Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie W co zainwestowac

Witam

Jest to pierwszy post na tym forum.więc witam wszystkich

Mam mały dylemat, gdyż mój nikon d5200 poszedł popływać i już nic z niego nie będzie, chociaż dzielnie służył ponad 2 latka.

I staje przed dylematem co następne. Budżet to 6000 zł.na body, obiektywy jakie zostały to 35 1.8, 85 1.8

Fotografuje wszystkie wydarzenia co dzieją się u mnie w rodzinie od posidowek, grilli na działkach czy imprezach typu kotlet( przez najbliższe dwa lata szykują się3 wesela w rodzinie gdzie też będę z aparatem) szeroko pojętą fotografia albumowa jak na tym.forum, wszystko do prywatnej kolekcji nic komercyjnego, do tego fotografuje dzieci od mojej 3 miesięcznej pociechy, jak i starsze dzieciaki podczas gier i zabaw( tutaj troszkę AF słaby w d5200 ale mocno nie mogłem narzekać). No i wiadoma sprawa wakacje itp. Co do wagi body nie ma znaczenia samolotami nie latam, a wręcz coś z lepszą ergonomia się przyda,gdzysz wielkie dłonie mam, a wiadomo d5200 za dobrej ergonomi na wielkie dłonie nie ma.

Podsumowując:
    Tylko body do 6k zł( coś można dorzucić jak coś ciekawego się znajdzie)

I czy wydawać na body wszystko, czy kupic coś starszego
    Typu d300s/d700 i resztę zainwestować w kurs, warsztat itp

Czy zainwestować odrazu w d610 czy używane d800 i mieć spokój.

Jak kupie FX dokupie za jakiś czas N24-70 uzywany
    Jak Dx S18-35 1.8

Przeczytałem dużo wątków nantym.forum ale zdecydować się nie mogę.

Ps. Raczej bym preferowal już Fx

Z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

Dysponujesz takim budżetem na body i nie potrafisz określić swoich foto-preferencji i potrzeb?
    Może zacznij od przemyślenia w jakim stopniu i w czym konkretnie ograniczało cię poprzednie body - i czy w ogóle? Warto mieć też określone oczekiwania i z tego co piszesz to raczej coś szybkiego, więc atrybuty serii D7xxx jeśli mowa o DX, mogły by się okazać przydatne.

Pytaj gdy pojawią się konkretne pytania, wątpliwości - bo na raze to chcesz żeby ktoś ci wybrał aparat

Domyślnie

Ja po 5100 przesiadek się na 7100. Różnica w zdjęciach niewielka, ale ergonomia zdecydowanie na plus. Też mam duże ręce i w 5100 poza guzikami brakowało mi uchwytu. Generalnie byłem zadowolony, ale cały czas dręczyła mnie tajemnicza pełna klatka. Po dwu latach kombinowania kupiłem d750 ( przy zakupie grupowym cash backu itp. wyszedł niewiele poza Twój budżet ). Moim zdaniem jak pstrykasz dużo ludzi przy marnym świetle warto brać fx. Do 7100 dołożyłem sporo, ale chyba warto. Aha nie zarabiam na fotografii pstrykasz zdjęcia tak jak Ty dla zabawy...

Domyślnie

kup d3s używanego i po problemie
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

ksh
    Gość

Domyślnie

Przede wszystkim nie inwestuj w aparat fotograficzny jeśli nie będziesz na nim zarabiał, zwyczajnie go kup, a inwestycjami zajmij się osobno
    W budżecie jaki zakładasz to D610 lub taniej D7200, sam musisz zdecydować.

Domyślnie

O. Krajan.
    Skoro myslisz o tym to kup FX. Tani. Ale.chyba juz nie D700. O D800 tez zapomnij. D600 D610 lub D750. Uzywke - wydasz miedzy 3.5 a 5 tys. Za reszte kup.szkla.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    O. Krajan.
    Skoro myslisz o tym to kup FX. Tani. Ale.chyba juz nie D700. O D800 tez zapomnij. D600 D610 lub D750. Uzywke - wydasz miedzy 3.5 a 5 tys. Za reszte kup.szkla.
    To chciałem napisać ale Jacek mnie wyprzedził Na D750 może nie starczyć ale D610 jak najbardziej. Proponował bym używkę z małym przebiegiem do 4000 więc jeszcze coś zostanie na inne inwestycje np. szkolenie

Domyślnie

Panowie... inwestycją może być zakup złota, waluty z nadzieją na wzrost kursu lub np. mieszkania czy kamienicy pod wynajem... Zakup sprzętu to po prostu koszt a potem amortyzacja lub jej brak...

Domyślnie

@KacperR, przy tego typu fotografii (ludzie) i budżecie ja bym pomyślał o czymś pokroju D610/D750. Żadne DX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Panowie... inwestycją może być zakup złota, waluty z nadzieją na wzrost kursu lub np. mieszkania czy kamienicy pod wynajem... Zakup sprzętu to po prostu koszt a potem amortyzacja lub jej brak...
    I tu się kolego mylisz, nie ubliżając.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni