prawy jest cały ostry. Na powiększeniu 100% (https://www.dropbox.com/s/uiro3h3im1..._2845.JPG?dl=0) widać to lepiej.
OK, może lewa część środkowego słupka jest równie ostra jak reszta - trudno to stwierdzić, bo zdjęcie było robione na f/1.8 a tam ostrość się strasznie nierówno rozkłada. Ale tak czy siak lewy słupek jest zupełnie nieostry, a prawy ostry, stałem mniej więcej pod kątem 45 stopni do płotu, słupki mniej więcej równo rozmieszczone, tak samo nachylone - to jak dla mnie ostrość jest przesunięta (FF).
Jakbym był pewny, że to sprzęt albo ja, to bym się nie pytał
I po to właśnie robię zdjęcia testowe, których tak nie lubisz, żebym nie musiał się zastanawiać pod jakim kątem jest ustawiony słupek
Tak czy siak dziękuję a pomoc. Jesteście nielicznymi osobami z tych milionów użytkowników forum, którzy mają cierpliwość mi pomagać
Na razie postanowiłem skończyć z testami. To znaczy zrobiłem dzisiaj kolejne testy (https://www.dropbox.com/sh/84gh2s72g...-2w4T-2ya?dl=0) i wyszło mi, że AF działa w miarę OK. Wszystko na +12:
55cm, f/1.8:
55cm, f/2.8:
55cm, f/4:
55cm, f/5.6:
200cm, f/1.8:
200cm, f/2.8:
200cm, f/4:
200cm, f/5.6:
Na 200cm trochę mi niekonsekwentnie łapało ostrość, przypuszczam, że przez pyłki na kartce - nie spodziewałem się, że na takim pyłku AF może złapać. Musiałem przebierać zdjęcia![]()
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Myślę, że ten słupek jest za mało kontrastowy, żeby określić gdzie dokładnie aparat ustawił ostrość.
Ja się polecam na przyszłość, cieszę się, że mogłem jakoś pomóc![]()
I to jest najlepsze zdanie całej Twojej wypowiedzi. Czas na zdjęciaPowodzenia!
Skontaktuj się z nami